Черен квадрат

Алгоритъмът да си признаеш, че нещо не те кефи

0 коментара Сподели:

Случвало ли ти се е да се почувстваш като единствения идиот на някое културно мероприятие? Платно с два розови кръга и заоблена черта по средата, озаглавено “Среднощният бял двор”. Първо ти става смешно. Подхилкваш се, доволен от неприличната асоциация и доброто си въображение. После забелязваш табелката с цената на произведението.

Обзема те леко разочарование. Можеше да си пиеш уискито на екзотичен плаж, ако и ти беше нахвърлял две-три мръсни картинки с вързани очи. Започваш да мислиш, че останалите посетители или тайно получават пари от уредника на галерията, за да се прехласват по това, или членуват в секта. Имам новина за теб. Не си сам.

Тази седмица двама ученици от Сан Франциско си направиха добра шега с любителите на абстрактните арт произведения. Младежите оставили очилата на едното момче на пода в Музея на модерното изкуство и изчакали малко.

На снимката, обиколила социалните мрежи, се вижда огромният интерес, който очилата успяват да предизвикат сред посетителите на музея. Цяла тълпа се е скупчила над “творбата”и тълкува скрития й смисъл.

Добронамерената закачка на момчетата напомня, че понякога нещата са си точно такива, каквито изглеждат. Въпреки това, когато става въпрос за изкуство, много хора прилагат стадния си инстинкт, за да не ги помислят за тъпи.

Някои от нас помнят култовата реклама на Coca-Cola със слогана “Аплодисменти за младата дама, която не се прави, че разбира хм… черен квадрат”.

В нея героинята спечели сърцата на зрителите, като подмина с презрение картина на най-обикновен черен квадрат, около който се суетяха куп хора. Въпросният квадрат всъщност е препратка към едноименното реално произведение на изкуството на Казимир Малевич от 1915 г.

За съжаление обаче в живота подобна честност често остава недооценена. Нюйоркските галеристи все още не могат да забравят как през 2014 г. чистачката на изложбена зала по погрешка изхвърлила арт инсталация от Пол Бранка на стойност 15 000 долара. И това ако не е смела критика. Надяваме се дамата да не е загубила работата си.

Този случай не е единственият. BBC посочва още поне четири инцидента, в които произведения на изкуството са били изхвърляни, защото са ги объркали с ненужни боклуци.

Дали укоряваш хората от горните истории, или напълно ги разбираш, ти сам решаваш. Знай само, че няма значение дали виждаш черен квадрат или цяла една вселена. И в двата случая все ще си прав.

БЕЗ МНОГО ДА СЕ ЧУДИШ ДАЛИ Е ХУБАВО, ВИЖ КАКВО ИМАМЕ ДА СПОДЕЛИМ ЗА РОДНОТО ИЗКУСТВО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *