6 прожекции, които да посетиш на София Филм Фест

Любимият на всички фестивал тази година става на 25

0 коментара Сподели:

Приживе Фелини казва, че киното е като жена – с нейните моменти на светлина и мрак. От другия край на сцената на вечността Ингмар Бергман му отговаря в същия дух: „Киното е голямо приключение – като великолепна и взискателна любовница“. В най-женския месец се потапяме в магията на киното със София Филм Фест и избираме няколко филма с характер, обаяние и вкус, който остава задълго.

ФЕВРУАРИ – КАМЕН КАЛЕВ
11-16.03

Още след „Островът” – втория опит в пълнометражното игрално кино на Камен Калев, си казахме, че няма да изпускаме това момче от поглед. И докато лентата с Летисия Каста беше за преодоляване на границите и за свободата човек да живее живота си така, както му подсказва сърцето, то „Февруари“ свири на друга тънка струна.

Филмът е поетичен разказ за събитията от живота на един човек –

като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен. И въпреки това по всяко време сякаш някаква невидима сила го напътства. Лъчезар Димитров, Кольо Добрев, Иван Налбантов, Христо Димитров – Хиндо, Милко Лазаров са част от актьорския екип в лентата, която за нищо на света не пропускаме.

ОЩЕ ПО ЕДНО – ТОМАС ВИНТЕНБЕРГ
12-26.03

Героите, начело с неподражаемия Мадс Микелсен изповядват теория, според която алкохолът отваря сетивата за външния свят, проблемите изглеждат незначителни, а творческите умения се засилват многократно. Ето как няколко отегчени приятели сформират миниобщество и започват своя „невинен“ експеримент.

Какво ще стане, ако постоянно поддържаме известно количество алкохол в кръвта си?

Ще бъдем ли по-креативни, забавни и обичани? Насърчавани от теорията, че винаги може още, Мартин и тримата му колеги се хвърлят в търсене на отговорите. Но докато поддържат непрекъснато алкохолно опиянение, се случват и някои непредвидени неща…

ВИМ ВЕНДЕРС: ДЕСПЕРАДО – ЕРИК ФРИДЛЕР
12-23.03

Един филм, който ни вкарва в кухнята на киното – дива, разхвърляна, неумолима и истинска. Лентата ни прави свидетели на непоказвани досега архивни кадри и срещи с изключителни съвременни творци и съмишленици на Вендерс, като Франсис Форд Копола, Уилям Дефо, Анди Макдауъл, Ханс Цишлер, Пати Смит и Вернер Херцог.

Истински документален шедьовър, който ни светва за живота и творчеството на един от най-многостранните творци на нашето време.

Култовия портрет на Вендерс създава Ерик Фридлер, който ни държи за ръка – от Дюселдорф и Париж до пустинята в Тексас, проследявайки емблематични филмови локации и върхови моменти от работата на великия режисьор, продуцент, фотограф и творец. Кино и пътуване в едно!

ЯБЪЛКИ – ХРИСТОС НИКУ
14-24.03

Арис е на средна възраст. По време на световна пандемия, причиняваща внезапна амнезия, той се оказва включен в тайнствена програма, която помага непотърсените от своите роднини пациенти да изградят нова самоличност.

Терапията му включва ежедневни задачи за създаване на нови спомени и тяхното документиране.

Завръщането на Арис към нормален живот бележи запознанството му с Ана – жена, която също е в процес на възстановяване. С Арис Серветалис, София Йорговасили, Ана Калиациду, Аргирис Бакирцис и Кейт Бланшет, която този път е в ролята на изпълнителен продуцент на филма. „Ябълки“ е гръцкото предложение за най-добър международен филм за „Оскар“ през 2021.

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СИ ПРОДАДЕ КОЖАТА – КАУТЕР БЕН ХАНИЯ
20-27.03

„Този проект е роден от срещата на два свята. Светът на съвременното изкуство, по-специално творчеството на белгийския художник Вим Делвой, и светът на политическите бежанци – особено тези от Сирия, битката им за пътни документи и разрешителни за пребиваване.“ Ето какво казва за очарователната си кино колизия режисьорът на филма Каутер Бен Хания. Сам Али е млад, чувствителен и импулсивен сириец, който бяга от войната, заминавайки за Ливан.

За да може да живее с любовта на живота си, той „продава“ кожата си на един от най-модерните художници.

Позволявайки му да татуира гърба му, Али се превръща в произведение на изкуството. Но понякога дори за изкуството някои цени са твърде високи…

БРАЗИЛИЯ – ТЕРИ ГИЛИЪМ
13.03-04.04

Сам Лоури е технократ на гребена на вълната в едно футуристично общество, което убива човешкото и превръща живота в машинално съществуване. Той мечтае за две неща: живот далеч от технологията и бюрокрацията и да прекара вечността с жената на мечтите си. Е, Лоури ще срещне Жената – Джил Лейтън, но междувременно бюрокрацията ще го спъне, набеждавайки го за виновник за поредица бомбени терористични атаки.

Докато стискаме палци животът на Лоури да се подреди, се наслаждаваме на безупречната игра на актьорите:

Джонатан Прайс, Робърт де Ниро, Катрин Хелмънд, Иън Холм, Боб Хоскинс, Майкъл Пейлин, Иън Ричардсън, Питър Воън… 

Тук обсъждаме I Care A Lot

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *