БЛАГОТВОРИ БЕЗ ПАРИ В СОФИЯ

Или къде можеш да дариш ценния капитал от време и човечност

0 коментара Сподели:

Колко пъти си си мислил, че ако имаш възможност, ще промениш света. Ами вече имаш. Ако искаш да направиш нещо добро за хората, животните, градската среда или изкуството и си готов да отделиш между 5 минути и няколко дни, то потърси своята кауза в някой от сайтовете като Timeheroes, НПО портал и Volunteer.

Тук ще ти предложим някои от възможните добри дела, в които можеш да се включиш, а ако смяташ, че имаш по-добра идея, не се колебай да я предложиш и да потърсиш съмишленици.

СПОДЕЛИ РАЗХОДКА С ПРИЯТЕЛ
Предстоят ни много топли уикенди и най-добрите приятели на човека в приюта „Фермата” тръпнат в очакване на доброволци, които да потичат с тях. Кучовците са в клетките си по цяла седмица и единствената им разходка е през почивните дни. Те ще те чакат всеки уикенд след 11.  Виж какво ти разказахме за срещата ни с четириногите ни приятели.

ЗАСАДИ ЖИВОТ
Всички знаем какви са последствията от обезлесяването. След като пожар изгаря стотици декари борова гора край село Локорско, привърженици на зелената идея организират масово садене на дървета през априлските уикенди. Можеш да се информираш за организацията тук и тук.

СУПЕРГЕРОИ В РЕАЛНИЯ ЖИВОТ
Ако искаш да станеш супер герой, тази мисия е за теб. „Съюзът на българските спасители” търси доброволци, които да помагат на пострадалите при бедствия и други форсмажорни обстоятелства из цяла България. За тази инициатива ще ти трябват качества, които не можеш да компенсираш с пари, а именно голямо сърце и волята да излезеш от комфортната си зона.

ПОМАГАЙ И УЧИ
Ако нямаш възможност да стигнеш до предназначените за доброволческите дейности места, не губи ентусиазъм. Можеш да бъдеш не по-малко полезен и от собствения си дом или офис. Ако знаеш добре английски, може да се включиш в благородната кауза да разпространяваш знание. Включи се като преводач на курсове от някои от най-добрите университети в света или пък ученическия им вариант Khan Academy. Освен удовлетворението от добре свършената работа ще придобиеш много нови знания.

СПОДЕЛИ БОГАТСТВОТО ДА ВИЖДАШ
Хората със зрителни увреждания са една от най-уязвимите социални групи, но ти би могъл да им бъдеш полезен по много начини. За целта трябва само да се свържеш с фондация „Хоризонти” и да предложиш помощта си.

ПРЕВЕДИ ХРАНА ПО БАНКОВ ПЪТ
Всички знаем, че количеството храна, което изхвърля западният свят, би могло да нахрани гладуващите в източния. Ако това ти изглежда несправедливо, но не виждаш какво би могъл да направиш, то тогава може да започнеш да действаш на локално ниво. Българската хранителна банка се грижи за това годната храна, изхвърлена от производителите, дистрибуторите и супермаркетите, да бъде запазена и пренасочена към нуждаещи се хора. Включи се в разпределението и пакетирането на храната по определен от БХБ график няколко пъти месечно.

СТАНИ МАСТЪРШЕФ В СОЦИАЛНА КУХНЯ
Ако нямаш навика да ходиш на църква в неделя, сега е моментът да си създадеш такъв. В двора на църквата "Св. пророк Илия" в столичния квартал "Дружба" 2 има организирана социална кухня, която храни до 300 човека на ден. Ако имаш опит с готварството или желание да поиграеш с децата, които идват там заедно с родителите си, хващай новото метро и се насочвай към адреса: жк "Дружба" 2, бул. "Цветан Лазаров", до бл. 209.

ПОДАРИ НАДЕЖДА
Да отделиш внимание на дете никога не е загубено време. Децата, които имат здравословни проблеми и прекарват дълго време в болнични заведения, имат особена нужда от него. Затова помисли дали би отделил няколко часа за децата на хемодиализа, да ги заредиш с позитивизъм и да направиш деня им малко по-шарен. Ако искаш да доброволстваш за тази кауза, трябва да се запишеш в график, който се изготвя всеки месец.  

ОБОГАТИ СВЕТА НА ХОРАТА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ    
Фондация "Светът на Мария" работи с хора с интелектуални увреждания в новооткрития дневен център "Светове". Тяхната цел е да подпомага развитието и интеграцията на възрастни хора с увреждания и да им помогне да се адаптират по- добре. Тук начините, по които да се включиш, са много – можеш да участваш в арт ателиета или сам да създадеш такива, да покажеш умения в готварството или други полезни ежедневни дейности.

КНИГИ В ПЛАНИНАТА
Да занесеш книги в планината е свежа инициатива, която цели да разпространи идеята за създаване на малки къщички за книги в хижите, които да могат да се ползват от всички планинари. За да се натрупа критична маса от книги, обаче се изисква ентусиазмът на много туристи, които да занесат една или повече книги от своята библиотека и да ги оставят на предвидените за това места.
За повече информация можеш да прочетеш тук.
 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *