Котешките кафета: мъррррзеливи дни в нетипична обстановка

Catcafé-тата не са просто тренд, а любима традиция на хиляди хора по света

  • 05.09.2016
  • от Кристина Христова

От съседа, който разхожда котарака си на каишка, през клипчетата в социалните мрежи, до котешките кафенета светът е полудял по мъркащите създания.

Учените твърдят, че зяпането на котки ни прави по-продуктивни и сякаш всички са се впрегнали да изпробват тази тактика.

Специалните заведения, в които можеш да галиш котки и да бъдеш игнориран от тях на воля, докато пиеш чай, постепенно се превръщат в дългогодишна традиция.

Първото котешко кафе отваря врати през 1998 в Тайван и за кратко време повлича лавина от последователи. В момента в Токио функционират 58 котешки кафета, което не бива да ни изненадва, защото къде другаде освен в Азия може да вирее нещо с толкова странна концепция...

Всъщност отговорът е навсякъде. Англия, Русия, Полша, Германия, Унгария, Белгия, Канада, САЩ, Нова Зеландия. Това са само малка част от държавите, прегърнали cat café идеята.

Посетителите в котешките кафенета заплащат входна такса (обикновено почасова), срещу което получават напитка и възможност да й се насладят, заобиколени от 10 - 15 лениви котарака.

Представата за подобна атмосфера е достатъчна да накара и най-зрелия човек да тропа с крак и да повтаря, че иска да посети котешкия рай вед-на-га. Дали ще бъде забавно? Кой знае. Зависи от настроението на косматите „домакини“. Все пак котките са своенравни и непредвидими същества.

В cat café-тата хората, които не могат да си отглеждат мечтаната животинка вкъщи, прекарват един приятен следобед в пухкава компания. Много животни от улицата намират дом и дори фен база там.

Вероятно неизкушените биха описали котешкото кафене като място, чиято обстановка навява усещане за стара мома с елементи на градски хорър. Но точно тук идва практическата полза и за тях.

Момчета, ако искате да прецените що за дама сте харесали, заведете я в някое cat café и просто наблюдавайте. Все пак имайте едно наум. Рискувате да я загубите завинаги. Възможно е мястото да й прилегне като естествен хабитат и тя да не излезе от там до края на живота си.

Колкото до мен, бих се зарибила сериозно, ако става дума за котешки винен бар или ако правят Блъди Мери.

За съжаление в момента няма нито едно cat café в България. Най-близките котешки кафенета до нас се намират в Румъния, в градовете Букурещ и Клуж-Напока. Това ги прави добър повод за разходка до северните ни съседи. Мяу.

Какво ли си мисли котката ти за теб?