Джони Кеш за блуса, живота и всепоглъщащата любов

Мъжът в черно и неговата душа

0 коментара Сподели:

Marvin Koner © Corbis.

Когато бях малка, вкъщи радиото почти не се изключваше. През лятото праисторическата радиоточка на баба ми озвучаваше целия двор, а през всички други сезони сядах на една табуретка в малката ни кухня с жълти шкафове и се потапях в магията, която се излива по радиото. Не помня нито кои радиостанции са звучали, нито много конкретни артисти. Едно звучене се отличава от всички други, за които няма нужда дори да споменавам като Queen и подобните гиганти. Това на Джони Кеш.

Китарата, хармониката и гласът на човек, преживял много, ми говореха далеч преди да разбирам значението на думите му.

Години по-късно си говорех с приятелка, която сподели, че според нея всеки човек започва да слуша все по-тежка музика с годините и емоционалния багаж, който натрупва. Замислих се, че ако това е вярно и като дете вместо Aqua съм се радвала на Джони Кеш, до 30 трябва да съм сериозно депресирана. Е, още на 22 ми изписаха малки розови хапченца. Но това е тема за друг текст…

Джон Кеш е роден на 26 февруари 1932 и освен Голямата депресия, сковала десетилетието, в него се развиват много такива. Детството му е белязано от много бедни години, тежка работа и смъртта на един от големите му братя – Джак. Момчето е само на 15, когато циркуляр почти го разрязва на две.

Тъмнината, която обгръща сърцето на Джон, е неописуема.

Баща му заявява, че инцидентът е трябвало да сполети него, или поне така започва един от най-хубавите биографични филми за музикант, правен някога.

Пътят ни на тази земя е мистерия. Никой от нас не знае как ще се развият годините, които идват. За Джони Кеш съдбата е подготвила много успехи и много падения, които благодарение на майка му, която го учи да свири на китара още като дете, можем да чуем в песните му. От бедно и притеснено момче той се превръща в главната движеща сила зад The Tennessee Three, които през 60-те започват да завладяват класации и да кръстосват Щатите. Дълго време зависимостта му към алкохола и амфетамините е прикрита от тенденциозното му държание на сцената и креативността му, която не спира да ражда хитове.

До 1967 обаче декседринът, екуанилът и другите опиати завладяват ума му,

много от връзките му са разрушени (включително и тази със съпругата му Вивиан), а кариерата му се държи на косъм. Намира светлина в тунела благодарение на настойчивостта си и благия нрав на Джун Картър, която обожава от дете. Дуетът им Jackson му спечелва „Грами“.

Годината продължава с арест и много, много субстанции в кръвта му. Разказва, че решава да се самоубие, губейки се в дълбока пещера, под въздействието на наркотици. Губи се из тунелите, но получава „просветление“ и със силата, дадена му от Бог, успява да намери пътя обратно. Тази случка символизира ново начало и през 1968 предлага брак на Джун по време на концерт в Лондон. Сватбата им е само седмица по-късно. Отношенията им съвсем не са само рози и усмивки, но не ни трябва много, за да видим искрената емоция, която струи и от двамата.

През следващите години продължава да пише, свири и изпълнява плодовете на сърцето си. Един от най-влиятелните му албуми до днес си остава Johnny Cash at Folsom Prison (1968).

В следващите периоди от живота си не веднъж тръгва отново по познатия път, изпълнен с наркотици и алкохол, но присъствието на Джун му помага да се справи с тъмнината в душата си. Когато през 2003 са разделени от смъртта, той продължава да работи. Същата година изнася и последния си концерт, на който вече е в инвалидна количка. По време на изпълнението си казва, че куражът и вдъхновението му идват от духа ѝ, който е слязъл от Рая, за да му даде сила.

Животът му достига своя край през септември 2003, само няколко месеца след като губи любовта на живота си.

Последният албум с негова музика излезе през 2016 – Johnny Cash: Forever Words, благодарение на открити ръкописи на стихотворения на Джони Кеш.  В него се включват Крис Корнел, Ръстън Кели & Кейси Мъсгрейв, Розан Кеш, Карлийн Картър, Alison Krauss & Union Station, Брад Пейсли, Крис Кристоферсън & Уили Нелсън, Елвис Костело и много други.

И така, наследството му продължава да вдъхновява…

Тук можеш да прочетеш повече за Боб Дилън.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *