БЛАЖИШ ЛИ, ДЯДО ПОПЕ?

За постите и простите

0 коментара Сподели:

Менютата на стотици ресторанти и сладкарници, както и впечатляваща цифра български хладилници ще ти разкажат как Homo Sapiens става Homo Vegetus.Преведено от латински, словосъчетанието означава „развита духовно и физически личност“, а не просто хора на плодово-зеленчукова диета. Вегетарианци, вегани, суровоядци, какво следва?

Вегетарианска паста, постни пържоли и веган торти можеш да си поръчаш почти навсякъде и да си в крак с тенденциите. Не си тренди, ако в менюто ти не присъства киноа, спирулина, чиа и всякакви семена. Месото не е модерно, а добрите стари сарми останаха само за Бъдни вечер. Но когато онзи ден баба ми предложи да ми купи банани, за да си правя смутита, сериозно се запитах:

Кога, аджеба, попарата стана овесени ядки, а мекиците със сирене – хляб от елда с тофу?

В задачата се пита защо, Иване, искаш да се казваш Джон и колко от нас знаят какво точно ядат и защо го ядат?

Аз, да си призная, допреди 2-3 години не бях чувала за киноа и лимец. Еволюцията в хранителните навици е нещо позитивно, не ме разбирайте погрешно. За тялото де, не за традициите. Нито за мозъка. Манията за здравословен начин на живот ескалира до такава степен, че се оказва вредна за българското, за онова, с което уж се гордеем и впечатляваме чужденците. Напоследък се оказва, че свинското със зеле определено не е символ на благородническо потекло, а ако ти се хапва боб, рискуваш да се издадеш, че във вените ти не тече синя кръв. Защото е модерно да си здравословен, а модерното се продава.

Хората си купуват идеята за полезен начин на живот, защото отвсякъде са облъчвани да го искат.

И така, както всичко, което се комерсиализира, и тази вълна придобива своите отрицателни черти.

Основното е липсата на осъзнатост. А тя води до снимки на отслабналия корем във Фейсбук с хаштаг #дапостиш или дежурните снимки на смутито в Инстаграм. Истинският пост е метод за регулиране на чувствата и мислите на хората. Той не се изразява просто в непиене и неядене на определени неща, смисълът му се крие в духовното извисяване и постигане на хармония със себе си. Няма съмнение, че след споделянето в социалните мрежи някои намират въпросния душевен мир, но тук отново всичко е въпрос на потребности.

Ако приемем, че позьорските пориви не са вредни за здравето, то неправилното изпълнение на поста може да има доста неприятни, а понякога и постоянни последици. Когато въпросното лишение се превърне в един от маниакалните опити за отслабване, накрая на поста от едната страна на везната са стопените 3-4 килограма, а от другата натежава хищническата лакомия. Няма да изпадам в подробности до какво води неконтролираното плюскане след пост, само ще наблегна на сблъсъка

мода vs. осъзнатост.

Залогът понякога не е никак малък.

В крайна сметка най-здравословно е всеки да си гледа в собствената купичка, независимо дали в нея има шкембе чорба с много чесън или овесени ядки със сусамов тахан. Обаче когато някой друг си навира своята купичка овес в очите ти по разнородни комуникационни канали, а на живо лъха на чесън, разминаването е леко смущаващо. В друга хипотетична илюстрация на изкривените представи за постите лицето Y не яде нищо с животински произход, защото е решило да се отдаде на Великденски или Коледен пост. Същевременно Y не пропуска парти, плътски удоволствия и разни субстанции, които не са описани в Библията. Знаем какво направи снощи и както вече си чувал, това не е библейско…

Хвърли един поглед и на гледната точка какво е да си вегетарианец в България, ама целогодишно.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *