3 студени супи за горещи летни дни

Елегантно справяне с жегите

0 коментара Сподели:

Най-доброто разхлаждане става отвътре, особено с лъжица в ръка. Лятото е сезонът на студените супи – една традиция, доказала се във времето.

Тук сме подбрали три от нашите най-любими рецепти по темата, до една лесни, приятни и гарантирано вкусни.

Ето кои са студените супи на лятото:

Гаспачо

Тази доза чистопробна наслада идва от Испания и напук на нашите очаквания, че гозбите в червено трябва да са горещи, тук сме с температура на Блъди Мери. Гаспачото е лесно за приготвяне даже за хора със скромни кулинарни амбиции. Белите домати, като за целта правите кръгче с нож, пускате ги във вряща вода, само за няколко секунди, после в студено – така люспите им сами падат. После ги минавате през блендера, за да станат на парчета. Не на пюре – на парчета! Режете краставица на дребно, също чушка, чесън, лук и магданоз. Смесвате всичко това със сол, черен пипер и зехтин на вкус и… воала. Гаспачото е готово! Някои препоръчват към микса да се добавят и няколко накиснати филийки хляб. Защо не, така супата става по-плътна.

Цялата тази красота се слага в хладилника за час-два, а после гаспачото се сервира, задължително студено.

Крем супа от тиквички

Ако искаш да пробваш нещо ново и свежо – рецептата е една: студената крем супа, най-добре от тиквички и авокадо. И от двете има изобилие през лятото, а приготвянето става лесно и експресно. Просто трябва да измиете тиквичките, да ги нарежете на кубчета, а после да ги сварите до пълно омекване. Това се прави в бульон – може и домашен, може и кубче от магазина, както правят мързелите като мен (само гледай да е качествен бульон без добавени лошотии).

Когато тиквичките са готови, вадите от бульончето и ги пасирате накуп, заедно с обеленото авокадо.

Добавяте кисело мляко за разкош, сок от лимон и сол на вкус. После прибираме в хладилника за изстудяване, а след това сервираме с малко копър и орехи, за допълнителен ефект. Някои смелчаци даже добавят чесън в микса.

Таратор

Класиката си е класика – никой не е по-голям от таратора. Има таратор в купичка, в чаша, даже вече има и таратор в чиния (желиран таратор). Традиционната българска рецепта обаче си остава най-добрата. За целта режем една краставица, но тук има различни техники, които варират в детайлите – белена или не, кубчета или настъргана. Важното е да има краставица и тя да бъде преведена в подходящ за таратор вид, после изсипана в голяма купа. Вътре се добавят копър и орехи, зехтинът и солта, после разбъркайте добре. По този начин всичко се смесва идеално и се лишаваме от мазнина на балончета в готовия продукт. Някъде отделно приготвяме киселото мляко в микс с вода в съотношение 1 към 1. После добавяме при краставицата с допълнения и разбъркваме добре. Това е цялата философия.

За традиционалистите, които не държат на имиджа в обществото, можете да предвидите чинийка с чесън отделно – да няма обидени и ранени родолюбци.

Виж още: 13 неща, които да не правиш в Австралия

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *