МОМИЧЕТАТА НА ГОСПОЖИЦА MOLLER

Жената, която обича жените

  • 22.02.2014
  • от редакторите

Тя е млад фотограф, който търси своето място между така наречените от нея аналогови пиксели, малките парченца свят, които ни заобикалят. Говорим за ексцентрична норвежка, която намира родната си среда твърде студена и се мести в Барселона. След като прекарва година във фотографско училище, разбира, че в това изкуство важно е не да знаеш как да подредиш осветлението, а по-скоро да виждаш света и хората, които го обитават, по особен начин. Погледът ти да се спира на онези, които правят живота сложен и загадъчен. Солвейг за пръв път хваща професионален апарат, окуражена от приятеля си, който учи фотография и кино. Преди малко повече от 2 години снимането спира да бъде просто хоби. В момента с един Canon EOS 5D Mark II изкарва прехраната си.


Учила е философия и смята, че благодарение на нея е успяла да отвори съзнанието си. Обожава да снима жени и като отговорна за това влечение определя Симон дьо Бовоар. В средата на миналия век последната пише трактата Вторият пол, който е подробен анализ на положението на жените по онова време и е една от основите на съвременния феминизъм. Солвейг е убедена, че философията и фотографията са свързани помежду си, макар и да не вярва, че някога ще успее да обясни и илюстрира тази връзка.


Вдъхновение най-често намира в книги, непринудени разговори и музика. Отскоро прави и къси филми. Солвейг не си пада по ясни истории и разточителни диалози, а предпочита да заложи идеята си само в движения, мимики, жестове и цветове.
Описва стила си като интимен. Обожава модата. Стремежът й е да комбинира изящни модели, красиви дрехи и естествени пейзажи, които природата или човекът са сътворили. Намира студийните декори за излишни при толкова голямо разнообразие навън.


Когато я попитахме, как иска хората да реагират на нейните кадри, тя сподели, че всъщност е егоист в изкуството си, прави го преди всичко за себе си. Забавлява се да снима добри кадри, да говори с модела, умът й да е въвлечен в процеса по създаване. Солвейг смята, че много малко хора днес имат възможност реално да работят нещо, което ги вълнува. В този ред на мисли се чувства късметлийка.


Кадър от Spencer loves vintages, един от първите къси филми на Солвейг.
Гледайте го на solveigmoller.com