Михаела Филева

Колкото повече усмивки, толкова повече

  • 15.07.2013
  • от Влади Герасимов
  • снимки: Нели Куртева

Михаела Филева е поредният екс X-Factor, който успя да покаже своите качества и бързо-бързо да привлече внимание. Съвсем скоро тя спечели първата си стойностна награда за дебют и има всички необходими качества да си декорира вкъщи Стена на славата и да събере пълната колекция от призове. А дано, а дано... 

Началото... 
Използвам клишето, за да кажа, че първите 7 години за мен бяха много важни. Нашите бяха брутални меломани и постоянно ми пускаха разни яки парчета на групи от типа на Rolling Stones... на плочи и в такава среда е нормално да развия музикалността си. Усещайки това, майка ми ме записа на пиано и така лека-полека тръгнах по моя път.

Явявала си се на много конкурси с малко смешни имена като: Медни гласчета, Морско конче, Две сърца близнаци, Звезди над Дунав... 
Ха-ха... така е, да. Тези формати ми помогнаха изключително много, защото на толкова ранна възраст вече се появяваш на сцена с официален тоалет, пред хора и камери, които ти помагат да преодоляваш разни страхове и притеснения. Сверяваш си нивото с другите участници и научаваш много от журито, което те оценява... Това си е една много добра школовка за начинаещи. На един такъв конкурс Кирил Ампов ме хареса как стоя на сцена и ме покани за водеща на култовото предаване по БНТ „Хит минус едно“.

Изпей ми рефрена на предаването, любим ми е...
Хиииит минус едно, Хит минус едно. Ха-ха-ха.

Михаела Филева, интервю

Имала си късмета да срещнеш подходящите хора и добри ментори като Мария Илиева, Графа...
Късмет имах да срещна толкова много талантливи и позитивни хора и да усетя правилния знак и шанс от другата страна – това е най-важното според мен. Голям кеф е да се докоснеш до такива артисти. Аз много харесвам Мария Илиева и бях супер въодушевена, когато тя беше мой ментор, благодарна съм за всеки миг, в който успях да се докосна до нейния талант. Влади е един от най-добрите, много зрял артист, който знае всичко за музиката, има страхотен усет и далновидност за това, как да продуцира, а и извън работата ми той винаги е много загрижен за мен и другите хора от лейбъла. 

Вече си професионалист и си част от семейство на Monte Music, което в последните две години се превърна във фабрика за хитове...
Ти използва точната дума, семейство. Аз настина чувствам супер близки всички хора, които работят за Monte. Всички – от мениджър, през PR до артистите са страхотни професионалисти, на които аз всеки ден се възхищавам и същевременно съм стимулирана да работя супер сериозно и с лекота. 

Работите сериозно, но през лятото я карате 5 за 4, поне така пееш в „А дано, ама надали“...
Лятото е сезонът, в който хората се чувстват по-свободни и цветни, парчето е с идеята да звучи по този начин. На мен лично тези няколко месеца ще са ми изпълнени с доста работа и пътувания, море, хора, все готини неща, които ще ми дават свобода и наслада.

 

Михаела Филева, интервю

Може ли да търсим психология в текста на „А дано, ама на дали“?
Текстът е изцяло на Графа, посланието е с много лек и фриволен тон да се кажат неща, които са част на нашата действителност. Казвам леко, защото за стила, който продуцираме, не е прието да си дотам остър и директен като в Hip Hоp-а примерно. 

За настоящата ни действителност много подходящо би било да изпееш някаква революционна песен...
Аз съм дете на демокрацията, тези неща, които се случват в момента, според мен са малко закъснели и ме вълнуват истински. Ние сме търпелив народ и затова толкова дълго това негодувание се отлагаше. Нямам търпение поколението, което не е обременено от стари политически строеве, да има правото да управлява. Хубаво е да имаме гражданска позиция и да сме ЗА нещо, а не против всичко.