Провокацията

Най-нестандартните скулптури на Давид Черни

  • 06.09.2013
  • от Косара Бахарова

Роден на 15 декември 1967 г., Давид Черни става известен още през 1991 г., след като изрисува в розово огромен съветски танк и го оставя като паметник в центъра на Прага. Към момента танкът е гордост за града, но в онези години Давид бил арестуван за хулиганство. От този ден насетне името на Черни се споменава поради различни негови творения, провокирали немалко спорове. Някои хора мразят творчеството му, защото то ги обижда. Други издигат Черни на пиедестал, тъй като не търпи цензура и умее да провокира. И тъй като ние обичаме провокациите, този месец решихме да ви срещнем лице в лице с тях и да видим по какъв начин ще ги възприемете.

ЗЛОВЕЩИТЕ БЕБЕТА

Давид Черни

Телевизионната кула в Жижков, Прага, е построена между 1985 и 1992 г. Както и сами може да видите, това е една изключително грозна кула, не знаем дали защото по време на построяването й много от жителите били против, но все пак. Интересното при нея обаче е, че ако я доближите, няма как да не видите страховитите гигантски бебета, излезли сякаш от филм на ужасите, които невъзмутимо си пълзят нагоре-надолу по нея. Още по-стряскащото е, че всяко бебе вместо лице на предполагаемата предна част на главата си има бар код. Днес кулата се използва като метеорологична обсерватория, както и за осигуряването на сателитна телевизия и мобилни телефонни услуги в града. И независимо че изглежда голяма, истината е, че се състои от 3 бетонни колони, 3 наблюдателни стаи, ресторант и кафене. Въпреки това Жижков е най-високата кула в Чехия – цели 216 м и тежи 11 800 т. Освен че има страхотен изглед към града, през 2000 г. към нея се добавят и бебетата на Черни, които стават такъв хит, че ги оставили за постоянно да си пълзят нагоре-надолу... Представете си само какво е усещането да си похапваш в ресторанта и пред теб да наднича гигантска бебешка глава с баркод на лицето... Зловещо, а?

 

НЕПРИЛИЧНО ПОВЕДЕНИЕ

 Давид Черни

Мдам – и да гледате, и да цъкате с език – това е положението. Всичко си е точно така, както го виждате, че и в пъти по-реалистично. В случая идеята е обезоръжаващо проста – две бронзови скулптури от мъжки пол стоят една срещу друга и си пишкат в ограденото пространство, което на нас ни прилича на локва с... ама айде, ще се въздържим. Най-лошото е, че няма как със снимки да ви покажем гениалността на тези скулптури. Защото по време на процеса на извършване на физиологическите си нужди и двете статуи се движат напълно автентично, все едно че са истински хора. Двамата бронзови пишкащи мъже си имат скрити механизми вътре в тялото, които ги задвижват, и с помощта на няколко микропроцесора се въртят около оста си, докато половите им органи се мърдат нагоре-надолу, изписвайки с тънка струйка във водата цитати от известни жители в Прага. И ако това не ви стига – може да прекъснете статуите, изпращайки им есемес на номера върху тях, вследствие на което те ще изпишат вашия есемес в локвичката, докато си пишкат... Тук ще оставим коментарите за вас, а ние ще затаим дъх в минутка мълчание, преди да сме казали някоя глупост.

 

РАЗДЕЛЕНИЕТО НА НАРОДИТЕ

разделението на народите, Давид Черни

С тoва свое творение Дaвид Черни хвърля в потрес всички. Не за друго, но има редица хора, които го определят с чисто политическа тематика, която не им се нрави. Вярно, че скулптурата (ако може така да я наречем) донякъде има общо с политиката, най-малкото защото чешкият художник заплатил 350 000 паунда на творци от 27-те страни - членки на Европейския съюз, за да може всеки от тях подобаващо да изобрази своята родина като парче от пъзела с разкрояването на страните. Вярваме помните, че именно тогава България бе изобразена като турска тоалетна… Tворчеството на Черни и гротесковата му преекспонация останаха неразбрани и пообъркаха доста хора в Брюксел. Мнозина сметнаха тоалетната чиния за обида (то и затова към момента на нейно място има парче черен плат), но има и такива, които видяха отвъд нея и прозряха истинския и дълбок смисъл на изкуството… Ние май още се чудим към кой от двата типа спадаме, но това не пречи вие да изразите своята позиция за или против този вид изкуство ли сте?

 

SAINT VENCESLAS

Давид Черни

Напълно оправдаващ свободния си дух, Давид Черни остава верен на своето творчество и с тази своя скулптура, излязла изпод дебрите на неговото съзнание и превърнала се в реалност. Както и сами може да видите, тук Свети Вацлав – Venceslas, гордо е възседнал своя кон, който обаче виси с главата надолу. Защо ли?! Според хора, запознати с творчеството на Черни, тази статуя си е чиста доза подигравка със св. Вацлав, който е смятан за покровител на Чешката република. Според други обаче статуята е създадена с цел привличането на туристи. Какъвто и да е замисълът й – истината е една. Черни е велик. Не знаем дали би оцелял в Щатите или където и да е по света, тъй като в наши дни се налага все по-голяма цензура на творчеството. А все пак ние го харесваме именно защото неговите произведения не търпят цензура и гордо си носят посланията!

 

МЕТАМОРФОЗАТА

Давид Черни

Тази скулптура се намира в Северна Kаролина – САЩ. Ликът й, кръстен с името Метаморфоза, всъщност е част от чешмичката пред офис парка в град Шарлот. Скулптурата е с височина 7 метра и представлява конструкция с хоризонтално движещи се плочи от неръждаема стомана, които променят формата на металната глава спрямо движенията си. Безспорно Метаморфозата е определена като едно от най-футуристичните творения на Черни. Скулптурата тежи 14 тона и в нея са заложени редица мотори, техника, метал и електроника, с помощта на които физиономията й се размества. И въпреки че никой от замесените в сътворяването нaтази гигантска Метаморфоза не вярвал, че ще се получи точно така, както било замислено, и повечето си мислели, че си губят времето с някаква глупост, когато вече проектът бил готов, никой не могъл да повярва, че резултатът е толкова потресаващ и спиращ дъха.