Toп 6 на френската Ривиера

Или как да не пропуснеш нещо, когато се озовеш сред палми и пясък

0 коментара Сподели:

Светът става все по-голям и моретата ни дебнат отвсякъде. Този материал ще ти помогне да си подредиш мислено топ местата, върху които да излегнеш тялото и по-важното – да напълниш душата. Всички – по протежение на френската Ривиера.

НИЦА

Пътешествието в Рая на френската Ривиера в масовия случай започва с кацане в Ница. Турбуленцията при кацането е почти задължителна, но пък гледката от кръглото прозорче в самолета ще се превърне в едно от любимите ти Инстаграм попадения. Ница е вторият най-посещаван от туристите френски град след Париж. След настаняването в някой красив апартамент с огромни френски прозорци и гледка към морето идва задължителната разходка по крайбрежната ивица La Promenade des Anglais, където е редно да пийнеш розе в някое от симпатичните крайморски локации.

Розето е запазена марка за региона и определено вкусовото разнообразие на това винено изкушение във всеки един ресторант на Ривиерата е огромно.

При лошо време или любопитно настроение Ница може и да ти предложи допир до богато културно наследство. В града работят над 19 музеи и галерии. Ако си фен на изобразителното изкуство, музеите Musée Marc Chagall и Musée Matisse са за теб. Говори се, че тези двамата, художниците Шагал и Матис, по времето, когато са се засекли в Ница, са си ги мерили подобно на нашите Божинов и Михайлов, но струва ми се една-две идеи по-естетично. Както се казва, разни времена, разни музи. Ако искаш да си направиш пълен музеен ден, съветвам те да посетиш и Музея за модерно и съвременно изкуство (МАМАС), който се намира между двата най-големи площади в Ница – площад "Гарибалди" и площад MASSÉNA, които пък са перфектни локации за кафе-срещи.

АНТИБ

След парти вечер в Ница можеш да се отправиш към ден, изпълнен с разходки в Антиб. Градчето се намира на около 20 км от Ница и е едно от любимите места на Пикасо, който е творил няколко месеца от живота си именно на брега на Антиб.

След разходките по малките улички, изпълнени с малки магазинчета, можеш да се отбиеш именно в музея, посветен на Пикасо

и да се запознаеш с едни от най-известните му творения. А за да ти стане още по-сладко, препоръчвам ти следобед, по-сладък от шоколад в Шоколадената пещера, създадена от художника Жан-Люк Пелет. Освен шоколад там може да опиташ и традиционните френски макарони, както и различни видове плодови тарти. И не яж от стените, незаконно е 🙂

КАН

Както ти разказах в една предна статия (Топ 5 на най-яките карнавали), ако посетиш френската Ривиера в периода февруари – март, можеш да станеш част от фиестата на карнавалите, но ако плануваш своето пътуване през май, то със сигурност ще усетиш мириса на филми. Тази година от 17 до 28 май ще се проведе 70-ото юбилейно издание на световноизвестния филмов фестивал в Кан. Родното ни кино ще се представи с цели две български продукции в конкурсната програма: "Посоки" на Стефан Командарев и копродукцията между Германия, България и Австрия на режисьорката Валеска Гризебах със заглавие "Уестърн". Да посетиш фестивала е наистина трудна задача, ако не си се сдобил с акредитация, но винаги имаш възможността да се присъединиш към палатковите лагери около фестивалния център, които са изградили едни от най-верните киноманиаци, и да дебнеш заедно с тях за най-обичаните кинозвезди с надеждата да получиш автограф, снимка, а защо не и прегръдка. Когато се поумориш от лова на звезден блясък, прашец и слава, задължително се отбий за почивка в стария град на Кан, за да сръбнеш една божествена купа от типичната за Франция супа минестроне.

ÈZE-SUR-MER

Или на български просто Ез е място извън мейнстрийм обектите. Градът се намира високо в планината и за секунди ще те изкачи от ерата на моловете към ерата на крепостите. Градът е бил арена на бойни действия за римляни, маври, бил е дори под турско владение.

Различно, леко антично и романтично.

Днес Ез може да ти предложи огромна ботаническа градина с всякакви причудливи кактуси, посещение на една от най-интересните фабрики за парфюми и безброй вдишвания на кристалночист въздух с гледка тип „един път в живота“.

СЕН ТРОПЕ

Една от най-прекрасните дадености на ривиерския бряг е климатът. Дори да организирате екскурзията си за месец октомври, отново няма да се нуждаете от дебели и тежки дрехи. Именно през октомври в Сен Тропе можете да се насладите на една от най-известните международни регати. Градчето е предпочитана дестинация за усамотение от много популярни личности, но местните са изключително признателни именно на една. Това е Бриджит Бардо, която през 1956 снима филма „И Бог създаде жената“. Особено популярна се превръща сцената, в която тя танцува върху стол, изцяло подвластна на музиката. Точно този момент от филма се нарежда сред за едни от най-еротичните сцени в света на киното.

Така Сен Тропе става световноизвестен и към днешна дата е посещаван от наистина много божествени жени със и без бански.

По-късно градът е удобен декор и за забавните комедии с Луи дьо Фюнес, а докато се разхождаш, съм сигурна, че ще си припомниш много сцени от поредицата.

МОНАКО

И за да не губиш кондицията си на градски номад, съветвам те да завършиш своя престой на Лазурния бряг като крал в Монако. А и по принцип посещенията на казино не са препоръчителни за ден първи, от която и да е екскурзия. Независимо дали се престрашиш да влезеш в едно от най-известните казина в света „Монте Карло“, със сигурност посещението на Café de Paris, което се намира в близост, ще остави приятен послевкус у теб. Следобед в Монако може да ти предложи посещение на замъка на принцеса Грейс или среща с големите риби в пристанищния аквариум. Изобщо което и място да избереш, ще си изтъркаш новите сандалки с кеф. В Монако фръцкането е задължително, иначе отпадаш.

Там се живее бляскаво и бързо.

Следващото състезание от Формула 1 ще се проведе в това кралство в края на май. Така че купувай билетите и тръгвай!

И не забравяй – туризмът не се вълнува от дестинацията, а от пътя, от хората, от природата и от онези прекрасни спомени, които остават. Затова поеми към далечината, не към мястото.

Разбери защо Прага не е само бира и се докосни до чара ѝ.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *