10 неща, които не трябва да правиш в „Младост“

Какви са правилата за оцеляване в бизнес столицата на столицата

0 коментара Сподели:

На теория „Младост“ е сред най-модерните и бързо развиващи се квартали в София, който помещава най-големия бизнес комплекс в Източна Европа – Бизнес парк София. На практика това е струпване на панелки между Цариградско и Околовръстното, което е красиво само с грозотата си. Вторият по големина комплекс всъщност е първи по икономическо значение, което води и до непрекъснато затлачените му от коли пътни артерии. Някъде сред петте микрорайона на „Младост“-та живеели и се трудели безброй много щастливи хора. Така сме чували, но не сме ги виждали.

В "Младост" можеш да се споминеш по много различни начини, но най-голям е рискът да умреш от тъпота. Ето няколко съвета как да оцелееш в квартала: 

ДА СЕ ПОДИГРАВАШ С ИМЕТО „МЛАДОСТ“

„Младост“ е тъпо име (най-малкото защото е конгломерат от стари панелки, пълни с пенсионери), но за сметка на това пък е силно разпространено – във всеки град има поне един квартал, носещ това звучно заглавие. Софийският обаче е уникален в своята оригиналност, по същата логика, според която клуб „Червило“ в Сливен не може да стъпи на малкото пръстче на легендата от Жълтите павета.

ДА СЕ ПОДИГРАВАШ НА МЛАДОСТЧАНИ

Жителите на „Младост“ са специална порода хора – те са корави като типичните представители на крайните квартали, но една идея по-начетени и ерудирани от люлинчани и надежданци, което им създава леко натрапчива претенция. Това не значи, че ако се подиграваш на някого от тях (или на квартала като цяло), няма да ядеш шамари. Сред видни представители на софиянците Made in Mladost са певицата Мими Иванова, музикантът Развигор Попов, актьорът Наум Шопов, бившият президент Желю Желев, Влади Въргала и Кубрат Пулев. Христо Стоичков пък е почетен гражданин.

ДА ГОВОРИШ ПРОТИВ БИЗНЕС ПАРКА

Бизнес парка е тек хъб, който привлича професионалисти от всевъзможни места и сфери. Най-вече Каспичан и къстъм съпорт. Ако минеш по псевдоутопичните му пътечки между сградите в топъл ден и по време на обедна почивка, можеш да станеш свидетел на такива генгбенг извращения с българския език, които биха накарали класиците да се завъртят в гроба като реактивна турбина. Бизнес паркът има собствен език, който не е просто мьекане – той е някакъв некст левъл диалект, който изисква тълковен речник за разбиране и има своя собствена граматика, разбира се, на шльокавица.  

Виж повече: 10 неща, които не трябва да правиш в "Надежда"

ДА ЗАЩИТАВАШ ПРОВИНЦИАЛИСТИТЕ

„Младост“ е квартал с две лица, в който съжителстват две основни и коренно противоположни групировки: кореняците и новодомците. Столичаните отскоро са избрали квартала заради близостта му до всички лелеяни корпоративни позиции. За тях блоковете в София са еднакво мръсни, грозни и напълно равнозначно потискащи. Истинските младостчани обаче приемат това вмешателство в личното пространство по начина, по който фермерите приемат нашествието на скакалци: псуване, кълнене и третиране с правилните пестициди.

В случая те демонстрират своето първо право, като варят лютеници, вкисват зеле и надигат ракии с молби към бога за скорошно спасение от напастта провинциална.

ДА ГОВОРИШ ДОБРЕ ЗА „ДРУЖБА“

Има само едно нещо, което истинският жител на „Младост“ мрази повече от селяните, и това е „Дружба“ (или по-лошо – селяни, заселили се там). Вече десетилетия наред враждата между тези съседни квартали се изразява в жестове, вариращи от приятелски закачки, до предложения да се въведе пропускателен режим за „Младост“. Фактът, че „Дружба“ разполага с ТЕЦ, който редовно умишлено обгазява Трета част, съвсем не помага за стабилизация на дипломатическите отношения. (Твърдението е на база теория за движение на въздушните потоци, разработена от водещи професори по метеорология със седалище беседката на „Младост“ 3.)

НЕДЕЙ ДА ГОВОРИШ ПРОТИВ МЕТРОТО

Някои всезнайковци в „Дружба“ може да се опитат да твърдят, че софийското метро е неефективно, защото първо минава през „Младост“, преди да стигне до техния квартал, вместо да свързва полето отсреща на Цариградско шосе директно с Центъра. Това са пълни глупости. Метрото е съвършено и даже трябва да има още поне една линия, също водеща към Бизнес парка.

НЕДЕЙ ДА ГОВОРИШ СРЕЩУ ОКОЛОВРЪСТНОТО

Много жители на разни знайни и незнайни кварталчета и комплексчета си позволяват да оплюват Републикански път II-18 (по народному Околовръстното). Това така важно шосе създава предпоставки за неизбежното всекиуикендно оттичане на новософиянци към родните им места. Също така осигурява основен поминък за редица локални бизнеси. Не само такива, за които си помисли – някои са даже легални. Жалко, че единствено като нереализиран проект остана един от най-смелите градоустройствени планове за квартала: през соца вместо Околовръстен път трябваше да бъде издигнат канал, който да свързва „Младост“ със света с помощта на… гондоли.  

Виж повече: 10 неща, които не трябва да правиш в "Люлин"

НЕДЕЙ ДА ОТВАРЯШ ТЕМАТА ЗА ЗАДРЪСТВАНИЯ

Всеки квартал има своя собствен личен бич. В „Люлин“ са мутрите, в „Надежда“ са наркотиците, в „Младост“ – задръстванията. За съжаление, освен ако не живееш в пешеходна близост до метрото, там няма как да оцелееш без кола. Но точно в този квартал автомобилът е по-скоро НМПС – не-мобилно превозно средство, което развива скорост от средно 2 км в час пик. Тук той започва в 7:30 и приключва в 21:45. На печелившите честито!

НЕДЕЙ ДА ГОВОРИШ ЗА ПАРИ

„Младост“ е един от най-скъпите квартали в София.

Не само като цена на недвижимата собственост, а като цифрички по етикетите на всички стоки в магазина. Обяснението за това ни връща към предишните точки в списъка. Ето причинно-следствения ред: Бизнес паркът дърпа мозъци от страната, те идват с големи корпоративни заплати и нагласа „колко е скъпо в таз София“ и не щеш ли, цените стават такива, които биха накарали швейцарски експерт на разтърка очилата си.

НЕДЕЙ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАШ

То и без това няма къде, освен ако представата ти за щур купон не е свързана с пастички и тортички. Прекомерната радост е нежелана емоция в „Младост“, така че се старай да не ѝ се отдаваш. Освен ако не искаш бързо-бързо да ти се стъжни, разбира се. „Младост“ е рай за забързани, отрудени хора и ад за безгрижието. Съобразявай се с местните и като си отвъд Четвърти километър, дръж се като младостчани. А именно апатично и кисело без видима причина.

10 неща, които не трябва да правиш в "София"

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *