Фотосерията H2O апелира към съвестта ни

Фотографът Edward Burtynsky изтъква значението на водата за човечеството

  • 24.09.2013
  • от Ели Цонова

Канадският фотограф Edward Burtynsky се е специализирал в това да буди гражданското съзнание на хората чрез творбите си. Една от любимите му теми е природата и как тя се изменя под влиянието на индустриализацията. За целта той търси обекти, богати на детайли, но все пак достатъчно абстрактни, за да накарат хората да се замислят в по-глобален аспект.

фотография, Edward Burtynsky

 

Неговите кадри са метафори, изразяващи противоречието в модерното ни ежедневие. Фотографът е убеден, че в стремежа си да имаме по-хубав живот, ние съзнателно или не си даваме сметка, че светът около нас страда от успеха ни. Със снимките си Burtynsky се надява да запечата този момент от човечеството, в който ние се опитваме да намерим баланса между зависимостта ни от природата и нейните материали и грижата ни да съхраним планетата за бъдещите поколения.

фотография, Edward Burtynsky

 

Един от последните му проекти е посветен на водата. Фотографът смята, че нуждата на хората да експандират пространството за живеене, както и ежедневната употреба на милиарди литри вода, ще доведат до колосални промени. Той иска поне за момент да се замислим за бъдещето преди водата, която досега сме смятали за нещо дадено, да изчезне завинаги.

На някои от снимките му не случайно водата липсва изцяло – по този начин Burtynsky иска да разиграе именно този фатален сценарии, в който тя липсва.

Ако и ти си фен на нестандартни кадри, хвърли един поглед на снимките на Ню Йорк от птичи поглед.