Мария Илиева ни разказа играта

Мария Илиева в интервю за старите си мечти и новото си видео

  • 10.06.2013
  • от Влади Герасимов

Преди цели 12 години демото на “Лунен сън” се появи с много различно звучене в момент, когато всички се радваха на вълна от мелодични поп рок парчета. Рискува, но така бързо привлече внимание...
Обичам да рискувам в името на мечтите си, така скъсявам пътя до тях. Но спомняйки си началото, не мога да не спомена факта, че културната среда и любопитството към новото предпоставяха качествени експерименти. По времето на “Лунен сън” имах страхотен екип. Калина Петрова, която беше мой пиар, е сред най-специалните хора в живота ми и до днес – изключително интелигентен и креативен човек. С нея поканихме Мага да напише дебютния ми сингъл, дадохме му насоки за стил и концепция и той създаде “Лунен сън”, Галя от “Каризма” написа страхотен текст. Моите продуценти тогава, БМК, уважиха новаторския ни подход и изцяло застанаха зад смелостта ни. Силно вярвахме в общия ни успех. И той се случи.

Избери си в каква последователност да разкажеш за нещата, които ти се случиха напоследък.
Всяка случка в живота ми, без значение какъв е мащабът й, е значима за мен, защото е част от моя житейски и професионален път. Щастлива съм, че всичко се подрежда естествено и някак с лекота. Това не означава, че не съм посветена и че не работя за развитието си постоянно. Напротив. Аз съм работохолик перфекционист и съм щастлива с това. В началото на юни заминавам за Париж, където записвам два проекта – единият е дуетната ми песен O Primeiro Grande Amor с Тони Карейра, за неговото концертно DVD, другият е свързан с работа по нова колаборация, за която бях поканена неотдавна. За първи път в кариерата ми се случи песен, в която имам участие, да е включена в албум с мултиплатитени продажби (Essencial, Tony Carreira, 2012 – бел. ред.). Преди два месеца излезе хип-хоп сингълът с мое участие Wanna Be The Best на Knas & Bacardy, който се радва на голям интерес и вече доста време е на челни позиции в онлайн класациите. Преди броени дни беше промоцията на новия ми солов видео сингъл “Играя стилно”.


Разкажи ни за европейската сцена?
“Олимпия” и “Арена Атлантико”... уникално изживяване! Много се вълнувах, Тони ме покани да бъда специален гост в световното му турне и имахме заедно три поредни концерта в Париж и два в Лисабон. В зала “Олимпия” атмосферата беше неописуема, а публиката – емоционална и критична. Аплодираха изпълнението ни на крака и това за мен бе голям комплимент. 20-хилядната зала “Атлантико” също избухна мощно след дуета ни. На моменти не можех да повярвам, че всичко това ми се случва. След цялото щастие и признание, което изживях, за пореден път си дадох сметка, че европейската публика е жадна за изкуство и притежава съответните културни натрупвания.

В зала “Олимпия” атмосферата беше неописуема, а публиката – емоционална и критична


Всеки допир до подобна сцена те обогатява, нали? Как ще ги стигнем…
Мисля, че в България има достатъчно качествени артисти и идеи и е въпрос на време музиката ни да получи международна разпознаваемост.


Извади поредно силно парче „Играя стилно“. Разкажи ни за него?
Щастлива съм, че още при представянето на песента за първи път в Денсинг старс и на Годишните музикални награди на БГ радио, “ Играя стилно” предизвика сериозен интерес. Режисьор на видеото е Валери Милев, текста и музиката написахме с Любо, а аранжимента направи Жоро Янев. За визията ми се погрижиха Жоро Петков, Зоран Коцов и Васил Божилов, а Денс студио 121 с хореографи Милен, Виктор и Пачо направиха танците. Все любими хора. Всеки от тях остави голяма част от сърцето и таланта си в този проект и си личи.Първоначално анонсираното заглавие беше “Виж ме”, но се промени на “Играя стилно”, защо?
С Любо написахме припева доста по-късно от куплетите, а всеки от тях започва с фразата “Виж ме” и така естествено се получи работното заглавие. Но когато направихме припева, словосъчетанието “играя стилно” определи името на песента. Бях категорична. Описва ме добре, стилен играч съм. А в контекста на посланието да играеш стилно, когато обичаш отдадено, е голямо предизвикателство. Затова мисля, че избрах най-подходящото име.

С една и съща страст пееш рop, soul, rnb, дори и народни песни. Къде всъщност пееш от сърце?
Музиката е моят смисъл и призвание, обожавам да изживявам богатството на стиловете и нюансите й. А народната музика е неизчерпаем извор на енергия и идеи. Майка ми, Ваня Монева, е сред най-добрите хорови диригенти в съвременната ни музикална история и е основател и диригент на женски народен хор “Космически гласове”. От нея научих много за българската народна музика и се влюбих в магията й. Всеки път, когато присъствам на репетиция или концерт на хора, настръхвам и се пренасям в друго измерение. Същото усещане имам и когато слушам произведенията на гениалните класически композитори.

Какво да очакваме от теб, Стерео Стая?
Ще продължаваме да реализираме мечтите и световете си през музика. С вашата благословия и приятелство.