Плажовете не са пепелник – нека ги спасим

0 коментара Сподели:
Плажовете не са пепелник - нека ги спасим

След дълги месеци, разпростиращи се между пространството на офиса и дома, бързане, стрес, задачи, които не спират…Най-накрая идва време за дългоочакваната почивка на морския бряг. Оправяне на багаж, пътуване, планиране на малкото дни за релакс… До момента, в който се озоваваме на плажа и всичко на хоризонта е привидно красиво. Само минута по-късно обаче отместваме поглед надолу към песъчинките, които не можем да преброим. За съжаление виждаме и друго, на което е трудно да дадем брой. Захвърлените цигарени фасове, които, забити в пясъка, се появяват на всяка крачка.

Знаете ли, че според изследване един от най-често срещаните замърсители на плажовете в Европейския съюз са неправилно изхвърлените цигарени фасове?

Да, макар и много малки на размер, проблемът с тях в природата и градовете е огромен. 

Защо пушачите изхвърлят фасовете си безразборно?

Голяма част от потребителите на тютюневи изделия не знаят от какво е направен цигарения фас или грешно смятат, че той е направен от памук и хартия и ще се разгради при първия дъжд. Да, цигарените фасове, изхвърлени неправилно, реално могат да се разградят в природата, но за шокиращо дългия период от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия. Това е факт, защото филтрите на фасовете са направени от целулозен ацетат, който е вид пластмаса. 

Те бавно изпускат химически коктейл от силно токсични и канцерогенни вещества в почвите, моретата, езерата и океаните.

По този начин е доказано, че многобройните токсини, които съдържат, се поемат от растенията, като по този начин потенциално се озовават в хранителната верига. Или се отмиват в реките, моретата и океаните. По този начин един фас от цигара замърсява до 1000 литра вода. Отделно много животни завършват с угарки от цигари в червата си.

Как можем да замърсяваме по-малко?

Плажовете не са пепелник - нека ги спасим

Истинското решение на проблема може да дойде от отговорното поведение на пушачите.

В много държави по плажовете има мобилни пепелници, именно за да не се превръща плажа в такъв.

Ако няма такъв на нашия плаж, може собственоръчно да си направим – от празна чаша или бутилка. След това обаче трябва също да изхвърлим събраните фасове в коша и да ги носим със себе си, докато не намерим такъв. Част от отпадъците, които с най-голямо негодувание пушачите са склонни да носят със себе си, са именно фасовете на горимите цигари. Причината е, разбира се, пепелта и неприятната миризма, която се просмуква в различните повърхности около нас – плажната чанта, дрехите, дамаската на колата и още. Дори и заради ненапълно загаснало огънче, което може да запали нещо, инстинктът е да се отървем от него най-бързо, а не да го носим със себе си. За съжаление, без да се замислим колко малко е, но колко вредно за околната среда.

Пренасянето на фасовете дори и в дамската чанта или джоба не е проблем за потребителите на бездимни устройства.

Много от тях, които използват например IQOS споделят, че са много по-склонни след употреба на тютюневия стик да го приберат дори отново в кутийката му и да не го изхвърлят, ако няма подходящо място наблизо.

Именно, защото няма пепел, димящо огънче и миризмата, която отделят цигарите. 

Но независимо дали пушим цигари или използваме по-безвредните за нас, близките ни хора и за околната среда бездимни алтернативи, плажовете, морето, парковете, улиците ни не са пепелник. От нас зависи да ги опазим чисти. 

Неонът от дрехите ти до любимите технологични джаджи – цветният тренд на лято 2024

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *