ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА

Или как в рамките на One Architecture Week река Марица се превръща в лицето и сърцето на Пловдив

0 коментара Сподели:

Горещата точка този септември се намира в Пловдив. Става дума за One Architecture Week и епицентърa на събитията – река Марица.

Инициативата тази година се завърта около идеята за приобщаване на реката. С няколко оригинални намеси и многобройни разнообразни активности фестивалът провокира граждани, медии и община заедно да превърнат Марица в предпочитано място за прекарване на свободното време на жители и гости на града.

Какво се случва в Пловдив?

Още през август на брега на реката бяха отворени временен бар, плаж и басейни, които са част от подгряващата програма на One Architecture Week. В началото на  септември ще бъде построена и сцена, където ще се случи всичко, което не трябва да изпускаш!

На 12-и е откриването на сцената и партито в рамките на Нощта на музеите.

Официалното начало на фестивала поставяме на 18 септември с Go Guide & One Architecture Week Opening Concert с любезната подкрепа на нашите приятели от TELUS International Europe.

Звездите на сцената са момчетата от алтърнатив/инди рок групата Bears And Hunters. След тях на плажа на Марица ще звучи магнетичният глас на Рут Колева, която ще изпълни специален акустичен соул лайв. Всичко, което те интересува за събитието, можеш да научиш тук.

За всички, за които архитектурата не е просто сложна необятна материя, а изкуството на заобикалящата ни среда, организаторите на One Architecture Week са подготвили срещи, дебати и лекции с над 30 лектори от над 20 държави. Разнообразието е гарантирано с цели 12 филмови прожекции и публични дебати по значима пловдивска тема във всяка от делничните вечери, 3 обиколки за наблюдение на птици и природа, завършващи на плажа, и няколко партита. Спортната програма пък ти дава възможност да избираш между супер готини активности, сред които тренировки на открито, сесия по спортно ориентиране, слаклайн демонстрация, йога сесии, плажен волейбол и турнир по плажен волейбол, 2 урока по mountain bike за деца, 3 велопохода и… активно припичане на слънце на алтернативния плаж край реката.

Събитията One обединяват креативния подход, иновативното мислене и приобщаването на различни гледни точки към масовия светоглед. Ето защо на 14 април стартира конкурсът за намеса, която да привлече повече хора на бреговете на Марица. Сред получените проекти имаше нетрадиционен парк от боядисани цветни гуми, неформално пространство от рециклирани материали, плаваща обсерватория, идея за опаковане на пешеходния мост и композиция от перголи за отдих. Последната идея, дело на Христо Чилов, Йоан Земярски и София Стоянова, е вече реализирана, така че не губи време и изпробвай новите социални пространства по крайбрежието на приобщената река.

Само в рамките на One Architecture Week ще можеш да видиш група лодки да “плават” по Главната на Пловдив, стара бензиностанция да се превръща в театрален декор, плаваща инфраструктура и толкова много живот по поречието на Марица.

Всичко за фестивала можеш да намериш на уебсайта на OAW.

А ти ще се приобщиш ли към реката?

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *