Говори Биг Брадър – нещо старо, нещо ново, нещо скандално

Новият сезон на емблематичното реалити дойде с гръм и трясък. Ето за какво говорят всички

0 коментара Сподели:

Снимки: Big Brother Bulgaria/big.brother.bulgaria

Говори Big Brother. Три думи, които доскоро бяхме оставили в миналото, а подсещането за тях водеше до някаква телевизионна носталгия. От вторник насам в България

има два вида хора – такива, които гледат Big Brother 2024, и такива, които не го гледат, но, разбира се, го коментират.

Със сигурност премиерният епизод на завърналия се в ефира риалити формат не остави българската аудитория безучастна. Едни си пуснаха епизод 1, за да захранят сантименталното си носталгично чувство за времената на герои като Пацо и Пеньо, Мариян, Миро и Хубавата Елена. Други проявиха интерес към „социалния експеримент“. Трети гледаха, за да кажат във фейсбук, че „това няма да го гледат“. Четвърти, нека бъдем честни, просто обичат скандала. Big Brother се завърна след дълго отсъствие, подобно на неизлекувана детска травма, за да демонстрира всички комплекси на съвременното ни общество. Концепцията на предаването остава същата: група от 16 участници, наречени „съквартиранти“, живеят заедно в изолирана къща под постоянно видеонаблюдение. Те нямат достъп до външния свят и трябва да изпълняват различни мисии и предизвикателства. Всеки съквартирант е подложен на номинации, след което зрителите решават кой да бъде елиминиран от шоуто чрез гласуване. Наградата не е лоша – 100 000 лв. и чисто нов автомобил.

Остава вечният въпрос – дали целта оправдава средствата.

Риалитито се завръща с претенцията да бъде в крак с времето. Зрителите няма да гледат просто изтупан от прахта Big Brother, а интерактивен формат, в който те самите ще влязат в ролята на гейммейкъри. Новите елементи са няколко. На първо място е възможността зрителите да избират един от съквартирантите чрез онлайн гласуване в платформата NOVA PLAY, като така ще имат по-голяма роля в развитието на събитията.

Изненадващо средство за манипулация е съквартирант №13, който се оказа нещо като „таен агент“ в къщата.

Ники Кънчев години наред беше лицето на Големия брат в представите на българския зрител. С характерния си стил той посрещаше, изпращаше и коментираше съквартирантите. 2024 обаче се оказа носталгична в още едно отношение – завръщането на Ники Кънчев като водещ на „Стани богат“ – неговото второ култово амплоа. Съответно Башар Рахал и Александра Богданска са ангажирани със задачата да водят Big Brother и на първо гледане динамиката в дуото е убедителна. Припомняме, че преди години сватбата на Богданска с Даниел Петканов беше първата в историята на „ВИП Брадър“. Може да го харесвате, може да го мразите, а защо не и двете, но Big Brother е класика, която еволюира. Ако смятате, че вярната дума е „деградира“, добре е да се вгледате в днешното общество – там е разковничето. Участниците започват да влизат един по един.

Виждаме „българската Ким Кардашиян“, при това от Ню Йорк, работеща в семейния бизнес, но с призвание да бъде попфолк звезда.

След нея се задава „най-известната онлифенсърка в България“ – преминала е през наркотици, кражби, детски затвор, но сега живее живота, който иска. А чуждите мъже („банкомати“ и „роби“) ѝ плащат. Ако българският зрител вече е възмутен – почакайте да чуете, че е и бисексуална.

След двете дами се запознаваме с един „хищник“, който не прощава на нищо със „задник, джуки и силикон“, а веднага след него влиза „бургаската батка с поетична душа“ (господинът сам се определя така). В този момент водещите си разменят реплики в духа „насилието е забранено, но любовта – не“. Очакваме съперничество между алфа-мъжкарите за сърцата на съквартирантките. Появява се още една красива жена в класическа визитка от типа „навсякъде лицемерие, фалш и предразсъдъци към женската красота“. Не се изненадваме, че дамата „разчита сама на себе си“, но с намигване, че е необвързана.

Следват златни ланци, тих кючек, буржоазен дъх на шкембе чорба с много чесън и един „истински играч“.

Тъкмо зрителят е решил, че е схванал основната сюжетна линия на сезона, започват да прииждат моралните участници. Съквартирантка № 9 е напълно естествена, а господинът под №10 търси „морала, който в днешно време все по-рядко можеш да намериш“. Простотия, лъжа, нахалство? Очаква в къщата да се сблъска и с трите. (Тук зрителят поклаща глава одобрително.) Една от най-невинните – на думи – съквартирантки скандализира българската публика още със стъпването си на килима пред Къщата. Тя е инфлуенсър, плюс сайз модел и смята за недостойно това да продаваш тялото си под каквато и да е форма. Момичето се появи с провокативен тоалет, който явно целеше да предизвика стереотипите за красота, битуващи у нас. „Боди шеймингът“ съществува с пълна сила в обществото ни и Big Brother не би пропуснал да се заиграе с темата.

Тенденциозно съквартирантите стават все по-традиционни – от християнски песнопения до директна заявка срещу „джендърите и евроатлантическите ценности“. За капак една от съквартирантките падна на втората крачка към Къщата. Ако трябва да обобщим риалити формата, далеч няма да е приятно преживяване за участниците, които ще бъдат подложени на психологически игри, обрати и провокации. Всеки е там, за да НЕ харесва някого. Подбраните типажи, както винаги са антагонистично настроени. Привидната пошлост се изправя срещу моралната взискателност. Прогресивните ценности се сблъскват с традиционните. Естествената красота влиза в спор с пластичните прелести. Още на ниво „визитка“ може да предположим кой с кого ще се скара. Big Brother 2024 няма да ни каже нищо, което не знаем. Много от нас живеят в „балон“, но нека не се заблуждаваме – това са нашите „съквартиранти“, част от същото общество, от което сме и ние.

Може би ще бъде полезно, може би болезнено, може би тъпо, може би смешно, но едно е сигурно – социалният експеримент започва и всички сме част от него.

Big Brother 2024 – магове, плюс сайз дами и транссексуални

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *