Автобус 280 – увеселителното влакче на София

Там, където е смешно и тъжно едновременно

0 коментара Сподели:

Кой не е чувал, кой не знае за линия 280? През уикендите няма да откриете почти никого в нейните автобуси, но през седмицата… Господи, през седмицата… 280 е пример за това, колко пренаселена точно е столицата ни (изключваме метростанция „Сердика" в час пик), защото е първата по важност връзка на Студентски град с Алма Матер и в нея се вози почти цялото студентско население на родината ни. И тъй като нарекохме линията „увеселително влакче“, ще ви споделим кое е веселото и кое страшното в нея.

Разни хора, разни идеали, миризми, разговори…

В 280 се качват всякакви хора. И защото с тази линия се движат предимно студенти, то там ще видите най-вече Свободни хора. Затова от шарени коси, през къси панталони при -20 градуса до студенти по пижами – в тези автобуси има каквото си пожелаете. Статусите в любимите групи за дочуто и видяно в столицата пък са предимно от случки в 280.

И дори някои от тях да ви звучат като измислени – вероятността да са истински е 99%.

Най-сладко е, когато шофьорът бърза, защото трябва да гони график, и прави завои, които и най-добрите състезатели на Формула 1 не могат да вземат. Възможно е да ви се наложи да пазите баланс, все едно сте на сърф, но пък какво по-хубаво от едно екстремно начало на деня? И тъй като споменахме миризми – от парфюми до естествен аромат на човешка кожа (в едно по-интересно състояние) – може да усетите всичко. Включително и миризми, които не можете да оприличите на нищо, което сте помирисвали досега – толкова е вълнуващо! И най-вече – в 280 винаги може да си откриете нови приятели. Не за друго – просто винаги е толкова пълно, че лично пространство не може да съществува. Затова просто си пуснете „Опасно близки“ за настроение, дръжте се здраво за последното свободно парче лост в автобуса и се усмихвайте – някои хора ходят в лунапарк за такова изживяване, на вас ви струва само 1,60!

Малко смешно, малко тъжно

Извън кръга на шегата – в 280 може да стане доста неприятно именно защото често е препълнено.

Редовно се срещат хора, които имат някой и друг крайник, затиснат от вратата… а понякога целият човек си попада между нея.

Често миризмите в автобуса наистина са непоносими, но това е рискът на градския транспорт – няма как да се предпазиш с ароматизатор от автомивката, трябва да разчиташ на това носът ти да е запушен. Тук вмятаме и апел към Софийска община за обществената баня – време е! И, разбира се – ако видите нов автобус по линия 280, пожелайте си нещо.

Това е една от тези автентични градски линии, в които ще загубите всякаква вяра за екологичните мерки, които общината твърди, че е предприела.

С ръка на сърце обаче мога да кажа като човек, който се е движил и в ново 280 – не е същото изживяване… Затова, колкото и минуси да има линията – тя свързва бъдещето на България с образованието. А и в крайна сметка трябва да се научим да ценим и чистия въздух, защото в 280 не само чист – генерално липсва такъв от толкова много хора вътре.

280 е изживяване, което всеки студент е преживявал. От „Детски ясли„ до „Г. М. Димитров" винаги е най-забавно и трябва да си тибетски монах, за да не те ядоса нещо в автобуса поне малко. Затова е хубаво да гледаме с усмивка на препълнените автобуси по линията. Важното е, че я има. А какво щеше да бъде, ако имаше метро от Студентски град, ех… Казваме си само дано, дано, дано, а до сбъдването на тази мечта – 94 е другата опция за връзка на студентите с Алма Матер. Но пък… друго си е да се качиш на едно безплатно увеселително влакче, нали? 

Освен 280 обаче, София си има още няколко култови линии на градския транспорт.

5 типа приятели, от които да бягаш.

Димитър Маринов: портрет на една мечта.

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *