TOP 10 НА ЛЕТНИТЕ ФЕСТИВАЛИ В ЕВРОПА

Музикалните явления, които трябва да преживееш

0 коментара Сподели:

През последните години фестивалният туризъм набира все повече популярност, а фестивалите са толкова много, че е трудно да избереш кой от тях да посетиш. Решихме да улесним избора ти, като селектираме най-добрите фестивали в Европа това лято. Основният критерий е програмата, но също така и локацията, допълнителният експириънс и достъпността на фестивала. Интересното е, че фестивалите все повече си приличат по селекцията на артисти и в много случаи именно локацията и вайбът на ивента, а не толкова програмата накланят везните в полза на един фестивал. Надяваме се в България да можем да видим все повече артисти от тези, които са включени в програмата на топ 10-те фестивала, а защо не и български летен фестивал, конкурентен на най-добрите на стария континент.

1. SONAR

Sonar е безспорно шампионът на фестивалите в Европа това лято. Основан през 1994 г., Sonar не е просто музикален фестивал, а също и конференция, на която професионалисти от креативната индустрия могат да общуват и обменят идеи. Единствен конкурент на Sonar в това отношение е Amsterdam Dance Event, но той се провежда през есента, така че няма място в тази класация. Дори да игнорираме конферентната част на Sonar,  фестивалът все пак успява всяка година да изкара възможно най-интересния лайнъп, винаги включващ поне една легенда на електронната музика. За справка тази година това са The Chemical Brothers, миналата бяха Massive Attack, по-миналата – самите Kraftwerk. Sonar като цяло се опитват да комбинират умерено комерсиален саунд с по-ъндърграунд звучене, като отнасят немалко критики за някои нестандартни избори на иначе по-скоро ъндърграунд фестивал, като например Skrillex тази година. Иначе програмата започва с по-комерсиални имена като A$AP Rocky, FKA Twigs и Die Antwoord, но продължава с Roisin Murphy, Duran Duran, Laurent Garnier, Maya Jane Coles, Erol Alkan, Ten Walls, Scuba, Henrik Schwarz, DJ Tennis, Kasper Bjorke, J.E.T.S. и т.н. Готиното на Сонар е, че се провежда на две локации – една дневна и една нощна, като и двете места включват открито и закрито пространство. През седмицата на фестивала Барселона се превръща в столица на електронната музика, защото всеки лейбъл, за който можеш да се сетиш, прави парти там и ще трябва да се клонираш, за да успееш да огрееш навсякъде. Моят личен съвет обаче е да не си избираш повече от две оффСонар партита, защото самият фест е 3 дни и 2 нощи и ако отидеш и на повече от 2 допълнителни партита, просто няма да издържиш на темпото. Да не говорим, че това е един от скъпите фестивали в Европа – пълният пас струва 195 евро, а всяко едно от оффСонар партитата струва между 20 и 30 евро и въпреки това билетите за тях свършват адски бързо.

18-20 юни
Барселона, Испания
195 евро
http://www.sonar.es

2. THE PEACOCK SOCIETY

Този бутиков фестивал, основан 2013 г., бързо набра скорост заради страхотната селекция от артисти и приказната си локация. The Peacock Society се организира в ботаническата градина на парка Венсен в Париж. Името хич не е случайно, защото в градината наистина има пауни, лебеди и много красиви цветя и растения. Освен невероятното място фестивалът може да се похвали и с изключителен лайнъп, като Laurent Garnier, Talaboman, Dixon, Kink, The Hacker, Jackmaster са само акцентите на програмата. Ако решиш да отскочиш до Париж за френския национален празник на 14 юли, дори да не успееш да си вземеш билет за фестивала, може да отидеш на афтъра. Преди две години на афтъра на феста слушах Tale of Us и Pachanga Boys на терасата на клуб Wanderlust на брега на Сена и смея да твърдя, че на по-хубав афтър не съм била.

10-11 юли
Париж, Франция
84 евро
http://peacocksociety.tumblr.com/

3. AWAKENINGS

Изминали са точно 18 години от пилотното издание на Awakenings и фестивалът е затвърдил реномето си на един от най-силните техно фестивали в Европа. Още повече, че програмата на Awakenings ежегодно включва само отличниците в техното и ако не следиш много тенденциите и кои са най-актуалните имена в жанра в момента, можеш просто да прегледаш програмата и веднага ще ти стане ясно. Програмата включва доайени като Agoria, Carl Craig, Dave Clarke, Dense & Pika, Henrik Schwarz, Jimmy Edgar, Kink, Luciano, Maceo Plex, Maetrik, Matador, Recondite, Scuba, Tale of Us, Trade (Surgeon & Blawan) и Visionquest.

27-28 юни
Амстердам, Холандия
82.5 евро
http://www.awakenings.nl/

4. MELT!

Melt! е легендарен фестивал, който се провежда насред изоставена мина на около два часа път южно от Берлин. Името говори само за себе си и ако ще ходиш там, се подготви за адска жега. Доказателство за класата на Melt! е, че самите Resident Advisor класираха основания през 1997 г. фестивал измежду най-добрите юлски фестивали в света две поредни години. За разлика от повечето подобни събития, където трябва да се редиш на дълги опашки и да търпиш яко бутане и настъпване, Melt! е типично по немски изключително добре организиран и се слави с културни и позитивни посетители. Освен това не може да се отрече, че предлага еклектичен и привлекателен лайнъп. Само ще назовем част от имената в програмата на Melt!: Audion.  Damian Lazarus & The Ancient Moons, Hercules and Love Affair, Hot Since 82, Howling, Kettenkarussell, La Roux, London Grammar, Mogwai, Nina Kraviz, The Orb и т.н.

17-19 юли
Ферополис, Германия
136 евро
http://www.meltfestival.de/

5. SONUS

Sonus, освен че е дете на немския промоутър Cosmopop, който също стои зад легендарния фестивал Time Warp, е и най-добрият фестивал в Хърватска. Това безспорно е едно от най-интересните събития това лято и предлага много интересни преживявания като боут и бийч партита, освен ако нямаш морска болест, разбира се. Програмата му традиционно включва най-утвърдените имена от техно и хаус сцената като Âme, Dixon, Jackmaster, Jamie Jones, Luciano, Matador, Richie Hawtin, Richy Ahmed, Seth Troxler, Shaun Reeves, Tale of Us, Ten Walls, The Martinez Brothers и др. Интересно е, че за кратката си история от две години фестивалът успя да се превърне в един от най-популярните в Европа и това до голяма степен се дължи на репутацията на страната като новата Ибиса. Единственият минус е, че няма къде да се спи наблизо до локацията на партитата и трябва да се пътува с автобус до най-близкото градче, което е на около 4 км.

16-20 август
Остров Паг, Хърватска
169 евро
http://www.sonus-festival.com/

6. DEKMANTEL

Третото поредно издание на фестивала Dekmantel изглежда многообещаващо предимно заради интересната програма. Локацията също има значение, а в този случай това е гората Amsterdamse Bos, намираща се на около 30 км от Амстердам. Освен утвърдени имена от техно сцената Dekmantel ти дава възможност да чуеш и доста местни артисти, които представят типичния за Амстердам саунд. Програмата включва Autechre, Ben Klock, Carl Craig, Dixon, Four Tet, Jeff Mills, Marcel Dettmann, Nina Kraviz, Ricardo Villalobos, Recondite, San Proper, Tale of Us и много други.

30 юли – 2 август
Амстердам, Холандия
123 евро
www.dekmantelfestival.com

7. DIMENSIONS

Това е един по-различен хърватски фестивал именно защото не се провежда на плажа, а в крепостта Punta Christo. Все пак и тук боут партитата са част от задължителната програма на всеки уважаваш себе си хърватски фестивал. За разлика от конкурентите си Dimensions предлага къмпинг, за който обаче, като се добави към основния билет, цената скача до 260 евро, което някак е твърде много за този локейшън.
Програмата на фестивала е доста разнообразна – започва с лайв на Four Tet и продължава с концерт на Little Dragon, които са страхотни на живо. Другите акценти в програмата са Moodymann, Ben Klock, Âme, Dusky, Blawan, John Talabot, Surgeon, Bicep, Ben UFO, Pearson Sound, Osunlade и Daniel Avery. Едно от най-интересните партита обаче ще бъде шоукейсът на Giegling – един от култовите ъндърграунд берлински лейбъли, известен с артисти като Traumprinz и Kettenkarussell, а също и със стриктли вайнъл политиката си.

26-30 август
Fort Punta Christo, Хърватска
190 евро
http://www.dimensionsfestival.com/

8. HIDEOUT

Продължаваме с хърватските фестивали и макар да е класиран по-надолу от шампиона Sonus, Hideout не му отстъпва по програма или локация. Hideout е един от по-старите, ако въобще може да се нарече така, фестивали в Хърватска. Петото издание на събитието ще се състои отново на Zrce Beach – локация, която си споделя заедно със Sonus. Схемата на  Hideout е много подобна на тази на  Sonus – бийч и боут партита, така че тук единствените разлики са в цената и програмата. Програмата наистина хич не е лоша – Eats Everything, Jamie Jones, Loco Dice, Maceo Plex, MK, Nina Kraviz, Seth Troxler, Ten Walls, Âme, Bicep, Cajmere, Catz 'n Dogz, Dense and Pika, Dusky, George Fitzgerald, Green Velvet, Heidi, Kink, Patrick Topping, Paul Woolford, Scuba, Skream и много други. Основният минус на Hideout обаче е, че билетите, даващи достъп до целия фестивал, са вече разпродадени, но дори и да не бяха, си остават значително по-скъпи от почти всички фестивали, представени в класацията. Дори тази цена не дава достъп до боут партитата, които се плащат отделно. Иначе може да си купиш отделни билети за различните боут партита, но имай предвид, че билетът за всяко едно парти струва около 40 евро, а по-интересните вече са разпродадени.

28 юни – 2 юли
Пула, Хърватска
196 евро
http://www.hideoutfestival.com/

9. SECRET SOLSTICE

Единственият исландски фестивал, включен в статията, е Secret Solstice. Фестивалът е още бебе, защото тазгодишното му издание ще бъде едва второ. Уникалното в случая е, че фестивалът се провежда по време на лятното равноденствие, когато слънцето в Исландия не залязва цели три дни и партито продължава през цялото време, стига да можеш да издържиш на темпото. Пък и кога друг път ще отидеш в Исландия? Освен незалязващото слънце фестивалът ти предлага също и готин ърбан локейшън в Рейкявик. Мястото е парк, където има басейн, къмпинг, ботаническа и зоологическа градина. Основният недостатък на фестивала обаче е липсата на традиции в тази област в Исландия. Страната има население от  малко над 320 000 жители, от които 120 000 са в столицата. Съответно там няма кой знае каква сцена и култура в тази област, така че не очаквай хората да са особено в час. Артистите, които можеш да чуеш на феста, са – Wu Tang, FKA Twigs, Kelis, Skream, Miss Kittin, Gusgus, Nick Curly, Moodymann, Erol Alkan, Tale of Us, Kink, Daniel Avery, Heidi  и мн. др.

19-21 юни
Рейкявик, Исландия
134 евро
http://secretsolstice.is/

10. EXIT

Exit е може би най-популярният фестивал в източна Европа. Започнал през 2000 г. като протест срещу режима на Милошевич, фестивалът бързо извоюва признание и в момента е притегателна точка за много чужденци. Крепостта Петроварадин, която е приютила фестивала, е едно от най-силните предимства на Exit, защото дава много голяма гъвкавост и пространство за над 10 музикални сцени. Освен това има страхотна гледка от крепостната стена към р. Дунав и града Нови Сад. Миналата година Exit спечели наградата за най-добър голям фестивал в Европа и добави още един по-малък фестивал към портфолиото си. Става дума за Sea Dance Festival, който се провежда на брега на морето в Черна гора точно след края на самия Exit. Без съмнение Exit е най-достъпният от всички фестивали включени в статията, първо, защото се намира на 480 км от София и, второ, защото билетът струва 116 лв., а за общо 138 лв. може да отидеш и на двата фестивала. Програмата на  Exit е доста разнородна, като започнем от по-популярни артисти като Emeli Sandé, Faithless и Manu Chao, минем през EDM DJ-и като Hardwell и Martin Garrix и стигнем до ъндърграунд имена като Catz 'n Dogz, Chris Liebing, Dixon, MK, Tale of Us и wAFF. Дръм енд бейс стилът традиционно е силно представен на фестивала – тази година от Goldie и Roni Size Reprazent.

9-12 юли
Нови Сад, Сърбия
116 лв.
http://www.exitfest.org/

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *