TOP SECRET

Биляна Йотовска и Невена Воденичарска

  • 09.09.2013
  • от Влади Герасимов

Където и да се появят, момичетата от Secret Garden действат като катализатор на вечерта, перфектните им форми са умело прикрити в пищни костюми или тайнствени маски от някоя загадъчна тема и всичко това точно като в приказките, някъде около полунощ!

Началото на Secret Garden
Н: Аз и Биляна танцувахме няколко години заедно в Yalta Club. В един момент решихме да направим собствено шоу – с интересни костюми и специална декорация. По това време не се случваше нищо интересно и различно освен големите имена dj-и, които идваха в България. С Биляна имахме добра представа за партитата навън и решихме да направим тази крачка, която впоследствие се превърна в скок.

Б: Домакин на първото ни парти беше клуб Escape. Преобразихме цялото заведение с декоративни бели цветя и дръвчета и така заприлича на истинска градина. На всяко следващо парти добавяхме по нещо ново в костюмите и декорацията и партито се получаваше все по-добре.


Костюмите и гримът са много важна част от цялото шоу и доколкото знам, вие сте си разделили ресорите по труд и творчество...
Н: Да, така е. Аз се занимавам с изработката на костюмите и аксесоарите, в които влизат големите конструкции (криле, шапки с пера и корони). Често ползваме и костюми на дизайнерката Мира Бъчварова, която за нас е голям талант. Двете с Биляна измисляме темите на партитата. Огромно удоволствие ми доставя, когато видя как идеите ни оживяват на сцената.
Б: Аз пък се занимавам с атрактивния грим на танцьорите, с PR-a и рекламата на шоуто. Завършила съм Националната художествена академия и това много ми помага в работата. Гримът за всяко парти е различен в зависимост от темата. Например за една от последните ни теми "Клеопатра", която стана голям хит това лято, гримът беше в златисто – с много златен брокат и изтеглени очни линии и подчертани вежди.

Биляна Йотовска, Биляна Воденичарска, Secret Garden


Откъде ви идват идеите за всички теми на партитата?
Н: Конкретна идея за тема или костюм може да ми хрумне от нещо съвсем елементарно, което ми е направило впечатление. Вдъхновение мога да получа от анимационно филмче, което сме гледали със сина ми, от книга, филм или картинка от списание. Но винаги с Биляна сме искали да пресъздадем цялостни истории, с които да можем да разкажем нещо на хората, като Алиса в Страната на чудесата, Клеопатра, Елизабет....
Б: За щастие имаме богата фантазия, а и вече понатрупахме опит и знаем какво би се харесало на публиката. 

Търсите ли сценография в танца.
Н: През последните 2 години се стремим точно към това – да поставяме сцени, да разказваме завършени истории.

Б: В началото залагахме повече на free dance, докато в момента всяко наше шоу започва със специална хореография и сценография в зависимост от темата. Използваме различни реквизити на сцената. За една от сцените на Клеопатра ползвахме вана, пълна с мляко. Там древноегипетската царица беше зрелищно изкъпана пред очите на цялата публика. Друга интересна сцена е изнасянето на два огромни питона на подиума. Често каним мъже танцьори в нашата формация. Ексклузивно за България с нас работят двама от най-добрите румънски танцьори акробати.

Биляна Йотовска, Биляна Воденичарска, Secret GardenРазкажете ни за  участията ви в Дубай, Бахрейн, Лондон и др.
Б: Покрай моделските ми ангажименти имам много полезни контакти. Един от тях е с екипа на световния фешън канал – FTV. С тях работим в Бахрейн, Дубай и Абу Даби. Там шоуто ни вече е добре познато. Това лято имахме участие и в Сен Тропе на голям частен ивент, заедно с много световни звезди и VIP гости. На една сцена бяхме с Акрам и атрактивните Джипси Кингс.

Н: Между тези участия ние обиколихме и други места в Европа. Имахме голямо турне в Румъния, Италия, Виена. От известно време работим с Lolipop club в Тирана и сме много приятно изненадани както от заведението и хората в него, така и от града. Лондон също е едно от местата, които често посещаваме. Имаме ежемесечни и постоянни участия в най-добрия клуб там – DSTRKT.

Опишете ни клубовете и как реагират хората?
Н: Имали сме участия в много клубове в чужбина, които са на доста високо ниво. Мога да разкажа за Bushido – един клуб в Бахрейн, който представлява огромна японска къща, кацнала върху река, прозираща под стъкления под. Той работи ежедневно като луксозен японски ресторант и няколко пъти в месеца се организират големи парти събития със световни dj-и артисти. Хората там ни посрещат с голяма радост и от сърце. Всички много се впечатляват от костюмите и не могат да повярват, че сами ги изработваме толкова добре.

Б: В един от най-модерните клубове на Палмовия остров в Дубай – RiXOS The Palm – на нашето пиратско парти имаше специален дрес код. Много се зарадвахме, когато видяхме, че почти цялата публика е облечена в пиратски костюми. Атмосферата беше невероятна. В клуб DSTRKT Лондон на последното ни участие танцувахме със световните звезди Шон Пол и Ив. Беше уникално.Ultra фестивалът...
Н: Аз съм много щастлива, че заедно с още четири момичета от екипа на Secret Garden станахме част от такова голямо събитие като Ultra Music Croatia. Това е фестивал, който се провежда в Маями и в още само 3 –4 държави в света. За три дни в Хърватска се събраха 120 000 човека и усещането да танцуваш пред такава публика е наистина несравнимо. Първите два дни направихме денс маратон от 10 излизания за по 20 минути на огромната сцена на стадион Полют в Сплит. Третия ден бяхме на остров Хвар, където бройката на хората беше ограничена до 5000 човека, а билетите за събитието – разпродадени месеци напред. Не бяхме виждали подобно плажно парти, с толкова обезумяла от еуфория тълпа. Изживяването за нас беше наистина голямо.

Да се посмеем на някоя интересна случка...
Н: При нас винаги има смях и интересни случки. На Ultra фестивала по време на сета на Feddy Le Grand оставаха ми 5 минути до моето излизане, когато видях, че сцената е празна и няма никакви танцьори. Притесних се, че съм закъсняла, затичах се и буквално връхлетях на сцената. След точно 3 секунди ми казаха, че на този dj не трябва да има танцьори. Смешното е, че моята секундна изява на Feddе влезе в официалното му видео за Ultra Europe.

Б: Забавни моменти винаги има. Някой и друг разкопчан сутиен, счупено токче или паднала танцьорка в басейн. Ха-ха. Ще ви разкажа една интересна случка от Сен Тропе. По време на партито при мен дойде красива тъмнокожа дама. Искрено ми се радваше и ми правеше комплименти. Дори пожела да се снима с мен. Впоследствие разбрах, че тази жена има дете от принца на Монако.Как се грижите за фигурите си?
Б: О, това е много дълга тема на разговор, като за отделно интервю. Още от малка тренирам художествена гимнастика. Винаги съм била активна в залата и премерена с храната. В момента се подготвям заедно с Митко за много голямо състезание в Мадрид – Arnold Clasic Europe. Категорията, в която ще участвам, е бикини фитнес модел. Поради многото ни ангажименти със Secret Garden и честите пътувания ми е много трудно да тренирам. Затова, когато съм в София, залагам на двуразови тренировки. Сутрин правя кардио – тичам по 8 км, вечер съм с Митко в залата. Седмица след това състезание в София – зала „Арена Армеец“ – ще се проведе организираният от Митко голям спортен фестивал Dimitar Dimitrov's Clasic. Датата е 19 октомври.

Н: При мен нещата не са толкова сериозни, но покрай Биляна няма как да не започна да полагам усилия. Преди разчитах само на гена си, но вече виждам, че това не е достатъчно. Много внимавам какво ям. Започнах да тичам и да посещавам залата. Отскоро ми препоръчаха семена и водорасли на прах, които са много полезни.