Ползите от жегата в София

Скука, скука, колко да е скука...

0 коментара Сподели:
Етюд-и-те на София

снимка: Иван Шишиев / Етюд-и-те на София 

Лятото е прекрасен сезон. Сезон за слънце, море и още нещо… И преди сценарният екип на „Оркестър без име” да ме е осъдил за авторски права, ще кажа, че лятото е сезон, в който просто не трябва да седиш на затворено място, особено ако е без климатик. Този увод е вдъхновен от истинска история и е написан с една ръка в пълен автобус с два отворени прозореца. Ситуацията е класическа и клиширана, затова бързо я прескачаме.

Това свежо изобретение, което споменах по-горе, може да ти докара и простуда, но поне ще те спаси от топлинен удар! За ползата и вредата от климатиците можете да прочетете другаде, аз няма да ви отегчавам с нея. Мога да го направя по друг начин, но поне няма да ви докарам здравословни проблеми. Като цяло се старая да съм сполучлив почти толкова, колкото дует между фолк певица, гадже на известен политик и рапър с псевдоним, намекващ за наднормено тегло.

Ще ви разкажа как например столицата ни в тези първи летни дни, защото те, реално погледнато, са си първи, доскоро тракахме зъби, ако сте забравили, та столицата се е превърнала в един кипящ коктейл от хормони, дезодоранти за подмишници и надежда за светло бъдеще.

Третата съставка е основна, а като се замисля, тя има и пряка връзка с първата. Ако я разпаднем на съставни части, ще се получи следното: надеждата умира последна, за разлика от светлото бъдеще, което отдавна изглежда обвито в тъмнина…

Къде обаче е добрата новина тук ? Питате се къде е ползата от жегата в София и има ли въобще такава? Има, разбира се !

Ползата от жегата в София е много проста. Тя те мотивира да разчупиш сивото ежедневие и да го смениш с нещо друго, далеч по-цветно. Добрата новина е, че е лято и човек може да хване пътя, гората, влака, колелото и дори ако ще и самолета, и да мръдне нанякъде, преди да е мръднал съвсем тук. Сега онова светло бъдеще вече е заменено от едно много по-оптимистично и напълно реално настояще. Новият коктейл, в който ще се озовете, е с по-свеж, леко сладникав и тропически вкус. За табиетлиите може да бъде украсен и с чадърче.

Макар и да е с изтормозена психика,прекрасната ни родина още разполага с море, планини и гранични пунктове. Последното го казвам не като препратка към вечния лаф за Терминал 1 и Терминал 2, които са изход от финансовата криза.

Граничните пунктове дават възможност за ваканция в чужбина, а чух, че в Гърция това лято морето щяло да ви излезе направо без пари.

Ползата от жегата е, че те кара да напуснеш пределите на иначе винаги пълната с интересни неща за правене София. В столицата скуката е на практика невъзможна, но за сметка на това извън нея има толкова много други възможности и разнообразие. А ключът за весело лято се крие в това да правиш нови и различни неща, без да си даваш много зор и без особено напрежение. Сред природата и на плажа пак е топло, но жегата е някак по-приятна, а и не си на работа все пак. Когато си по бански, със слънчеви очила и леко прилегнал, се усещаш с крачка по-близо до съвършенството…

Ако най-накрая го докараш до плажната ивица, виж кои са култовите постове, с които да тормозиш пребиваващите си в града приятели.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *