Коя е Вивиан Майер и защо е толкова яко, че творбите ѝ идват в София

Кадри на фотографката ще бъдат показани за първи път у нас с изложбата “В нейните ръце”

  • 09.04.2019
  • от редакторите

Ако някога си се чудел в какво точно се изразява късметът, то с историята на 29-годишния агент на недвижими имоти от Чикаго Джон Малууф можем да го дефинираме с точност.

Годината е 2007-а и той съвсем случайно се озовава в заложната къща RPN Sales, надявайки се там да открие стари фотографии от района на Portage Park, които му трябвали за книгата, която пишел в момента. Вниманието му било привлечено от няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те. Купил ги за 400 долара, без да подозира, че се сдобива с едни от най-важните кадри за съвременната стрийт фотография. В този момент той всъщност е открил за света никому неизвестната до този момент фотографка Вивиан Майер.

Пред очите му се разкрили забележителни кадри: всевъзможни градски сюжети и истински истории от живота в Чикаго, Ню Йорк и Париж през 50-те. Aрхивирайки ги, с всеки нов кадър се убеждавал, че е попаднал на “нещо голямо”. И все повече се питал коя е тази тайнствена и талантлива жена зад камерата. Повече от година след покупката си попада на следа, намира плик от фотолаборатория с името на получателя: Вивиан Майер. Феминист, кинокритик, човек с мнение. В спомените на семействата, с които е живяла,

тя е затворена и ексцентрична, но дисциплинирана и безпощадно смела в мнението си.

Интересът към личността на Вивиан Майер започва да расте лавинообразно – не само заради невероятната ѝ история, а и заради забележителните кадри с всевъзможни градски сюжети и истински истории, в които тя улавя пулса на Ню Йорк, Чикаго, Маями, Париж през 50-те. След успешните изложби в Чикаго и Лондон холивудският актьор Тим Рот открива експозицията ѝ в Лос Анджелис, статии за нея се появяват в The New York Times, Time, The Wall Street Journal, The Independent, The Guardian, телевизиите гръмват с репортажи за Майер. През 2015 г. биографичният филм “Да откриеш Вивиан Майер” (Finding Vivian Maier) е номиниран за "Оскар". Внушителното творчество на Вивиан Майер включва истинска съкровищница от над 120 000 негатива и филми.

В снимките ѝ присъстват множество портрети в различни вариации и ракурси, нейни двойници, събрани един в друг като матрьошки. Вплетен в тези ленти е и автопортретът, който днес се възприема като нейна запазена марка.

Вивиан Майер е родена през 1926 г. в Ню Йорк, но прекарва детството си във Франция. Майка ѝ е французойка, баща ѝ – австриец, но той по никакъв начин не присъства в живота ѝ. През 50-те се завръща в Ню Йорк сама и накрая се установява в Чикаго. Там работи 40 години като детегледачка. През свободните си дни улавя моменти от уличния живот на Ню Йорк или Чикаго, а през годините пътува из различни части на света. Винаги е с апарата си Rolleiflex. На никого не е показвала снимките си. Нещо повече – повечето от тях и самата тя не е видяла, оставяйки ги непроявени.

Над 100 от тези цветни и черно-бели фотографии, ще бъдат показани за първи път и в София с изложбата “В нейните ръце”. Новината истински ни развълнува, идвайки от фондация МУСИЗ, създател на платформа за представяне на световнопризнати фотографи в България - “Майстори на фотографията”. Изложбата ще се състои между 23 април и 2 юни в Софийска градска художествена галерия и е просто задължителна!