И НЕКА ЛЯТОТО ДА Е ДОБРО!

Tрадиционният тост в странaта на почти последните останали номади

0 коментара Сподели:

Нека лятото да е добро!” е част от традиционния тост в странaта на почти последните останали номади – Монголия. Лятото е нужно да бъде добро за монголските казахи, чийто суров начин на живот едва е докоснат от съвременната цивилизация.

През юни 2015г. Димитър прекарва няколко седмици сред номадите казахи и се връща оттам с истории във фотографии за един свят от друго време.

Mонголските казахи обитават Алтайските планини и долини в най-западната част на Монголия, на границата с Казахстан, Китай и Русия. Без каквато и да е инфраструктура  – пътища, електричество, мобилни комуникации и развито земеделие те живеят не по-различно от начина, по който са живели техните прадеди векове наред. 

Произвеждат сами  почти всичко, от което имат нужда, рядко използват пари и не познават идеята за собствена земя. Занимават се с животновъдство и местят лагера си от юрти до 6 пъти в годината в търсене на свежи пасища. Тези преходи са и през дългата и изключително сурова зима, в която температурите често падат до под -40 °C.

Някои семейства все още умело практикуват древната традиция за лов с опитомени орли. Малките орлета се “открадват” от гнездото още преди да се научат да летят и се обучават да ловуват лисици. След 7 години “служба” биват пускани отново на свобода.

Диеетата на казахите номади включва основно овнешко и конско месо и няколко вида сирене (произведено от смесено мляко на як, кози, крави и овце). Млякото от кобила има специален статут и то се използва само за  кумис – трациционна ферментирала леко алкохолна напитка (2.5%), която дори най-малките деца пият постоянно.

Повечето казахи никога не са опитвали свежи зеленчуци и почти не приемат прясна вода – като я заменят с черен чай с мляко.

 

Фотографска изложба на Димитър Караниколов е на 27 април  –  17 май 2016г. във ФотоСинтезис Арт Център (София, бул.”Васил Левски” 57). Откриването е на 27 април ( сряда) от 19.00 часа в присъствието на автора.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *