Натурална и естествена мода?

Французойките знаят най-добре как се прави

  • 20.05.2017
  • от Катерина Ковачева

Вуле ву, вуле ву... как беше натам? Хм, никога не съм била на ти с френския, но пък клюките в модния бранш се разнасят бързо и за тях няма да ми трябва превод.

Французойките знаят най-добре как се прави... пълна бутилка вино на празна за 10 минути, бронзов тен и как да станеш известен модел... ( може и други работи).

Но тук говорим повече за здравословния начин на живот, който вече е толкова популярен, че нанесе първите си удари и по модния бранш. Не става въпрос за вечеря целина или моркови преди ревю. А че голямата война между кльощави и леко пълнички жени натежа в полза на кантара.

Официално Франция забрани на модните подиуми да дефилират много слаби манекенки. Това поставя модата в нова ера на здравословен живот. А какво следва оттук?

Революцията в държавата - майка на модата, ни подсказва, че закръгленото вече е на мода. Момичетата с мерки над 60 см където и да е започват да стават естествени и предпочитани, докато гладуването за добра фигура все повече не се спазва.

За първи път от много години можем да кажем, че модата не се придържа към екстравагантността, а към по-стандартното.

А докато да си модел на някои момичета им звучеше твърде далечен факт, модата открехна врати за много французойки.

Огромно високи и ужасно неудобни токчета, лъскави пайети и прозрачни платове, светлини, грим и много лишения - това отчасти е повечето прекарано време на професионалните модели. Не само във Франция, но и в Италия - модния ботуш на Европа, решиха че ще плащат на килограм. 55 килограма и 175 см красота - така могат да се обобщят критериите за прекрасните френски, а и за италианските модели също. А и като цяло нормите диктуват модата. Този път правилните и здравословните.

Междувременно Франция не играе на дребно. Изненадва ни, че забраняват и обработените с фотошоп снимки на моделите в списанията.

Това алармира, че модата все повече клони към естествения лик на една жена.

И какво, отварям VOGUE, висящ на лондонска будка за вестници - там блестят красавици с фон дьо тен и туширани лица, отварям същия брой и в парижката будка и снимката не блести, стои като профилната ми във фейсбуук отпреди много години, когато нямаше програми за обработване и снимката си е естествена. До какво може да доведе тази промяна в бранша? Освен повече телесна маса по подиумите и край на анорексията и булимията зад завесите преди ревю Франция казва „Не“ на преправените момичета.

А това означава ли, че модата поема по пътя на революцията и след 10 години на корицата на модните списания няма да има само кожа и кости, облечени в оскъден плат? Може ли модата да е по-благосклонна, а не толкова стриктна и безскрупулна?

Французойките знаят най-добре как се прави ревю, как се дефилира, как да се поддържаш красива и да грабваш погледите по улицата. Но знаят ли как да се прекроят към новите тенденции?

Fashion (tr)END? End!? Ммм, не мерси!