DJ Mario - малкият голям шампион

Победителят в състезанието за най-талантлив dj Thre3 Style си поговори с нас за музиката, за шанса, който има сега, и кои от големите имена на сцената го впечатляват

  • 14.09.2013
  • от Влади Герасимов

Международното състезание за най-талантлив dj в Thre3 Style, организиран от енергийния гигант Red Bull, вече има победител. Той се казва DJ Mario, на финала във Варна обра всички точки на журито и си заслужи билет за големия финал в Торонто, където ще има възможността да премери сили с най-добрите зад грамофоните.

Пускам запис и ти честитя победата на финала на Red Bull thre3 style...
Благодаря за вниманието, готов съм да разказвам.

Понеже не знаем нищо за теб, представи ни се с няколко думи...
Казвам се Марио Йорданов, от една година пускам музика под псевдонима DJ Mario. Живея и диджействам в родния си град Русе.

Преди година си започнал да пускаш музика, а вече си шампион... Разкажи ни за началото?
Баща ми има клуб в Русе и аз постоянно се въртях около него и диджеите, които гостуват всяка седмица. Наблюдавах ги какво правят, беше ми интересно, когато нямаше много хора, минавах зад пулта и импровизирах, лека-полека нещата се получаваха и започнах да пускам преди някой от гостите, имах и собствени вечери, в които събирах приятели. 

DJ Mario, интервю, Ред Бул


Ти спечели регионалния конкурс в Русе и се класира за финала на Red Bull thre3 style... Разкажи ни за тази паметна за теб вечер?
За кръга в България разбрах случайно от един флаер, иначе знаех конкурса отпреди, бях попадал на различни клипчета в интернет и знам колко голям Red Bull проект е този contest. Като видях точните дати и местата, на които ще се провежда, ми се вдигна адреналинът и реших да се залавям със селектирането на парчета веднага, за да съм на ниво.

Условията на конкурса бяха да съумееш да смесиш поне три стила музика в един 15-минутен сет, нали така...
Точно така, аз смесвах и правех машъпи между house, hip hip и trap, бях и единственият, който използваше микрофон за MC-ing и Beat Box-ingвърху парчетата. В Русе конкуренцията беше много голяма и това ми даде увереност, че мога да направя нещо и на финала във Варна.   


Как се готвеше за конкурса... Колко време ти трябваше, за да подготвиш сета...
Както казах, и преди съм попадал на клипчета и има някои от участниците, които ги следя и гледам редовно. Понеже имаше няколко предварителни кръга, преди да се включа и аз в състезанието, отделих време да разуча и другите участници от Плевен и Пловдив, анализирах ги, но аз си имах моя концепция за сета. До финалната ми програма правех постоянни промени в селекцията, докато се получи така, както си го представях.

Какви бяха емоциите около финала, изглеждаше доста въодушевен...
Бях много развълнуван преди финала... Имах доста безсънни нощи и за да се успокоя малко, си казах, че не отивам за победа, а просто да покажа какво мога. Въпреки това пак бях бях много напрегнат и пренавит и не можах да направя всичко, което исках, но достигнах до директен батъл за приза. Журито каза, че трябва да направим един нов сет, който да е абсолютен freestyle, аз се отпуснах и тогава бях себе си на 100%, това се хареса на всички и така спечелих участие във финала на финалите в Торонто.

DJ Mario, интервю, Ред Бул


С какво спечели най-много точки и симпатии от журито?
Регламентът на конкурса беше такъв, че се гледаха не само чисто технически неща като миксиране, скреч, иновативност, селекция, но и присъствие на пулта, контакт с публиката. Аз съм много емоционален и жив на пулта и предполагам, че с това също съм наклонил везните.

Кои са любимите ти артисти и стилове?
Имам няколко любими dj-и,които следя по-отблизо за вдъхновение, особено покрай Red Bull конкурса – DJ A-trakи DJQbert. От house сцената харесвам Fedde Le Grand. Стилово мога да кажа, че не се ограничавам, като почнеш от electro house, през hip hop и swing trap, обичам freestyle dj-ите и затова се радвам толкова, че спечелих конкурса, в който се чувствам най-добре.

Оттук нататък...
Сега не мисля за нищо друго освен за Канада. Знам, че нивото там ще е много по-високо от тук, и по цял ден мисля стратегия, селектирам и пренареждам парчета... Нямам право на грешка, затова се готвя сериозно и отивам доста амбициран.