ОТ ЛЮБОВ КЪМ ХРАНАТА: ДОБРИН АТАНАСОВ ТИ ПРИГОТВЯ ТРИ ЛЕТНИ САЛАТИ

Добри е един от вдъхновяващите млади хора, които Ballantine's ни представя в новата си кампания Stay True People

0 коментара Сподели:

Петър Вълчев

Срещата с Добри беше една от онези, които ни оставят с вкуса, че наоколо има достатъчно интелигентни, успешни и верни на себе си хора, които са открили “своето” нещо, вървят в него, правят го със страст… Млад е, но не се лута. Млад е, но вече знае много. Млад е, но е намерил място под слънцето. Добри е от онези хора, които знаят, че успехът идва стъпка по стъпка, че не е подарък, че е една много деликатна за балансиране рецепта между талант и труд. Говорим си с него за кулинария, а междувременно той ти приготви три летни салати, с които за нула време можеш да зарадваш небцето си. Добри и други вдъхновяващи хора са на www.staytruepeople.bg.

Добри, как усети, че готвенето е твоето нещо, и какви бяха стъпките?
Много рано разбрах, че имам отношение към храната, по един неконсуматорски начин – усещах го, мислех за това. За мен не беше важно просто да хапвам хубава храна, имаше нещо повече – едно любопитство. До ден-днешен обожавам да гледам снимки на ястия.

Нали знаеш – хората обичат да гледат снимки на градове, на природа, на жени, на мъже, на мен ми допада да гледам снимки на храна.

Оттам нататък пътят сякаш беше начертан – кандидатстване в професионално училище и след това практика, време, в което да се учиш от добрите, да добиваш опит и самочувствие – човекът, от когото аз научих много, беше Андре Токев. Винаги съм попивал като гъба. И всичко записвам – в тетрадка, на хвърчащи листчета. Днес младите готвачи сякаш очакват нещата да станат отведнъж. Смятам, че да имаш по-малко претенции и да работиш повече е начинът.  

Спомена снимките на храна, как ти се струва една от тези младите професии – food stylist?
Много е интересна! Постоянно се опитвам да аранжирам храната така, че да “хваща окото”, често качвам такива опити в Instagram.

Какво те вдъхновява в професия с толкова традиции като твоята?
Винаги ми е интересно да срещам нови продукти, с които да работя. Изключително много се впечатлявам от азиатските плодове и зеленчуци. Добър пример е, да речем, драконовият плод, който тук не е много популярен, но е силно разпознаваем на много места по света. Използва се за салати и десерти основно, но можеш да го хапваш и просто така – режеш на две, слагаш в камерата, за да стане малко лед, после можеш да го консумираш с една лъжичка – става нещо като сорбе. Иначе ме вдъхновяват снимки, цветове… Много често правя нещо като скици на ястията – рисувам си кое, къде ще сложа, как си го представям, как ми се иска да изглежда накрая.

Наистина ли магията е в подправките, кои са тези, които не пропускаш?
Обожавам чесъна! Харесва ми да експериментирам с него, въздейства ми много, буди сетивата. Колкото до подправките – най-важното е да са пресни, а не сухи. Търсете ги по магазините за зеленчуци, пазарчетата, бабите, които ги продават на улицата.  
 
Какво си приготвяш вкъщи, някоя мусака?
Всъщност често хапвам навън, харесва ми да следя какво се случва – какво на каква цена се продава, заслужава ли си, какво е нивото като цяло. Става ми тъжно, когато видя как един готвач се превръща в бизнесмен, не влага вече любов и започва да прави компромиси и да спестява оттук и оттам.

Истината е, че не съм готвил много български неща – ако трябва да направя мусака, ще се затрудня повече, отколкото да спретна суши.


В този ред на мисли в какво се изразява модата при храната?
Сушито например влезе много бързо в България. Миналата година пък киноата стана много модерна, може би покрай желанието на хората да се хранят по-здравословно. Надявам се скоро да дойдат и още ястия от японската, азиатската кухня – различните супи и по-интересни риби. Иначе всяка година се появява някой продукт или ястие, което по една или друга причина става много популярно.

Как си толкова уверен, че кулинарията е твоето нещо?
Понякога се питам “Това ли, Добри, беше правилно за теб”, страх ме е след 10 години да не се окаже, че съм сгреши. Но май е нормално, нали? Днес вярвам и знам, че това е моето нещо, надявам се да съм бил прав.

 

Добри ни приготви и три салати, които първо хващат окото, а пък после и радват с вкуса си.
Играем го здравословно, а ти внимавай в съставките.
Забрави за пакетираните салати и полусварените зеленчуци в плик от супермаркета.
В прясната храна е истината.

ЗЕЛЕНОТО Е ВДЪХНОВЕНИЕ
Съставки: краставица, авокадо, круша, киви, жълт домат, козе сирене, фелд салата, песто


ЗДРАВОСЛОВНОТО Е И ВКУСНО
Съставки: домат, диня, цвекло, ягоди, малини, боровинки, репички, кълнове от ряпа, лук шалот


СЬОМГА ТАРТАР
Съставки: пъпеш, сantaloupe, honeydew, шалот, кориандър, сусам, див лук, зест лайм, sweet chili sauce


 

Разбери още за Добри и виж кои са останалите вдъхновяващи личности тук.

   
 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *