Бразилия – гореща, красива и с вкус на маракуя

Страната, олицетворение на противоречията

0 коментара Сподели:
Бразилия - гореща, красива и с вкус на маракуя

Разказваме ти за Бразилия, но не за туристическата, пластмасова, карнавална Бразилия, а за тази на народа – мръсна, гореща, потна, с вкус на маракуя, опасна, красива и неповторима.

Бразилия е олицетворение на противоречията – раят за едни може да бъде ад за други. Наричана страната на alegria-та (на радостта), Бразилия се буди и заспива под мелодични звуци, хората по улиците пеят, движат се с танцувална походка, усмихват се, ликуват. Там всеки ще те заговори, ще се сприятели с теб, ще те покани в дома си и ще ти приготви вечеря. Въпреки голямата престъпност и значителната бедност народът на тази държава континет определено умее да живее. За фавелите и гостоприемността на местните, за пингата (кашаса) и бруталността, която те удря в лицето, за скритите кътчета, за индианските традиции, вплетени дълбоко в културата и историята, за безбройните вкусове и аромати, които изграждат облика й, можем да говорим до безкрай.

Но ще опитаме по-накратко да ти разкажем за Бразилия така, както я усещаме, и за трите ни любими места там.

Рио де Жанейро, 40 градуса. Градът те посреща бос, гол, трептящ, с ужасна бира и необятно разнообразие от плодове, за които повечето от нас дори не са и чували.

Рио не спи, той пулсира в ритъма на самбата. Топлите летни утрини носят дъх на вълни и асай (акай бери). Рио е забавната, слънчева и вечно пееща любовница, която те поема в прегръдките си на мига. За разлика от повечето градове центърът на Рио е място, което спокойно можеш да пропуснеш. Там са съсредоточени повечето офиси, индустриален и опасен е. Вместо това се настани в крайбрежната зона – от Леблон до Копакабана ще виждаш дълги плажове и красива природа.

Рио е единственият град, където бедните имат привилегията да живеят нависоко и да се наслаждават на спиращи дъха гледки! Крайбрежната зона предлага много възможности да прекараш деня си незабравимо – можеш да караш хавайски или кайт сърф на плаж Макумба или на скрития Праиня; да изпратиш залеза заедно с още десетки хора на Арпоадор; трекинг и преходи на хълмовете, които крият на върха си умопомрачително красиви панорами; скално катерене; пускане с делтапланер от Саo Конрадо или пазара на Сао Криштовао (където можеш да се сблъскаш с кулинарията и други особености на североизточните бразилски региони).

Всяка събота и неделя в Ларанжейраш (в превод Кварталът на портокаловите дръвчета) жителите на квартала се събират на площада,

група възрастни мъже подхващат китарите, от които зазвучава боса нова, а минувачите се спират, за да потанцуват, да изпият по нещо или просто за да побъбрят. Рио няма да те разочарова и що се отнася до нощния живот! Квартал Лапа е един своеобразен карнавал, 24/7, 365 дни в годината. Наситен с най-разнообразни барчета, ресторанти и клубове за музика на живо, в които можеш да чуеш джаз, фънк, рок. Забулил в скритите си, тъмни и нерядко опасни улички forró festas, или танцови сбирки. Отвъд завладяващия на пръв поглед град, се намират над 1000 фавели. Голям процент от тях, главно в по-централните и привличащи туристи части, бяха пасифицирани през 2008 година, когато, за да ги изчистят от владенията на трафикантите, военните нахлуха с близо 100 танка. Някои от фавелите като Росиня и Видигал са отворени за туристи и дори предлагат платени обиколки с екскурзовод. 

Сао Пауло изцяло контрастира на Рио.

24-милионен мегаполис, в който се преплитат бизнес и изкуство, тълпи и личности, приятелства и самота. Тук управляват ърбън и ъндърграунд културите, а скейтбордът е много повече от начин на придвижване. Ако не можеш да си представиш да жертваш поне 4 часа от живота си ежедневно в трафик и задръствания, то този град не е за теб. Един приятел беше написал по повод годишнината на Сао Пауло: „Ти си страхотна. Пълната ти красота не се вижда на пръв поглед. За разлика от другите момичета, които излагат природните си прелести в бикини на плажа, ти се покриваш с вехто, сиво палто и човек трябва да вникне много по-дълбоко в теб, за да открие фантастичните цветовете, които криеш в себе си.

Ти си сложна, мрачна и можеш да бъдеш бясна.“. В Сао Пауло има всичко, което би пожелал, и то по много. 

На пътя между Рио и Сао Пауло се намира едно райско кътче, наречено Парати. Градчето е едно от малкото места в Бразилия, запазили историческия си облик и колониалната архитектура. Ако търсиш усамотеност и спокойствие, както и различни културни събития, тук ще ги намериш. Можеш да отидеш на преход през джунглата до скрити водопади, да си наемеш лодка и да обикаляш из островите в околията, които надвишават 60 на брой! Парати е любимото ми място в Бразилия! В близост до него има още безброй скрити плажове и прелестни местенца (Тринидаде, Убатуба), лесно достъпни с лодка или автобус.

От А до Я Бразилия е една съвкупност от емоции.

Тя ще те изправи на нокти, ще те накара да трепериш, да се смееш без причина, ще те остави без думи, но никога няма да те отритне, да ти се подиграе или да те осъди. Ще те приеме такъв, какъвто си, ще се радва на странностите ти и ще те накара да се почувстваш у дома си.

Бразилия е вълшебство, а Куба е музика!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *