Великаните от стъкло

За едни от най-високите и най-красиви сгради

0 коментара Сподели:

Човечеството се развива и логично – технологиите с него. Вече няма правилна или неправилна форма – всичко е изкуство! Дори и размерът не е от значение… Но факт – колкото по-голям, толкова по-скъп… И ако си мислите, че живеейки на 13-тия етаж в панелен блок, сте близо до небето, то какво остава да сте на 67-мия етаж на някой небостъргач, и покрай вас да преминават облаци? Да, красиво е, но е и скъпо! Обаче си заслужава!

BURJ DUBAI
Най-високият небостъргач в света

архитектура, бурдж калифа

От създаването си до момента дубайската кула е поставила рекорд в категориите най-висок небостъргач, най-многоетажна постройка и сграда,  разполагаща с най-високата наблюдателна площадка. Въпросната площадка се намира на 124-тия етаж на небостъргача и е снабдена с 49 скоростни асансьора и 8 ескалатора. В построяването на Бурж са взели участие близо 14 000 души, които освен че са изградили всичките 160 етажа, са взели участие и във вътрешното обзавеждане и декорацията на Бурж. За създаването на огромния небостъргач са били използвани 39 000 тона стомана, 230 000 куб. м бетон и 142 000 кв. м стъкло. За да може сградата да бъде завършена, са били необходими 22 милиона работни часа, като стъклените панели, разположени на фасадата на сградата, са 22 000 на брой и площта им се равнява на цели 17 футболни игрища!

 

THE CAPRICORN HOUSE
Medienhafen, Дюселдорф, Германия

архитектура

Странната и модернистична къща Козирог е ситуирана в южната част на пристанището в Дюселдорф. Атрактивната сграда, изградена от стъклени панели, е проектирана от Gatermann+Schossig. И тъй като се намира точно до водата, къщата е снабдена със специални технологии за контрол на температурата и качеството на въздуха. Зданието е оборудвано с климатична система за охлаждане, отопление, вентилация и възстановяване на топлината. В панелите на фасадата има вградено осветление, а стаите са с прекрасна акустика и са звукоизолирани.

 

CCTV
Централната телвизия на Китай

архитектура

Наричана още Айфеловата кула на Пекин, на пръв поглед централната телевизия на Китай представлява драматична, невъзможно свързана конзола, която всъщност е емблематична сграда за града. В CCTV видеонаблюдението е денонощно, както вътре, така и отвън, което е с цел да се даде възможност на всеки служител вътре да знае какво се случва с неговите колеги във всеки един момент. На първите етажи са разположени помещенията и студиата за програмната продукция, новините се намират в 44-етажната кула, бизнес дейността кипи и се развива на54-тата етажна вертикална колона, а администрацията се е сгушила в конзолната секция. Всяка кула от фасадата е наклонена с по 6 градуса навътре, като е закрепена с усилени с ребра стоманени тръби по периметъра. CCTV е единична структурна система (най-голямата в света), която е без деформационни фуги. Предвидена е и специална програма за посетители, които преминавайки през цялата сграда, имат възможността освен да се докоснат до дейностите по програмната продукция, но и да се полюбуват на вълнуващата гледка към града през кръгообразните стъклени панели. Общата площ на CCTV  е 440 000 кв. м, като за построяването й са инвестирани 5 млрд. юана. Истината е, че всяко милиардче си струва, защото сградата сграбчва въображението по специфичен и изтънчен начин. Това донякъде се дължи и на факта, че човек вижда една позната форма – арка, но в почти 5 пъти по-голям мащаб, отколкото Триумфалната арка. Благодарение на пъзелната си геометрична форма сградата изглежда по различен начин спрямо ъгъла, под който се гледа. И ако се вгледате по-внимателно, ще открите, че CCTV не е просто арка, а по-скоро една правоъгълна зигзагообразна тръба, която наистина си струва да видите поне веднъж в живота си.

 

PETRONAS TOWERS
Куала Лумпур, Малайзия

архитектура

Petronas Towers се намират в столицата на Малайзия – Куала Лампур, и представляват 88-етажен небостъргач с височина 451 м. Не случайно според първоначалното планиране за построяването им е предвидено комплексът да представлява две звезди с по 8 лъча. Все пак в проектирането на небостъргача взима участие лично и премиерът на страната, който сам дава идеята сградите да се построят в ислямски стил. Строежът на кулите започва през 1992 г. и построяването им отнема цели 6 години, като строителството се извършва от 2 строителни компании едновременно. Основите и на двете кули са най-големият бетонен фундамент в света, тъй като са забити на дълбочина над 100 метра. Освен с колосалните си размери кулите небостъргачи се отличават и със сложността на конструкцията си, която съответства на площта на 48 футболни стадиона, или иначе казано – 213 750 кв. м. Самите кули се извисяват върху площ от 40 хектара и в тях има множество изложбени и конферентни зали, офиси и една художествена галерия, в които работят над 10 000 човека. Строителството на великаните Petronas струва 800 млн. долара, като за построяване на гигантите трябвало да се използват само материали, произведени в Малайзия, което довело и до проблема със снабдяването на необходимото количество стомана. Интересното е, че когато трябвало да се измият прозорците, чийто общ брой е само 16 000, бил необходим цял месец само за едната кула. 

 

SEARS TOWER
Чикаго

архитектура

Кулата Sears със своите 442 м височина към момента на завършването й през 1974 г. е най-високата сграда в света, което е така в продължение на цели 25 г. Всъщност, сградата представлява 9 небостъргача, които са конструирани като един. По първоначалния план трябвало да бъдат 15, но впоследствие се оказало, че естетически ще бъде по-добре с 9. Събирането на толкова небостъргачи с различна височина в един, освен че е интересно и нестандартно решение, си има и практична причина, а именно – получената сграда е по-издържлива на вятър от останалите здания в Чикаго, поради причината че всеки един от небостъргачите поема част от натиска на вятъра. Sears Tower носи името на американска верига универсални магазини. И въпреки че правата върху името изтичат през 2003 г., до март 2009 г. небостъргачът продължава да се нарича със същото име. От тази дата обаче сградата е кръстена на лондонски застрахователен брокер и преименувана на Willis Tower. 

 

VEER TOWERS
Лас Вегас

архитектура

Veer Towers са дело на архитекта Хелмут Ян и представляват двойни 37-етажни кули, всяка от които е с височина от по 150 м. Кулите се намират в Лас Вегас и са построени като жилищни сгради с много луксозни апартаменти. Върху всяка от сградите има етаж, който е снабден с фитнес център, спа, басейн, джакузи, както и вътрешен двор за работа на открито, разходки или просто следобедна почивка. Освен с това зданията разполагат и с парна баня, бизнес център, закрити стаи за отдих, самостоятелна поща и стая за филми. И ако виждате във Veer Towers идеалния дом за вас и вашето семейство, то за да го получите, ще трябва да се разделите със сумата от половин до 4 милиона щатски долара.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *