Специалитетите на шефовете – ястията, които правят зимата още по-магична
От патешко магре и средиземни залези в чиния до авторски интерпретации – опитай ястията, които стоплят душата
Декември е месецът, в който градът забавя хода си, но апетитът ни – никога.
Светлините по улиците премигват като обещание за уют, а студеният въздух само прави ароматите от кухните още по-съблазнителни. Точно тогава се сещаме за специалните места – онези, които превръщат храненето в ритуал, а вечерта в спомен. Места, където шефовете са магьосници, чиниите – сценография, а всяка хапка е малка равносметка на удоволствията през годината. И докато навън зимата рисува по прозорците, вътре топлината идва от споделената трапеза – от виното, което се сипва без бързане и аромата на масло, цитруси и печено, който кара времето да спре. Това е сезонът, в който ни се иска да се поглезим, да пробваме нещо ново, да се върнем към любими вкусове или да открием съвсем различни. Подбрахме емблематични специалитети от софийската карта – онези ястия, които най-добре изразяват философията и характера на ресторантите в града.
Fake French

В предпразничния град краката просто сами ни водят към Fake French – нашият любим кулинарен храм, в който пернати талисмани закачливо ни приканват от стените. Там, в отворената кухня,
богът на вкуса чува всички наши неизречени молитви дори преди да сме ги помислили.
Шеф Валери Русанов потрива ръце и ни спретва нещо също толкова специално, каквото е и това време от годината. Готови сме за равносметката на небцето. Патешко магре със сортирано зеле Савой и праз, поширани круши, лешници, крем от кестени и патешки демиглас. И няма нищо фейк в блаженството, което се изписва по лицето ни…
ул. „Княз Борис I“ 66
089 540 5555
Kuzina

В София има ресторанти. Има и спомени с адрес. Kuzina е точно от втория вид – място, където Средиземно море се усеща още от прага. Интериорът е фон, с който сме свикнали, както морският въздух със солта.
В отворената кухня ритъмът е познат, а почеркът на Стефанос Стамидис и Козмас Бабис задава правилния тон.
Идва ни да затанцуваме, щом на масата ни акостира специалитетът „Морски дарове Гюветци“. Паста орзо с морски дарове, където скариди, калмари и миди стъпват в ритъм с коралов сос от домати и билки, завършени от екстра върджин зехтин, блестящ като средиземноморски залез. Има и второ действие. „Мусака крокети“ – авторска интерпретация на класическа гръцка мусака, бавно готвено говеждо рагу, патладжан, отлежала Гравиера, фета и доматен сос. Гърция е не просто в чинията ни. Тя дълго върви с нас по тротоара, карайки ни да живеем по-вкусно дори през зимата…
ул. „Хан Аспарух“ 36
087 905 5999
www.kuzina.bg
Pastoccino

Тук шеф Татяна Богданова ще ти представи своето подписно ястие – паве от български фермерски свински врат, приготвено прецизно с техниката су вид за чист и естествен вкус. Месото се сервира с картофен муселин с бял шоколад, гриловани бейби царевички и репички –
артистичен прочит на автентичните рецепти в елегантното кулинарно пространство на Pastoccino.
Изненадващата комбинация от бял шоколад в картофения муселин е неочаквана нотка към класическото месно ястие и е фантастично преживяване за небцето ти. Не ти остава нищо друго, освен да го опиташ!
ул. „Сан Стефано“ 27Б (вход откъм ул. „Шейново“)
088 718 1856
Гастрономическият стопаджия спря в МЕТРО и откри топ вкусовете на 2025
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.





















