Божоле for Foodies

Дори и в Божоле има хипстърия

0 коментара Сподели:

Малко от нас знаят, че Божоле е защитено географско обозначение за цял един винен регион и не се отнася само до виното с цветния етикет от кварталния дискаунтър. Точно затова днес опитваме вина от този регион, които най-после можеш да откриеш в България благодарение на seewines. Избрали сме производителя Domaine du Penlois – със 100 годишна история и 250 декара лозя в региона, който ще ни омагьоса с 3 бутилки от знаковия сорт Гаме ноар, които са перфектни за комбинация с храна, а ние знаем, че обичаш да пируваш с виното. 

Beaujolais Villages Lancie Plaisir Estival

Domaine du Penlois

Виолетки / Череши / Ягода / Вишна

Името е избрано в чест на Юлий Цезар и може би като поклон към римските традиции във винопроизводството по тези земи. Тази реколта 2016 не само е в прекрасно състояние, а и може да полежи на хладно и тъмно чак до 2025-а, когато можеш да злорадстваш, защото това ще е най-доброто Божоле. Ако си като мен и не издържаш – направи си едно Medium Rare и не го чакай да изстине, нито виното да се стопли – гарантирам, че ще разбереш какво всъщност е усещането от Божоле. 

Сорт: Гаме ноар

Регион: Божоле, Франция

Julienas La Croisée

Domaine du Penlois

Червени плодове / Къпини / Подправки

Леко и свежо вино, с което можеш да започнеш опознаването на вината от региона Божоле. Освен че може да го охладиш, дай му шанс и с морска храна и риба, защото ниските танини ще позволят на езика ти да танцува в тази комбинация. Сега е моментът да го удариш в масата и да кажеш „Това е истинско Божоле!“.

Сорт: Гаме ноар

Регион: Божоле, Франция

Morgon Terres Rouges

Domaine du Penlois

Къпини / Землисти аромати / Черна череша / Виолетки

Това вино пътува до теб от най-известния окръг в Божоле. В този случай производителят се е постарал да използва грозде от лозя на възраст между 30 и 50 години, което означава, че имаш какво да разказваш, докато отваряш бутилката. А в момента, в който усетиш аромата, може да смениш темата на това, колко плътно и ароматно е виното, и да разливаш щедро в чаши, докато пастата ври, а пармезанът се реже сам. 

Сирт: Гаме ноар

Герион: Божоле, Франция

Търси вино по вкусов профил тук

Виж с какво можеш да гарнираш хубавото вино.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *