ДЕСИ ТЕ РАЗВЕЖДА ИЗ СОФИЯ

Free Sofia Tour са доброволците, които обикалят с гостите на София, разказват за нашата история и показват колко яка е столицата ни

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Деси е хубаво, интелигентно и много живо момиче, тя е част от екипа на Free Sofia Tour – доброволците, които обикалят с гостите на София, разказват за нашата история и показват колко яка е столицата ни. Отдавна исках да ги поканя и ето че успях… Виж как минава денят на Деси и колко шарени хора идват у нас.

А ако вече си добре запознат със сладката работа на Деси и останалите от екипа и смяташ, че ти самият имаш какво да рзкажеш и покажеш на чуждестранните гости, то разгледай обявата за нови хора тук.

Представи с няколко думи себе си и проекта, в който участваш?
Казвам се Деси и съм едно от новите попълнения гидове на Free Sofia Tour. Всяка година проектът прави няколкомесечно обучение на нови кадри. Тази година се явихме цели 60 човека, но до края стигнахме само шестима щастливци. Вече съм част от семейството на 365, сдружение, което има няколко много интересни проекта, единият от които е туристическата обиколка на София, Пловдив и Варна.  

Какво те запали толкова по проекта и каква е най-голямата ти мотивация?
По време на обучението попаднах в една страхотна среда от млади, прекрасни хора с добри намерения, което ме окрилява да давам всичко от себе си. Чакам с нетърпение и ентусиазъм всяка среща с хората пред Съдебната палата, за да им разказвам за родния ми град. Това е нещото, което най-много ме мотивира, любов­та ми към София, и всеки ден, в който я обикалям, виждам колко е красива, виждам и реакцията и възхищението у хората, които я виждат за пръв път.


Какви хора идват у нас, какъв е общият им профил?
По голямата част от турис­тите идват или без никакви очаквания, или минават транзитно оттук. Идват различни типове, най-вече млади хора, които обичат да пътуват и знаят, че тук всичко е евтино за тях. Има и цели семейства, които се възползват от лятната си ваканция и обикалят нашите планински курорти, както и морето. Най-различни са. Имаше двама души от Холандия, които бяха дошли тук на сляпо, разказаха ми, че от някакъв сайт им организират пътуване, без да знаят къде отиват. Те са пътували достатъчно и сега търсят нещо по-шантаво. Разбрали къде отиват чак на летището, когато видели бордните си карти. За една определена сума агенцията ти буква билет, хотел… аз също бих се възползвала от нещо подобно.

Откъде идват най-много хора у нас?
Най-много хора идват от Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Италия, Из­раел.

Миналата седмица на тура имахме гости от Непал…. много е шарено.

Скоро се заговорих с един ирландец, който ми разказа интересна история. Решил да си направи едно пътуване в Европа, без телефон и интернет, без цел и посока, просто да се откъсне от ежедневието си. След няколко дни неговите приятели и семейство го обявили за изчезнал и дори Интерпол го търси. А той си се шляе в София. Влязъл случайно в някакъв интернет клуб и видял хаштагове и съобщения по разни сайтове #findvinvent. Много се смяхме.    

Има ли разлика от впечатленията им преди и след тура?
О, да, определено. В началото просто идват и си викат ей тук сега ще убием два часа.
А като излезем от някоя малка уличка и им покажа някой от паметниците и катедралите, и само чувам отвсякъде Lol, I Never Expected That. И поч­ват разпалено да ме питат за някакви неща от историята ни. След като свърши турът, оставаме 40 минути да си говорим за неща, които са им направили впечатление и за които искат да знаят повече. Не могат да повярват колко близо имаме планина. Минералната вода е нещо, което им е много интересно. Разказваме им за единствения гейзер с гореща минерална вода в Европа в Сапарева баня.  Абе яко е… Ей за това УАУ го правя.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *