БЪДЕЩ ГЕРОЙ: АЛЕКСАНДЪР СРЪНДЕВ

Лесно e да привлечеш на своя страна герой, когато той е на върха и всички го търсят. Трудно е да подкрепяш всеки ден някого по пътя към целта… а и след това

0 коментара Сподели:

Кой момент е по-важен в живота на един спортист – този, в който той набелязва своята цел и започва да я преследва, или този, в който редом до него по пътя към целта застане първият последовател? Кой момент на подкрепа е по-стойностен за един спортист – онзи, в който вече първият пробив е факт и всички искат да участва в рекламата им? Или всекидневната опора, която е имал още от първите дни просто заради вярата в себе си?

Преди една година Renаult застана зад Кирил Николов – DISL и повярва в неговата мисия и заедно започнаха едно приключение. Дизела предприе един различен маратон по тежкия висок терен на Ком – Емине, а Kadjar просто го следваше и беше на разположение. 

Днес CROSSOVER гамата на Renаult и Дизела канят всички заедно да подкрепим петима нови герои. Някои от тях са достигнали до своите първи големи успехи, други – все още ги преследват. Те не се състезават в спортовете, които често попадат в светлините на камерите. И това прави постиженията им още по-трудни. Какво ли е всяка сутрин да ставаш в 5, ден подир ден, месец подир месец, в името на една цел, на една мечта, сбъдването на която ще разберат само няколко други ентусиасти като теб? В Renault вярват, че си струва да ги подкрепим сега, в началото на пътя, тези герои, независимо какво ще се случи утре. Те дават възможност да се представят, да се запознаеш с тях, с техните емоции и спортни цели. A после…? Сигурни сме, че ще ги подкрепиш и последваш по пътя към успеха. А той е гарантиран.

CROSSOVER гамата на Renаult – Captur и Kadjar, са машини за героите в ежедневието.

Те искат да бъдат вдъхновение за всеки ден. За големи постижения дори отвъд спортната емисия. Или просто за малка победа над себе си, която никой няма да отрази освен собственото ти сърце.

Първият бъдещ герой, с когото те запознахме, беше Симеон Деянов. Днес е ред на най-малкия сред избраните спортисти от Renault – Александър Сръндев. Той е само на 19, а вече над пет пъти е вдигал купата на републикански първенства, има редица балкански титли, а тази година стана и вицеевропейски шампион в кросдуатлон.

Спортът ли избра теб или ти него?
Занимавал съм се с много спортове. Преминах през футбол, баскетбол, тенис на корт, но после се ориентирах към плуването. 4 години тренирах за СК "Левски", но в един момент започнах да имам проблеми с раменете, което всъщност е нормално при повечето плувци. Наложи се да спра да плувам и в тази пауза започнах да бягам с треньора по триатлон. В някакъв момент той ме провокира отново да вляза във водата и всъщност тогава реших, че комбинацията между бягане и плуване доста ми допада.

Разкажи ни малко за триатлона? Какви спортове всъщност включва той?
Триатлонът е комбинация от три спорта, които са неразривно свързани един с друг. Правят се заедно, като между тях има и зони. Започва се с плуване, след което бягаш към зоната, където трябва да си оставиш шапката и очилата, да си вземеш каската, да я закопчаеш и да вземеш колелото. Като направиш зададените обиколки, оставяш колелото и каската, слагаш си маратонките и продължаваш с бягането. Особеното е, че във времето ти влиза и всичко това, което е между спортовете. Затова дори елементарни неща като слагане на каска се тренират, за да съумяваш да ги правиш бързо.

Ако трябва да степенуваш по важност трите спорта, каква ще е последователността?
Плуване, бягане, колоездене.

От колко време е аферата ти с триатлона?
Това ми е пета година.

Какво се изисква, за да станеш добър в твоя спорт?
Много тренировки, колкото и да е клиширано, или както ние го наричаме – обем. Това означава да тренираш максимално много от всеки един спорт, за да свикне тялото ти да прави колкото може повече километри през деня.

Разкажи ни един твой ден.
Сутрин ставам и отивам на плуване, правя 4 – 5 километра, после излизам и карам колело, тук целта е да караш с хубаво темпо, максимално много, като по възможност това са някъде 2 часа. Следобед, след като си почина, бягам.

Така като те слушам, този спорт изисква голяма всеотдайност…
Да, ежедневно трябва да отделяш около 6 часа за тренировки.

Кой от трите спорта чувстваш най-свой?
Най-добър съм в бягането. Въпреки че бях плувец преди.

Добре де, не е ли по-лесно да се концентрираш само върху един спорт вместо върху три?
Тук интересното е, че тренираш всичките си групи и лесно можеш да станеш добър в която и да е от трите дисциплини. Даже по-добър от хората, които тренират само един от тези спортове.

Какви са разновидностите на триатлона?
Под самия триатлон има акватлон и дуатлон. В първата дисциплина се изключва колоезденето, а във втората – плуването. Също така има крос-триатлон и крос-дуатлон, където всичко се случва в планината.

Колко човека се занимават с триатлон в България?
За съжаление това не е масов спорт. Аз съм сигурен, че все повече деца ще се увличат да го практикуват и мечтая моя ентусиазъм да ги зарази. Виждам, че на състезанията има все повече участници, което ме радва. Проблемът  е, че триатлонът изисква много постоянство и труд и са малко хората, които стигат далеч. Мнозина се отказват бързо, защото не съумяват да бъдат толкова всеотдайни.

А има ли някой, на когото искаш да приличаш? Някой в твоя спорт, който да ти служи за пример?
Да, може би най-добрият действаш триатлонист в момента – Хавиер Гомес. Той ще се бори за злато тази година на Олимпиадата.

Подкрепят ли родителите ти това, което правиш?
Разбира се ,че ме подкрепят ,ние сме голямо и сплотено семейство ,имам брат на 3 години и сестра ,която  също е спортистка . В този ред на мисли родителите ми са хората, които стоят зад мен – и емоционално, и финансово. Тъй като триатлонът не получава нужната подкрепа от страна на държавата, в сравнение с други спортове. Затова съм изключително щастлив, че попаднах в селекцията на Renault, които искат да популяризират личности като мен, както и спорта, с който се занимавам. Те правят голямо добро дори само с това, че ми дават трибуна, от която да достигна до хората.

Какво друго освен триатлона присъства в живота ти?
Обичам да излизам с приятели, главно спортисти, и да си говорим главно за спорт. Обичам да снимам, обичам да карам сърф, сноуборд.

Но като цяло всичко, което правя дори в свободното си време, се върти около спорта. Така че, ако ме питаш как се забавляват спортистите, то отговорът е – с друг спорт.

Как се справяш с неуспехите?
Тежко ми е. Особено когато често си на върха, неуспехите се преживяват доста трудно. Не е лесно да падаш от високо.

Как приемат момичетата това, с което се занимаваш?
Истината е, че съм толкова концентриран върху спорта, че нямам много време за тази част. Интересното е, че спортисти, които се занимават с триатлон, често имат приятелки, които също са триатлонистки.

В този ред на мисли има ли българки триатлонистки?
Да има, но за съжаление са много малко, защото този спорт е много тежък.

Какво вдига адреналина ти?
Бързите скорости, опасностите, височините.

Какво те мотивира?
Музика и клипчета, свързани с моя спорт.

Каква музика по-точно?
Рап, R&B. Постоянно слушам музика, докато тренирам, тъй като тя ми задава ритъм, а и ме разсейва, за да не мисля за това колко ми остава до края.

Кой е върхът, към който се стремиш?
Тъй като триатлонът е олимпийски спорт, това е и най-голямата ми цел. Затова оттук нататък следва да трупам точки от различни европейски форуми, за да вляза в ранглистата и да успея да се класирам за следващата олимпиада. Но най-важно от всичко ми е чрез себе си да популяризирам този спорт у нас.

БЪДЕЩИТЕ ГЕРОИ ПОЕМАТ КЪМ НЕОЧАКВАНОТО С CROSSOVER ГАМАТА НА RENAULT. СЕГА С 0% ФИКСИРАНА ЛИХВА.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *