Алеш Бравничар

Особено приятен словенски фотограф, с когото разбираме еротиката по доста идентичен начин

  • 28.02.2013
  • от Биляна Славейкова
  • снимки: Алеш Бравничар

Той е словенски фотограф, с когото завихрихме дълга и забавна комуникация, която ни отведе чак при неговия приятел Борут Омерзел, главният редактор на Playboy Словения. Оказа се, че Борут владее идеален български, редактирал е "Антология на българската литература" на словенски и е превел "Страхил страшен хайдутин" на Петко Тодоров, "Естествен роман" на Георги Господинов и др. Сподели ни, че обожава България, а колкото до Алеш, надяваме се да му я покажем при удобен случай.


Как е в Словения?
Студено и ветровито, липсват ми топлите местенца. Колкото до фотографията, кризата удари сериозно нашата индустрия. Голям проблем са и вълната млади фотографи, които не уважават неписаните ни стандарти и са готови да работят на много ниски цени или дори без пари, за да направят портфолио. Рекламните агенции ги обожават и се възползват от тях, защото по този начин прибират повече пари в собствения си джоб.

Представи се професионално с няколко думи?
Снимам секси модели и красиви жени. Основно се занимавам с модна фотография. Тук, откъм слънчевата страна на Алпите, съм познат главно със снимките си на голи и полуголи хубавици. Започнах с публикация в Playboy Словения, с които все още работя след всички тези години. Снимал съм още за Elle, Cosmopolitan, Maxim, FHM.

Какво запали интереса ти към фотографията?
Апаратът Leica от 1938 г., който баща ми притежаваше. Страхотен колекционерски екземпляр с невероятна история. Научих се да зареждам лентата, а вярвай ми с тази стара Leica никак не е лесно. Тогава започнах да снимам, бях на 11 години.

Какво оборудване използваш сега?
Първият ми избор е Hasselblad H4D50, по-рядко Canon. В студиото работим с осветление Profoto, но всъщност наистина мразя да снимам там. Светът навън е най-доброто и голямо студио.

Как избираш локациите и моделите?
Обединяваме първоначалната идея и моментната ситуация, но когато моделът е скован, не се получава. Най-добрите кадри се правят, когато човекът пред обектива абсолютно вярва на фотографа. Не можеш да поставиш някого на фокус, ако самият той е извън фокус.

Как би описал стила си?
Винаги съм нащрек за емоции. Снимките, които избрахте, са основно за модни и бюти едиториали и изглеждат доста комерсиално. В момента леко съм сменил курса, опитвам се кадрите да изглеждат като филм. Всъщност снимам един вид застинали, неподвижни филми.

На какво би лепнал етикета красиво?
Красиво е, когато жената показва характер, дух, който превъзхожда визуалното. Русата мис Каролина например може да бъде изключително красива на пръв поглед, но има ли способността да изглежда фатална, както повечето модели? Едва ли.

Спомена, че когато снимаш, предпочиташ да е на локация, защо?
Естествената светлина е страхотно нещо, независимо дали имаш слънце, което грее жестоко, сив ден, залез или пък здрач, тези феномени винаги работят за теб, стига да знаеш как да извлечеш най-доброто. Откровено се отчайвам, когато клиентът иска да вляза в студио. Ако попаднеш на мен, докато снимам навън, ще бъда само с един рефлектор. Никаква компютърна обработка не може да замести добрата естествена светлина, въпреки че признавам, че с Photoshop могат да се направят истински чудеса. Ако можех да избирам, бих снимал само на локация, но понякога зимата или просто дъждът провалят плановете ни.

Алеш е наистина голям професионалист и великолепен естет – сподели главният редактор на Playboy Словения на перфектен български.


Върху какво се фокусираш най-много, докато снимаш?
Техническата част е необходимото зло. Трябва да знаеш перфектно всички предимства или пък ограничения на оборудването си. Модата оставям на стилистите, които обаче винаги се  консултират с мен за определена визия или за усещането, което търсим. Всъщност съм абсолютен контрол фрийк, което дразни дори мен.  

Какви реакции ти се иска да предизвикват снимките ти?
Искам снимките ми да носят емоции, да разказвам истории с тях. Кадрите трябва да говорят. Понякога да шепнат, понякога да крещят, но винаги трябва да имат глас, да докоснат по някакъв начин.

А какво обичаш най-много в работата си?
Хей, аз снимам голи модели. Обожавам всичко в работата си.

Има ли интересни истории зад кадрите, които ни предостави?
Снимката с трите прегърнати момичета направих за много добър мой приятел, дизайнерът Miro Mišljen. Снимахме ги с изкуствени маски за плешивост. Искахме да покажем страдание, любов и болка – емоции, през които дизайнерът преминава всеки ден. Момичето с черните очила се казва Ника, беше една от състезателките в Next top model – Словения, конкурс на който журирах два пъти. Тя не успя да стигне до финалната тройка, но според много хора трябваше. Сандра, красавицата с черното червило беше коронясана за Мис Словения 2010, но след три дни й отнеха титлата със страхотен скандал. Официалното обяснение беше, че са сгрешили при броенето на гласовете, но неофициално причината са нейни снимки в Playboy.