Вече не си първа младост

Във фаза втора младост си, ако...

0 коментара Сподели:
Вече не си първа младост

Млад си, знаеш го. Имаш цял един живот пред себе си и планове като за три. Не мислиш за пенсия – има време дотогава. Напоследък обаче се случват странни неща. В работата ти се появяват все повече от родените през 90-те и се оказва, че тези хлапета, незнайно как, са се превърнали в млади мъже и жени, а ти вече не си от „децата на офиса”.

Ранното ставане за работа ти се струва все по-основателна причина да пропуснеш поредния запой в разгара на седмицата.

Мисълта да имаш някой лев настрани търси място в ума ти все по-настойчиво. И всичко това се случва под съпровода на непрестанните напявания от страна на близките ти, че ти е време за сватба и деца. Симптомите са категорични – вече не си първа младост, добре дошъл в Младост 2! Ако си нов в квартала и все още не знаеш къде се намираш (и в буквален, и в преносен смисъл), ето няколко жокера.

Ходиш по-често на сватби, отколкото на рождени дни

През последните години си научил, че ако има невъзможни неща, то те са много малко. Отчасти до този извод са те довели множеството впечатляващи клипчета в YouTube, показващи безграничните човешки възможности. Решаващо влияние обаче са оказали няколко твои приятели, заклети моми и ергени, които по необясними причини са встъпили в брак, при това по собствена воля. Да, става дума за онези айляци, с които доскоро крояхте планове как в близко бъдеще ще зарежете всичко и ще заминете някъде, където ще живеете като царе, при това безотговорни. Всъщност тази цел все още е изпълнима, само трябва да замените моторите с каравана, защото освен за вас с приятелчето ви ще трябва да намерите място за бременната му съпруга, домашния им любимец и един куп книги за майчиството и здравословното хранене.

Имаш претенции към храната

Сякаш беше вчера, когато закусваше принцеса с кайма и кашкавал в училищната лавка, а в късния следобед залъгваше глава с вафла „Свежест”. Сега вафла „Свежест” се намира само в класациите за любими ретро марки, а ти повдигаш вежди подозрително всеки път, когато погледът ти среща „кюфтета” в менюто, защото си наясно какви боклуци слагат в каймата.

Поради същата причина в супермаркета избягваш продукти като пастет и кренвирши.

Спагетите продължават да са твой основен специалитет в кухнята, само че вместо с шунка и кашкавал, вече ги приготвяш с екзотични продукти като скариди, лимонена трева и орехи пекан, а в добавка подправяш с индийско орехче и шафран. Освен това не им казваш спагети, а паста и често ги заменяш с фарфале, ригатони и талиателе.

Предпочиташ да си на място, където „можете да се чуете“

Не че баровете и дискотеките са отпаднали съвсем от списъка с местата, които посещаваш, просто вече не заемат почетното челно  място. Една от причините е, че все по-рядко се случва да те канят там – част от приятелите ти организират празненствата си в заведения, а други правят събиранията направо вкъщи, защото няма на кого да оставят децата. И ако преди една от основните идеи е била да се „омешате” с максимално много непознати хора, сега гледате да запазите отделна зала или сепаре, където да сте си само вие. Все пак сте се събрали, за да се видите и чуете, а не да се надвиквате под отблясъците на ефектно дискотечно осветление, камо ли с непознати…

Вече не е нужно да си носиш личната карта

Ако искаш си я носи, обаче много добре знаеш, че няма да ти я поискат на входа на никое нощно заведение – на всички им е ясно, че си минал заветните 18 години. Също така е добре, ако вече не си го направил, да свикнеш да се обръщаш на „госпожо/господине” и да те споменават като „една жена/един мъж”. Отначало е конфузно и е съвсем нормално да въртиш глава, оглеждайки се за въпросния, но след известен натрупан стаж всичко си идва мястото и дори спираш да гледаш злобно автора на това несвойско обръщение. А, и още нещо – вече не си кака/батко, а чичо/леля. И не, няма шанс някой да помисли, че племенникът ти е твой брат – в очите на непознатите в парка и по улиците ти си негов родител.

Имаш какво да губиш

И не става дума само за пари – най-малкото защото някои „обитатели” на Младост 2 не се славят с наличието на такива в големи количества. Животът ти е кутийка със скъпоценности, в която има хора, места, неща, удобства и абстракции, с които ти е трудно да се разделиш. Затова започването „от  нула” вече изглежда много по-трудна мисия от преди. Казвам трудна, не невъзможна. Защото понякога именно Младост 2  е точното време и място за ново начало. За целта обаче трябва да си достатъчно смел, за да поемеш риска да загубиш, наравно с възможността да спечелиш.

Искаш повече

Допреди няколко години (добре де, може и да са малко повече…) си се чудел как може на хора с четирицифрена заплата да не им стигат парите.

Даже си правил сметки какъв би бил животът ти, ако подобна сума постъпваше по сметката ти всеки месец. Сега получаваш повече от това, което преди ти се е струвало много, и се оказва, че то въобще не е достатъчно и в никакъв случай няма да сбъдне набързо направените в миналото сметки. Понякога, обикновено в края на месеца, сядаш и си мислиш за какво си изхарчил такава колосална сума и още по-важно – как преди си оцелявал с пъти по-малки приходи от сегашните. Простата равносметка сочи, че вече отделяш много повече пари за храна, подаряваш си много повече и по-скъпи джунджурии и имаш много повече сметки за покриване. А ако имаш злочестата съдба да получаваш фиш за заплатата си с описание на всички отчислени данъци и такси, разбираш колко е важно да се запазиш жив възможно най-дълго време, за да си върнеш това, което отива в тая бездънна яма осигуровките.

Виж и любовта във версия 2.0.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *