7 алтернативни начина да проговориш чужд език лесно и бързо

Избягай от скучните часове по английски, като превърнеш ученето в забавление

0 коментара Сподели:

Светът стана едно голямо глобално село, в което ти избираш как да общуваш – примитивно, с мимики и жестове (което също има своя чар, но пък рискуваш да се наредиш до величия като Стоичков, Бареков или Божинов) или гладко и без притеснения на няколко езика. Всъщност, за да проговориш английски или немски, или италиански, или whatever, далеч не трябва да се чувстваш като Гришо срещу Надал. Не ти трябва военна предварителна подготовка, а и новият език не е твой противник, а напротив – приятел, с който просто трябва да се сближиш и да му свикнеш на особеностите.

И понеже сме фенове на всичко креативно и нетипично, този път искаме да те запознаем с няколко начина за учене на чужд език, които не са свързани с школа, чинове, "Клас, стани!" и "Клас, мирно!". Поговорихме си за тях със симпатичните основатели на English Conversation Club (Английски разговорен клуб), които са спецове в организирането на анти-скука класове от по 6 до 10 души. Благовест и Анна са международна двойка – той е българин, а тя от Москва и говори български, английски и италиански. Двамата решават да предадат своя опит, техники и начина, по който Анна е проговорила трите езика сама. Сбирките на Английски разговорен клуб се случват в центъра на София и се посещават от всякакви хора с всякакви професии и интереси.

Идеята е посетителите да упражняват и подобряват английския си в неформална и приятелска обстановка, дискутирайки по предварително зададена тема и разигравайки различни активности. Новия сезон на English Conversation Club включва и уъркшоп по бизнес английски, немски разговорен клуб и руски разговорен клуб, а също и събитие за настолни игри на английски.

Очакваме скоро и събитията на френски и италиански. Цената за един час е колкото стандартен урок, но можеш да опиташ един съвсем друг подход. Нашите любими са вечерите с board games, където общуването през цялото време е на конкретния чужд език.

Виж още лесно приложими начини за учене по-надолу и, ако смяташ, че това би вършило страхотна работа за теб, не пропускай да разгледаш къде и кога се провеждат класовете на English Conversation Club.

ГЛЕДАЙ…

Имам страшно много приятели, които твърдят, че са научили английски от… Cartoon Network в онези дълги детски дни. Е, няма как да станеш бог на граматиката, докато гледаш Scooby Doo, но пък е изключително пристрастяващ и лек начин да проговориш на английски (в отговор на някой от героите например). Ситкомите са прекрасна алтернатива за тези, които смятам, че им е минало времето за анимации. Сериите са достатъчно къси, за да не те изморят, а пък ако сериалът е готин, ще искаш да го гледаш редовно. Обикновено в тях се засягат всички основни теми от ежедневието, така че, ако нивото ти не е високо, спокойно можеш да придобиеш идея как звучат теми за работа, любов и със сигурност ще научиш как да се подиграваш на приятелите си.

Ток-шоута са полезни, тъй като там има хора с различни диалекти и акценти, а и можеш да намериш хиляди интервюта с любимите ти известни личности.

TedTalks са едни от най-интересните лекции по най-разнообразни теми. Предимството им е, че можеш да избираш дължина, тема и разполагаш със субтитри, ако не разбираш достатъчно добре.

СЛУШАЙ…

Където и да пътуваш, слушай радио или подкасти на предпочитания от теб език. Не се притеснявай, ако разбираш само 30-50%. Колкото повече слушаш, толкова повече нови фрази запомняш и толкова повече ще разбираш. Музиката е идеален трамплин, тъй като благодарение на ритъма можеш да запомниш доста бързо цели фрази и изречения. В You Tube има предостатъчно караоке версии на любими твои песни – още един супер инструмент за забавно учене. Новините винаги са опция, тъй като можеш и да гледаш, но пък там езикът е прекалено книжовен, вероятно е да има и термини, така че това го остави за по-нататък…

ПОВТАРЯЙ…

За да говориш като местен, важно е да чуеш музиката и ритъма на езика. Лош английски се получава, когато опиташ да говориш чужд език с ритъм на родния си език. Гледай някакво тв предаване (като ток-шоу, където говорят като в реалния живот) и повтаряй отделни фрази и изречения, даже ако не ги разбираш. Опитай да имитираш ритъм, интонации, акценти. Един от най-големите трапове пред всеки начинаещ, е да се престраши да звучи различно. Колкото повече свикнеш да чуваш собствения си глас на въпросния език, толкова по-натурално ще започне да ти звучи с времето.

НАБЛЮДАВАЙ И КОПИРАЙ…

Наблюдавай как говорят тези, за които езикът, който е учиш, е майчин. Обръщай внимание на жестовете и интонацията, които използват в различни ситуации. Когато припознаеш някои за свои, ще започнат да се намесват дори в първосигналните ти реакции на родния ти език. Идеален начин да направиш това е да изследваш мимиките и жестовете на любимия ти герой от „Приятели“ например . Друг супер вариант е да излезеш на по бира/вино с някой твой чуждестранен съсед (приятел, колега, познат), и да изучиш какви маниери и жестикулация притежава. Ако пък нямаш такива познати, English Conversation Club ще те срещне точно с такива.

ПИШИ

Има специални социални мрежи, където можеш да пишеш текстове на английски, а носители на езика ще го проверяват. Можеш да описваш събития на деня или да избереш някаква тема, за да практикуваш нови фрази. Още по-приятен начин да упражняваш своя нов език е да си намериш т.нар. приятел по писма. Така ти самият можеш да контролираш посоката на разговора, имаш достатъчно време да обмислиш и формулираш своя текст, а и кой знае – може да спечелиш някой страхотен приятел.

И говорейки за социални мрежи, няма как да не споменем Tinder. Вероятно имаш противоречиво мнение за това социално явление, но трябва да ти кажем, че е страшно полезно, когато си някъде в чужбина. Повече от лесно е да започнеш разговор, а и първите разменени реплики не са никак трудни. Предимствата наTinder продължават и с това, че дозата срам рязко спада, предвид факта, че може никога да не се видите на живо. А това всъщност зависи изцяло от теб.

ЧЕТИ

Винаги носи книга с теб, за да четеш, когато имаш време. А и време се намира – я докато пътуваш, я докато чакаш за храна. Четенето е най-добрият способ да научиш граматиката. Освен това тук ти определяш темпото и можеш да се връщаш и да препрочиташ всичко неясно колкото пъти ти е нужно. Води си бележки, записвай си значението на дадена нова дума, подчертавай. Интеракцията с текста помага на мозъка да го обработи много по-лесно и трайно.

ДОБАВИ ГО КЪМ ХОБИТАТА СИ 

Ако обичаш да готвиш, гледай видеорецепти на избрания език, така като бонус ще научиш още нови неща от кулинарията. Обичаш настолни игри? Събери се с други готини хора със сходно ниво на езика и практикувай точно онези фрази, които ще ти се наложи да използваш в подобна неформална обстановка. Плюс, че настолните игри са супер фън на какъвто и език да ги играеш. Този и други способи можеш да упражниш, като се присъединиш към бойната дружина на English Conversation Club и техните board games вечери. Можеш да се запишеш на сайта им тук или на тяхната фейсбук страница!

Още няколко активности, в които можеш да се включиш през февруари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *