5 типа „приятели“, от които да бягаш

Но някои особени черти ще ги познаеш

0 коментара Сподели:

Приятелството е една от тези ценности, за които казваме или добро, или нищо. Но дали всяко едно приятелство е такова. Има няколко вида приятели, от които е добре да избягаш, ако ги разпознаеш в живота си. Тук говорим за пет от тях.

1. Мрънкащият

Когато се срещнете за пръв път, си мислиш, че той просто не е в настроение. Няколко години по-късно той все още никога не е доволен от времето, политиката, обслужването в ресторанта и всичко около себе си. Понякога си правиш труда да развеселиш Мрънкащия, като представиш в хумористичен план закъснението на автобуса с цели 15 минути или косъма в супата му.

Но не, на Мрънкащия тези не му минават, защото „винаги така става“.

Ако очакваш, че нещо в Мрънкащия някога ще се промени и слънцето ще изгрее и на неговата улица, по-добре не си губи времето. Той няма да спре с радост да почерня хубавите моменти от живота с претенциите и проблемите си. Така че по-добре направи раздялата ви поредния повод да има за какво да се оплаква.

2. Негативният

Ако Мрънкащият не харесва битовата страна на живота, то Негативният приятел оперира на по-абстрактно ниво. Локвата по току-що ремонтирания булевард може и да не му направи впечатление, но за сметка на това той във всеки момент е в очакване на апокалипсиса или пък преживява екзистенциална криза. Ако Мрънкащият има за цел да развали няколко часа от живота ти, то Негативният иска да те доведе до хронична депресия.

Често мотивация на Негативния може да бъде щастливо събитие в твоя живот. Новото ти гадже ще провокира темата за невъзможността на любовта, а повишението ти в работата – за корпоративното робство, на което си жертва. Ако искаш да тренираш спокойствието на будистки монах, прекарвай време с Негативния. В случай че нямаш подобни амбиции, обаче по-добре го премахни от живота си.

3. Неуважаващият

Ако той/тя винаги закъснява и не се съобразява с твоето време, идва на рождения ти ден без подарък или пък го забравя и пропуска да се обади, може би това е „Неуважаващият приятел“. Този тип хора смятат всичко, свързано със себе си, за много по-важно от всичко, свързано с теб, затова без проблем те оставят да ги чакаш за среща или те поставят като последен приоритет в плановете си.

Е, в този случай те нямат място в твоите.

4. Обсебващият

Той/тя иска да знае къде си бил вчера и защо не си се обадил, след като небрежно си подметнал, че ще се чуете. Харесва всичките ти снимки във Фейсбук, стига да си му разказал къде и с кого си ги правил. Когато Обсебващият е наблизо, имаш усещането, че яката те стяга, а стените на стаята се приближават към теб. Той искрено се интересува от всички събития в живота ти и не пропуска да каже, че трябва да се виждате по-често.

Ако си нов в града, страдаш от липса на внимание или пък вярваш в доброто у хората, Обсебващият може да те заблуди, че е добър и верен приятел, единственият, който винаги те изслушва и винаги е до теб.

Но решиш ли да имаш личен живот, той задейства своите оръжия – guilt-trip-ването и stalk-ването. Възможно е да ти повтаря колко самотен е бил в петък вечер и как той не би пропуснал да те покани на парти или направо да се появи там, където си, след кратко Фейсбук разследване къде ще присъстваш и в колко часа си излязъл от чата. И в двата случая по-добре бягай надалеч!

5. Непорастващият

Помниш ли как преди 10 години пиехте бира и си говорехте за живота? Как играехте баскетбол или карахте колела? След това ти учи, работи, запозна се с нови хора, прочете много книги, пътува и срещна човека на мечтите си. В очите на Непорастващия приятел обаче тези промени не означават нищо. Ако не искаш да се събирате на пейката пред блока с бира всяка вечер или да ходите на парти два пъти седмично, вероятно нещо ти има.

Може би си се взел на сериозно? Или пък си се поддал на старостта? За Непорастващия приятел ти предаваш отношенията ви или най-малкото – вече не си интересен.

Той може да те предизвика да докажеш жизнеността си с подвизи, в които не ти се участва.

С приятел като този трябва да си прецениш силите, като никога не забравяй, че ожулените колене и махмурлукът на 30 не са особено секси.  

Виж защо високият критерий е много важен.

Последвай ни в Инстаграм.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *