Направи добро, грабни палто

Тръгваме на лов за модни находки всякакви, а стръвта е поредната добра кауза

  • 27.09.2016
  • от Надежда Димитрова

Беше един есенен ден миналата година. Моя близка приятелка ми разказа за доста интересно събитие –

възможност да занесеш ненужни за теб дрехи, обувки и аксесоари,които само пълнят гардероба ни, и същевременно да се заровиш в съкровищата на другите и да тръгнеш с каквото поискаш, неограничен брой, безплатно.

Въодушевих се! Ние с нея тогава си ближехме раните покрай един опит за онлайн бизнес с дрехи секънд хенд и разполагахме с огромно количество красиви неща, които гардеробите ни не можеха да поберат.

Събитието се състоеше в едно известно столично заведение в близост до НДК. Напълнихме две големи чанти и отидохме. Наистина беше прекрасен ден – неделен, мрачен, сив, но много уютен.

Вярвам в духа на дрехата.

Вярвам в това, че всеки от нас си има много любими такива. Вярвам и в това, че когато едно нещо вече не е твоето – трябва да го пуснеш на свобода, за да търси нечие друго притежание. Затова се влюбих в идеята, а и по-късно, (както ще разберете по-нататък) и в усмихнатите и светли момичета, които стоят зад нея.

Първото събитие на Empty Your Wardrobe или както се пребрандираха съвсем наскоро  – Въртидрешка, мина очарователно. Пихме вино, смяхме се и аз лично си тръгнах с много яка тениска на Angry Birds и чифт кралско сини skinny jeans.

След второто събитие разбрах, че всичко, което остане след това се дарява на хора в неравностойно положение. Разбрах също, че момичетата всеки път намират по някоя смислена кауза и така свторото събитие са събрали средства за бебе Валери.

Прииска ми се да се запозная с тях. Винаги има смисъл да се запознаеш с хора, които правят и случват добри неща, търсят и движат промяната в света и разбира се, успяват да усмихнат доста хора , вдъхвайки живот на вече непотребни дрехи.

Зад идеята стои това, което всички наблюдаваме към този момент: свръхпроизводство, свръх консумация; пагубното влияние на рекламната индустрия върху мозъците ни и набиването на идеята, че нещо е модерно и трябва да го имаш, за да се чувстваш приет, съвременен, интегриран, изглеждащ като всички останали.

Изчерпването на ресурсите на планетата – като вода и памук са съществени, имайки предвид увеличаването на населението в световен мащаб. Ако някой ви е казал, че на тази планета има неизчерпаемо количество вода и други ресурси и ние ще можем да се възползваме от тях завинаги – излъгал ви е. Трябва да се грижим за нея. И това да не стимулираме до изнемога големите индустрии като непрестанно пълним гардеробите си с нови дрехи, които понякога дори не носим – е една малка крачка.

А с въображение и някоя находка от такива събития може да се сътвори индивидуалност и да се демонстрира вкус и стил, който никой мърчандайзер няма да е нагласил на витрините в мола.

Зад името Въртидрешка, от основаването й  стоят три слънчеви дами, които сияят на всяко едно от техните събития – ще ги забележите, пърхат наоколо и се грижат всичко да мине добре. Аз успях да се запозная с тях и не спирам да се възхищавам на енергията и отдадеността им. Те отвориха за мен това приятно пространство и ме приеха радушно да им помагам, което ме изпълва със смисъл и удволетворение.

На последното им събитие се проведе благотворителен търг с дрехи на известни личности. Със събраните средства подкрепиха “Фондация очи на 4 лапи”, която се грижи и осигурява отглеждането и обучението на кучета водачи

– кауза, която също приемам на сърце.  А аз си тръгнах с чифт малинови боти на Steve Maden. Чисто нови, моя номер, високи, влюбена съм в тях и си мисля какъв късмет е, че ги намерих там и защо някой ги е изоставил изобщо. Плюс небесно синя плисирана пола до коляното с принтове на винтидж коли. Не завиждайте!

Предполагам знаете или поне сте чували за източните учения, които са пропити с духовност - те ни учат, че не трябва да се привързваме към вещите си (добре де, може в 1-2 чифта обувки, но не прекалявайте). Как човек може да живее и без много материални неща, ако носи всичко важно вътре в себе си; как , ако се освободим от всичко ненужно – ще направим място за всичко ново и положително в живота си, което се опитва да стигне до нас, но не намира път и място.

Така че – заповядайте на 02.10.2016г. , неделя, в betahaus Sofia, от 10 ч. сутринта.

Мисията този път е да помогнат на НАТФИЗ, като дарят на академията част от дрехите, които останат след събитието. Те ще се ползват за реквизит и облекла на кукли. Останалата част ще бъде дадена безвъзмездно на Дари Любов/ Give Love.

Ще има и работилници, чрез които да се забавлявате и да научите нови неща: работилница по рисуване с къна, грим, рисуване със светлина , направа на бижута, рисуване на текстилни чанти и още много.

Донесете дрехи,  пийнете чаша домашна лимонада или кафе, запознайте се с хората, които искат доброволно да направят деня ви по-приятен; намерете си нещо супер яко, което ще вземете със себе си… 

Заслужава си, обещавам.

Повече за събитието тук.