Кратък вино наръчник от Оля Идва: четирима италианци

Където царува виното, няма място за тишина

0 коментара Сподели:

Можеш да избираш с какво да запомниш Италия – оргия от храна и вино от Европа до Африка. Аз избирам онзи момент, в който се оглеждаш и осъзнаваш колко щедра е била природата и как всяко нещо, което расте и се яде, е една малка причина да тръгнеш още утре. Но нека ти разкажа за хората и виното.

GRILLO
Feudo Disisa

Минерални аромати / Цитруси / Праскова / Ябълка

Имението Disisa се намира в района на Палермо в Сицилия и името му най-вероятно произлиза от арабското AZIZ, което се превежда, като скъп/ценен. Точно това е минало през главите на всички завоеватели, които още през 1200 са дошли от пустините директно на „рая на земята“ и са били абсолютно втрещени от изобилието, климата, флората и красотата на Сицилия.

Вината Disisa се правят само от един вид грозде, което е прекрасен начин да „вкусиш“ всичко това, което е очаровало нашествениците. Grillo е бял сорт грозде, който участва в така известното десертно вино Марсала. И макар Марсала вече да не е на мода, Grillo е широко разпространено в Сицилия и от него се правят прекрасни цитрусови и свежи вина като това на Feudo Disisa.

Не е ясен точният произход на гроздето и има много теории, но аз избирам тази, в която

Grillo е било гроздето в Mamerito – любимото вино на Юлий Цезар, а всички знаем, че той не е бил будала.

И ако искаш да опиташ специфично италианско вино – Grillo е един прекрасен, свеж вариант, в който цената е много достъпна за качеството. За мен това е easy-drinking, приятно и необременяващо вино, което абсолютно заковава храни с цитрусови вкусове или лимонови акценти на масата. Задължително трябва да го опиташ с каквато и да е вариация на сирене с мед и орехи, но ако имаш подръка лимонов пай или пък паста с морски дарове – отваряй ледена бутилка и провери пак полетите до Сицилия – рязко ще ти се прииска да си там и да караш колело из долините на реките, заради които и аз самата искам да си имам лозе там. Можеш да го намериш тук.

Сорт: Грило
Регион: Сицилия

LA RISERVA SPUMANTE BRUT DOC
Cantina Paltrinieri

Червени плодове / Цитруси / Ягода

Ще ми е много трудно да бъда безпристрастна, защото пенливо Ламбруско е едно от любимите ми вина на света и не знам откъде да започна с това описание. Може би с гроздето, което в случая е Lambrusco Sorbara, което означава, че гроздето идва от равнините, а това конкретно идва от тясна ивица земя между две реки. А това има огромно значение. Това е като да се родиш в много богато семейство и да си адски умен и красив едновременно. Да, точно така – всяко Ламбруско си има допълнително име, за да се знае откъде идва, но Lambrusco Sorbara е един от най-високо оценяваните видове. То има светъл ягодов цвят и вкус, с мощна киселинност, която много добре ми се отразява на цялостното възприятие на ледена чаша вино преди храна.

Избата Cantina Paltrinieri произвежда това пенливо вино по метода Charmat, което не е нужно да ви говори нещо, просто запомнете, че за разлика от метода за производство на Шампанско например (metodo Clasico), при Charmant има малко повече грубост и малко повече място за изненада, а аз наистина си падам по различните вина и Lambrusco е нещо, което няма общо с нищо пенливо, което съм опитвала досега.

Освен че идва от центъра на гастрономията, това вино си идва с целия гастрономичен цирк, който може да си причиниш.

Абсолютно приемливо е да не мислиш за храна – да си го пиеш като уелкъм дринк – понятието, което използвам, когато си сипя вино на себе си и си кажа „добре дошла“ и сама си го пия и си благодаря. Вкусът му е достатъчно балансиран, за да заместиш традиционния аперитив преди вечеря. Ако все пак ще го пиеш с храна – нека това да е с предястието. Виното е фино и леко и заслужава да бъде комбинирано със солени месни мезета, без значение дали са италиански или еленски.

И ако това вино те впечатли, както го направи с мен – опитай и останалите видове Ламбруско, няма да повярваш какви неща се случват, преди и след като Ламбруско влезе в бутилка. Можеш да намериш това удоволствие тук.

Сорт: Сорбара
Регион: Емилия-Романя

CIALLA REFOSCO DOC
Ronchi di Cialla

Червени плодове / Къпини / Пчелен восък

Тук ще трябва да започна малко по-отдалеч. Зад тази изба стоят двама абсолютни луди и професионалисти, които, освен че са аграрни експерти, са завършили „хранителни технологии“, което прави отношението им към гроздето и вината леко фанатично. И прекрасно за мен и теб, които ще пием тези вина.

Говорим за хора, които са минали през всичко, само и само да възстановят и да гледат сорт грозде, който се е считал за изчерпан и съответно е бил забранен за отглеждане. Та тези двамцата, решени да направят всичко,

за да произвеждат само вина от местни сортове, преобръщат законодателството, апелациите, географските граници на Шопетино и разбирането за винари на целия район.

Превъртам напред до настоящето, където техни вина са минавали през търгове на Christie’s, аз държа в ръка едно от прекрасните им червени вина – Refosco DOC, направено от грозде Refosco dal Peduncolo rosso. Изба Ronchi di Cialla все още е единствената, която прави вина от 5 абсолютно местни вина и ги прави с цел да отлежават и да стават все по-хубави с годините. Аз лично съм sucker за червено вино с добри танини, киселинност и вкусови характеристики на берита и горски плодове. Обичам да изливам „кървави“ вина в устата си, докато дъвча кървави пържоли, но ако не си падате по животни, винаги може да изконсумирате добро количество мек кашкавал с това вино, без да усетите. Това вино е прекрасен избор, ако най-после сте разбрали, че към виното си човек трябва да е толкова взискателен колкото и към храната си. Намери го тук.

Сорт: Рефоско дал, Педунколо Россо
Регион: Фриули-Венеция, Джилия

OMBRONE SANT'ANTIMO DOC
Cupano

Черна череша / Касис / Шоколад

Ще кажете, че все за хората говоря, но всъщност виното освен израз на природата, лятото, слънцето, реките и почвите е може би най-ясният израз на хората, които стоят зад него. И зад всяко вино намирам невероятни истории, в които човекът, смачкал чепка грозде в ръка, се заканва на природата и обещава, че въпреки трудностите и непредвидимостта на климата той ще направи най-доброто, ще вземе една реколта, ще изчака месеци, години, десетилетия и накрая, дори и човекът вече да не е жив – резултатът ще е може би най-красивата и благородна алкохолна напитка, която човечеството познава.

И затова все за хората ви пиша. Тук ще разкажа за едни мъж и жена, които купуват парче земя, на която никой не е гледал грозде, откакто е минала голямата болест по лозите – ксилофера (тя минава навсякъде, дори и през България, и унищожава всичко по пътя си. Много сортове изчезват завинаги и отказвам да пиша името ѝ с главна буква). И това парче земя, макар и обрасло и необлагородено, за тях всъщност е златна мина, защото няма остатъци от химия и препарати. И хората решават – ще гледаме биологично чиста реколта. Засяват няколко вида грозде и започват да правят вина, но човешкият фактор отново променя всички правила – и вината се правят без каквито и да е технологична намеса и съответно с естествени дрожди и малко сулфити.

Мястото, на което се гледа това грозде, всъщност е като някаква работилница за енолози, а виното, за което ще говоря с голям респект днес, е всъщност един същински фантом, но много реален и труден за разбиране.

Ombrone се прави от много години. И всяка година се използва различно грозде, в зависимост от това, което се харесва на технолога. Съответно никой не се съобразява с правила и не използва само италиански, но и френски сортове. „Голяма работа, кажи за храната“, ще кажете вие, но няма. Още малко ще поговоря за това луксозно вино, което си има свой собствен блог, в който хората всяка година чакат да чуят какво грозде е използвано и как точно италианската земя и френските сортове правят нещо, което реколта след реколта надминава себе си, но и няма база за сравнение. И как човешкият фактор, комбинирайки тосканската природа с европейските сортове, прави едно огромно червено вино. Няма да опиша вкуса или с каква храна се комбинира, защото, ако дотук не са ти потекли лигите, то това вино не е за теб. Вземи нещо евтинко от супермаркета и да се свършва. Виното те чака тук.

Хубаво вино и качествено кино – сериалите, които да не пропускаш през март.

7 лесни начина да станеш нов човек от утре.

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *