JAMESON ПРЕДСТАВЯ ПЕТТЕ ЛЮБИМИ ФИЛМА НА ДЕО

Наше момче до мозъка на костите си. Део прави селекция на емблематичното за живота си кино

0 коментара Сподели:

В последно време засичаме Део из различни риалити формати, както и в конфигурация с Лео, Рафи и Играта. Позитивен образ, който само с присъствието си може да те убеди, че животът е хубаво нещо, а ти просто се впрягаш за глупости. От друга страна в не едно или две интервюта той е показвал, че зад всеобщия любимец Део стои един зрял мъж, който вижда света не само в ярки тонове. Това говорят за него и любимите му филми – всички до един със сериозен потенциал да се настанят в съзнанието ти и да пренаредят в него мисли, мнения, приоритети. Ето какво ти препоръчва да гледаш, ако някак си пропуснал.

THE BIG LEBOWSKI (1998)
ГОЛЕМИЯТ ЛЕБОВСКИ

Man, велик филм! Джеф Бриджис, или The Dude, чиято всяка втора дума е man, избухва с гениалната роля на вероятно най-мързеливия човек в Лос Анджелис и на планетата. Истерията покрай „Големият Лебовски“ води дори до основаването през 2005 година на нова религия, т.нар. Dudeism, която е вдъхновена от философията и лайфстайла на главния персонаж. Типична за братята Коен черна комедия, добре населена с идиоти от всякакви величини. Историята се завързва вследствие на зловещо припознаване и оттам става лудница…
Трейлърът е тук.

ARIZONA DREAM (1992)
АРИЗОНСКА МЕЧТА

Много специален за Костурица филм, посветен на баща му. Смята се, че дори е донякъде автобиографичен за режисьора и отразява напускането му на Сараево. Брилянтната идея  да пресъздаде американска история, пречупена през призмата на балканската психология, ражда шедьовър с лек сюжет, но всъщност сложен и презареден с въпроси за размисъл. Преминаването от един свят на безгрижие към този на зрялост е лайтмотив, а всичко се случва под умопомрачителния саундтрак, в който се включват легендарният Иги Поп и оркестърът на Горан Брегович.
Трейлърът е тук.

STAR WARS (1977)    
МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ

Всичко от „Нова надежда“ до „Завръщането на джедаите“ влиза в златния списък на Део. И ако предишните два филма знае наизуст, то Star Wars е поредицата, която му е силно на сърце. Космическата сага на Джордж Лукас без съмнение е белязала поколения, а най-новото е, че в края на тази година по екраните ще тръгне „Meждузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“. Стоим в трескаво очакване, макар и с леко смесени чувства.
Трейлърът е тук.

LEVIATHAN (2014)
ЛЕВИАТАН

Продукцията на Андрей Звягинцев поляризира руското общество и скандализира Кремъл. От една страна, защото получава частично държавно финансиране, а от друга, защото нивото на правдивост е силно над нормата, а това моментално сервира чаша студена вода на реалните образи, с които се свързват персонажите. Филмът представлява авторска интерпретация на историята на библейския Йов, с вдъхновение от съвременна Русия и политическия анализ на английския философ Томас Хобс. Сюжетът се завърта около Николай (Алексей Серебряков), който живее в малък северен град на Баренцово море и има автосервиз. Когато му се налага да се бори с корумпирания кмет, за да спаси имуществото си от конфискуване, Коля се свързва със свой приятел адвокат от Москва. „Левиатан“ е един, както Део го определя, потресаващ филм за произвола на местните бюрократи и представителите на руската православна църква, който натрупа солиден брой награди и определено си заслужава времето.
Трейлърът е тук.

TRUE DETECTIVE (2014)
ИСТИНСКИ ДЕТЕКТИВ

Тук правим изключение и включваме в списъка 8-епизодната криминална драма по идея на Ник Пицолато. Део признава, че е  чакал всяка серия така, както се чака Дядо Коледа в детската градина. А ние се чувстваме длъжни да признаем на Матю Макконъхи, че този път провлаченият му тексаски акцент и плейбойската му външност са перфектното допълнение към гениалната му игра. True Detective е сред сериалите, които разбиват стереотипа, че телевизията никога не би могла да се сравнява с грандиозността на киното. Предизвикваме най-капризните и критични зрители да си поемат дълбоко въздух, защото тези 8 епизода се гледат на един дъх.
Трейлърът е тук.

Виж и кои са 12-те ни любими Star Wars герои и защо.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *