Сладко от смокини

Размисли над спомените за едно незабравимо лято на Смокиня

  • 21.08.2013
  • от Георги Станилов
  • снимки: Ели Цонова

Дай предимство на пътя и освободи лятото в себе си. Не крий онези желания, които искат да хванат тен, докато пиеш Мохито на плажа. Морето не обича спомените, на него не му пука с кого си бил на Смокиня миналото лято, защото то е копчето refresh на ежедневието ти с остатъчен вкус на монотонност в отношенията. Морето е настояще, което иска да напече мечтите ти, докато устните позеленяват от мента, сипана от ръце, които мечтаят за глупости след полунощ в караваната. Пясъкът и звукът от вълните правят мислите меки, толкова меки, че реалността спира да почине на тях, а ти чакаш точно това и се нахвърляш с бутилка Перно и буркан кисели краставички и така, докато разговорът стигне до любовта и има ли тя почва у вас.

море, лято, любов, Смокиня

Майната ѝ на носталгията, сипи Jägermeister на настоящето и иди да я вземеш от гарата в Бургас. Хубавите моменти идват с малкия куфар, синя четка за зъби и винаги продължават повече от колкото сте очаквали и двамата. Не мисли за работата, тя няма да избяга и те чака да отмъщава за тена и летните снимки на стената ти във Фейсбук. Сега си на плажа, купи ѝ сладолед и пусни фантазията ти да гледа, караваната е звукоизолирана, а устните ѝ са врата - „разбирай го както искаш”.. Искам да спра времето, може би ще ми се получи с дъвка в пясъчния часовник на леко махмурлийската след Перното реалност.

Не изпускай момента, кажи ѝ, че ти е яко, тя може още да се колебае, морето e с теб и ще ѝ помогне да те види истински, зад маската на младия меринджей.

Целувай я по рамото, тя обича, заведи я на скалите, само не ѝ давай да скача. Напиши задачите си за седмицата и ги сложи в празната бутилка от Somersby, затвори я и я хвърли в морето. Нямаш време за глупости, имаш по важни задачи - сложи ли ментата в хладилника, направи ли още захарен сироп за сутрешните ти фрапета, за които чакат още три каравани с хора около вас? Остави я да спи, ти разходи кучетата по плажа, не забравяй да вземеш торбички, стомасите им са чувствителни. Платната са ми скъсани и лодката ми се носи по течението. Така се бяхме разбрали с нея. Оказа се, че сме в една посока. Морето има само една посока - към него. Не си прави планове, когато си близо до вода, защото всичките са написани върху пясъка и са до следващата вълна.

море, лято, любов, Смокиня

Погледни зад очите ѝ и усети докосването, свързано с нейните пеперуди, те виреят навсякъде, стига да са се появили. Мислите ти нямат километраж, остави ги да потичат в бъдещето и после ги черпи с Йегер, те ще ти кажат всичко. Не си обувай маратонките, сутрешният крос по плажа те зарежда най-много от докосването на влажния пясък по уморените ти от ходене по павета крака. Ослушай се, няма клаксони и градски шум, само мечтаещите за бряг вълни и гласа и. Вземи си бели листове и молив и пиши, нали искаше вдъхновение, то не е по „гъзарските” клубове, няма го и по маските на „приятелите” ти в мрежата, само тук е. Усещаш ли го заедно с пясъка в ментата? Използвай изгрева с нея, тя няма представа как те зарежда. Пътуването е бягство, само не бягай от себе си, ще се изгубиш. Неподправената реалност вече пита за теб, котката ти също. Помниш ли писмото в празната бутилка от Somersby, което написа? Намерено е във Варна.

Ако още не си бил на море това лято, Георги Станилов знае и какво точно прави single male-ът толкова секси, че да не може да се спаси от летни флиртове.