ДА СТАНЕШ ПОЛИГЛОТ САМО ПО ТЕНИСКА! ВЗЕМИ ICONSPEAK И ОБИКОЛИ СВЕТА

Нови Traveller T-Shirts дават опция на всички, които не говорят езици, а у нас приложението им достига неподозирани лингвистични висоти

  • 22.04.2016
  • от Михаела Самарджиева

Проблемите, които ни заобикалят напоследък, са толкова много, че всички сме заети да ги коментираме, вместо да им търсим решение. И ако ситуацията с едни български „батки“ по границата, които са гледали твърде много „Редник Джейн“ като малки, се задълбочава, то някъде някои търсят решение за глобалната не-комуникация, която се роди от естествената глобализация.

Ние или поне повечето от нас не говорим езика на бежанците, те не говорят нашия, а Динко и приятели май не говорят никакъв, но това е една друга тема.

IconSpeak са специални тишърти разработени, очевидно от все по-нарастващата нужда да комуникираме помежду си поне за елементарни неща, като вода, храна, медицинска помощ, тоалетна и редица други. Тениските съдържат 40 универсални знака, разбираеми от всеки хомо сапиенс на планетата и даващи реалната възможност да те спасят в доста кофти ситуации.

ICONSPEAK като миникомпания всъщност е основана през 2015 г. от трима приятели лунатици, както сами се определят Джордж, Стивън и Флориан, а идеята се родила след многобройните им пътувания, в които са имали доста нелепи ситуации, свързани с езиковата бариера. Независимо дали си в Кандахар, Бали, Иран, Токио или Гватемала,

тези приятели могат да ти отърват туристическото дупе дори насред джунглата,

защото само с едно посочване на „говорещите“ символи ще помолиш за бензин, аптечка или храна. На тишъртите има нарисувано дори сърце, което трябва да посочваш доста внимателно, особено някъде около червените фенери в Амстердам или около площад „Македония“ у нас.

Нарисуваният шаблон на човек с фуражка не ти препоръчваме да използваш в Северна Корея, Турция и Виетнам, а знака за огън можеш звучно да приложиш на концерт на Криско с равни по интервал и отчетливи провиквания от типа на „палим“, „палим“.

Иконата с разтворена книга ще ти свърши работа навсякъде по света освен в Студентски град, а нарисуваната чешма с чаша вода може да ти създаде сериозни проблеми, ако решиш да я посочиш в кабинета на д-р Радева. За всички останали символи нямаме допълнителни указания, като те съветваме да правиш и специални комбинации от тях, посредством закриване на едни и посочване на поредица от други. Така например иконката на слънце + тази на чиния с нож и вилица може да ти осигури локация за хапване на открито,

а комбинацията часовник + сърце + музика може да ти осигури „Побелях и остарявам, но в сърце те нося…" на Сашо Роман.

За „Хабиби“ на Азис посочи отново иконката нота за музика + сърце + луна и тоалетна, а за „Hello“ на Адел сложи показалец на телефонната слушалка – от Антарктида до Лихтенщайн всички ще те разберат.

За останалото те съветваме да питаш Динко, за който сигурно ще отпечатат специална иконка на тениските, а за употребата им на Балканите още инструкции очакваме скоро. Кеен лий или хубав ден! Още тук!

НЕ ТИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ЕЗИК, ЗА ДА ВИДИШ СОФИЯ ОТ ВИСОКО.