Грешки на растежа

Някои фази, през които със сигурност трябва да минеш

  • 20.09.2013
  • от Весела Халтъкова

Мислиш ли се за пораснал, или още се рееш в красивата безотговорност на тийнейджърството? Не питам на колко си години, а на колко се чувстваш и се държиш. Преминал ли си през всички фази на опитването, падането, пропадането и себенамирането, бунтарството, желанието да се идентифицираш, да подражаваш и да се разграничаваш? Какво не си направил още в живота си и не те ли е страх, че после може да съжаляваш за него, отчаяно да се опитваш да наваксаш и да искаш на вплетеш в средната си възраст елементите на свободната младост – свободна от мисълта за утре и търсеща още повече експерименти и забавления? Ще разпознаеш ли себе си в описаното по-долу?

Пушенето

порастване, пушене

 

Да започнем с обикновените цигари. Каките и батковците пушат. Готините филмови герои пушат (не ти ли се допушва, докато гледаш Брус в „Умирай трудно“?), най-желаните актриси са били обвити (преди бума на „здравословните“ американски блокбъстъри, в които пушат само лошите терористи) в загадъчната еротична сива пелена на дима. Разбира се, че искаш и ти, особено ако на пушкома зад училище се събират по-големите. Стремежът да пораснеш в очите на другите чрез никотина е по-силен от предупредителните квадрати по кутиите „Пушенето убива“, често прочитани в бързината като „Пушенето бива“. В бързината позата се превръща в навик. Ако не си пушач, то поне трябва да си опитал, за да знаеш защо всъщност не ти харесва. Ако си пушач, трябва да си опитал да ги спреш поне един път, преди да пораснеш наистина – опитай по марктвенски.

Другите цигари – онези, легалните само в Холандия, Канада и Афганистан. Неминуемо ще пробваш и тях най-малкото за да разбереш какво му е на Снуп Дог. Ако се ограничиш до парти консумация – ОК (в зависимост от броя на партитата в седмицата, все пак!). Ако обаче преминеш от тревни към прахообразни продукти, имаш сериозен проблем, който няма нищо общо с растежа и съзряването.

Алкохолът

Понякога помага. Никакъв алкохол не е никакво решение. Но по всичко от много – също. Доброто парти напиване е част от младежките години, за които на средна възраст разказваш с гордост и умиление, а количеството водка с бира те прави герой – ако не другаде, то поне в собствените ти очи. Без да се спирам на добро и лошо пиянство, финалната права към четири сутринта обикновено е осеяна с бели петна, зигзагообразна походка (или танци – според локацията) и често един голям бял телефон, на който разказваш менюто. Главоболието на следващия ден не се лекува нито с кисело мляко, нито с бира, още по-малко със сок от кисели краставички, а с добро наспиване и много вода, която повечето заменят с кафе и аспирин. Neveragain е често срещано обещание, което държи до следващия купон и се повтаря многократно най-вече в студентските години. Ако не си го правил достатъчно често тогава, дотолкова, че да ти стане безинтересно и да нямаш необходимостта да надпиеш компанията, може и да си пораснал. Но не е много сигурно.

Сексът

порастване

Задължителната подправка на растежа. В началото неумел, непривичен, свързан със срам, притеснение и големи очаквания, след няколкото първи опити все по-уверен, сигурен, носещ удоволствие и желание за още. Сексът е онази демаркационна линия, която разделя тийнейджърите на правили и неправили, а само след няколко години губи това значение, защото всички са го опитали.

Каквито и да са били първите ти бледи опити, в един момент намираш собствения си ритъм (буквално) и партньор(и) за танца.

Сексът се случва първо в главата, а после между чаршафите или на пода, като винаги оставя неуловимия аромат на интимното, потайното, скритото, независимо от факта, че всички го правят.

Митичният първи път „по американски“ е на задната седалка на буик, кадилак или обикновен форд в зависимост от филмите, които си гледал, а „по европейски“ е бързо и скришно в апартамент с отсъстващи родители, на екскурзия или на купон в квартири и общежития – според терена, с който разполага компанията.

Влюбването

Пеперуди в корема и розови облаци, идеализирани личности и големи надежди. Влюбването е най-успешната мотивация за лична промяна и най-силният враг на обективизма. Не се опитвай да го победиш с разум – само ще изгубиш. Отдай се на очакването – да ти се обадят, да те заговорят, да ти обърнат внимание, да те направят специален – докато реалността не се сети отново за теб. Пей и пиши стихове, ако ти идва отвътре, а ако не знаеш как да изразиш щастието си пред света – просто гледай разсеяно и се усмихвай неопределено, това в повечето случаи е достатъчно. Запомни усещането – за да го разпознаеш, когато ти се случи отново. Наслади му се – емоционалният полет не може да се сравни с нищо друго.

Скъсването

порастване

Който не е минал през тази емоционална мелница, е или голям щастливец (шестица от тотото при първи тираж), или любител на статуквото с непреодолим страх от промени. Повечето са „късали“ или са били „късани“, като бройката в случая няма значение. Важно е неповторимо гадното усещане да си отново в единствено число и да ти пука. Толкова много да ти пука, че светът около теб да загуби очертанията си, докато не разбереш, че всъщност плачеш. Усещането, че явно не си незаменим или си изгубил време с неподходящ човек, че животът е толкова нечестен с теб, че се чудиш какво изобщо да правиш оттук нататък. Центрофугата на чувствата обикновено не трае дълго и излизаш от нея изстискан и пречистен, докато не откриеш, пълен с надежда, следващата връзка. Късането на млади години има един основен смисъл – да те научи, че и работа, пари, приятели – всички те могат да се откъснат от живота ти в един труден момент, но ти вече знаеш, че центрофугата не трае вечно и винаги можеш да започнеш отначало.

Компанията

Въпрос на късмет, среда и интереси. Ако си я нямал в младежките си години, по-трудно ще я създадеш на средна възраст, освен ако не се събирате по двойки или на детски рождени дни. Компанията е странен жив организъм с определени ролеви поведения, които те карат да се чувстваш уютно и на чиято подкрепа можеш (в повечето случаи) да разчиташ. Тя отнема едновременно самостоятелността и самотата ти, твое решение е оттук нататък на кое държиш  повече. Нейното влияние личи в развитието на възгледи, интереси и обикновени забавления, като груповият натиск е доброволно приет и несъзнателно желан. Ако имаш късмет – оставате приятели за цял живот. Ако нямаш – не помниш имената им след няколко години. 

Модата

Много in, cool & sexy – за три месеца. Какво изпитваш, докато гледаш свои снимки отпреди  десетина години – не те ли напушва смях? Тези клинове, широки панталони, ярки цветове, развлечени гръндж пуловери или тупирани коси... Бъди в крак с младата мода на млади години – ще те развеселява в студените зимни дни и ще се чувстваш страшно горд, че днес не изглеждаш така. Докато не извадиш днешните си снимки десетилетие по-късно...

Не се страхувай и да експериментираш с косата си – каквото и да я направиш, утехата е, че расте и тийн греховете се измиват и коригират за един сезон.

Пиърсинг/татуировка

Твоето тяло си е твоята крепост и получавайки право да гласуваш, имаш и правото да го разкрасяваш както пожелаеш, а ако имаш либерални родители – може с техен подпис и преди това. Ако искаш да затвърдиш принадлежността си към определен група, а нямаш пари например за Харли Дейвидсън, става и с тату. Ако искаш да се себеизразиш чрез тялото си, действай на млади години, за да не се срещнеш с дъщеря си в местното пиърсинг студио. Пиърсингите са по-лесната и евтина алтернатива, защото може да ги отстраниш лесно, а белезите са едва видими. При мастилените подкожни рисунки е по-трудно. Ако много ти се иска, но не знаеш как ще мислиш по въпроса след години, избери място по тялото си, което разкриваш през един определен сезон. А и във всеки dm продават фон дьо тен.

Концерти/ фестивали

Големи, шумни, култови и скъпи – концертите на Големите днес певци и групи. Бъди поне на един от тях, за да знаеш какво преживяване е и да не се налага след няколко години децата с неудобство да се крият от крещящия френетично мъж с очилата, който им се пада баща и е дошъл с тях на концерт (а не само ги е довел и кротко чака в колата пред залата).

Спортът

Не за един мирен свят, а за изразходване на енергията, с която и без това не знаеш какво да правиш. Скучните джогинг и каране на колело можеш да оставиш и за по-зрелия си период. Сега ти е времето за бънджи, катерене, гмуркане, сърф, скачане с парашут и сноуборд. Не че не можеш да ги практикуваш и след години, но тогава степента на себепреодоляване е по-трудна, а страховете – по-големи. Ако и не си счупиш нищо, ще имаш невероятни изживявания, които да разказваш на децата.

Пътуването

порастване

Липсата на пари в младежката ти възраст, комбинирана с безкрайното ти любопитство, те превръщат в креативен авантюрист – пътуване на стоп, обикаляне на чужда държава само с раница на гръб, карта и речник в ръка, нощуване по хижи, частни стаи – а за по-смелите – и при случайни непознати, открити в интернет... Всичко това е вълнуващо, ново и непознато и повишава адреналина – а с него и ендорфина – незаменимия хормон на щастието. Пътувай така (но ако обичаш – безопасно!), докато ти харесва. Сам ще усетиш кога back-pack туризмът ти е омръзнал и безкрайните комбинации от търсене на компания, чертане на амбициозни маршрути и проучване на евтини, но затова пък мизерни хотелчета и общежития ще отстъпят място на удобството от allinclusive ваканциите с включен полет и детска забавачница.

Бунтът

Срещу всеки и всичко – най-любими обекти са, разбира се, родители, учители, всякакъв вид авторитети, които си мислят, че могат да ти кажат как да живееш. Всеки, който забранява, заплашва и налага санкции. Ако в тийн годините си изживееш собствената си революция, която е била успешна, може да я продължиш по-конструктивно и в света на възрастните, където ограничители са предимно работодател и държава. Тъй като обаче най-вероятно си изстрелял патроните на гнева си срещу химичката, в боеприпасите ти са останали няколко халосни, с които вяло стреляш на вечеря след работа пред семейството си. Знай обаче, че винаги имаш сили и за още една лична революция, която може да промени света ти. Не се страхувай да я разпалиш, докато имаш свободата и волята, защото ефектът от нея ще ти даде едно ново, различно самочувствие. А това изобщо не е маловажно – особено в света на възрастните.

Ако все още си във водовъртежа на описаното – погледни рождената си дата. Годината на раждане е социален индикатор за погледа на обществото, макар днес да позволява отклонения от по 5–10 години. Ако си от късметлиите, които някак са си изградили хармонично съжителство с тийнейджъра в себе си и се чувстват щастливи на мястото си, продължавай пълен напред. Но ако се задъхваш от тичането след химерата на младостта, която живее в следващото поколение, се поспри и поеми въздух. Вече си натрупал невероятни спомени, опит и изживявания. Не е задължително да си винаги на гребена на вълната, за да останеш cool. Остави твоето тийн Аз в пространството на детството си и се вгледай във вълнуващите преживявания, които те очакват в света на Големите. Или вече не помниш колко много искаше да пораснеш по-бързо?