ФРИЙЛАНСЪР ИЛИ БЕЗРАБОТЕН ПОД ПРИКРИТИЕ?

Абе ти работеше ли нещо?

0 коментара Сподели:

За предизвикателствата на ненормираното работно време, за неудобството да признаеш, че нямаш офис,и за смелостта да вършиш сериозна работа по пижама. Или колко е трудно да убедиш майка си, че работа може да се върши и на балкона, с лаптоп и чаша кафе подръка.

Много е трудно! Толкова много, че е по-разумно да се откажеш още в самото начало и да признаеш пред всички (само не пред себе си), че си безработен. Защото в очите на другите ти ще си останеш такъв, независимо колко много усилия хвърляш, за да ги убедиш в обратното. Единственото, което можеш да направиш, за да си отмъстиш на неверниците, е да ги дразниш. За съжаление обаче и това не е лесна работа, а на всичкото отгоре и тя е ненормирана, демек трябва да я вършиш 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. И понеже знаем, че като фрийлансър нямаш особено много време за пилеене, ще ти помогнем за изпълнението на тази нелека мисия с няколко практични и изпитани съвета.

КАЖИ ИМ, ЧЕ ИЗКАРВАШ МНОГО
Да бъдеш фрийлансър в много отношения значи да нямаш. В това число шеф, работно време, работно място, но най-вече – постоянен доход. А понякога и доход като цяло. Но това не бива да става обществено достояние. Дръж се така, сякаш за теб парите са нещо абстрактно, което далеч не играе ключова роля в живота ти. Подобен мироглед е присъщ на по-заможните люде, които разполагат с достатъчно средства, за да осъзнаят важността на останалите радости в живота.

Прави се, че не знаеш кое колко струва – това ще покаже, че цената за теб е без значение. Изненадвай се всеки път, когато чуеш колко пари получава някой от обкръжението ти, и кимай съжалително с глава.

Когато можеш, черпи. Може да е нещо малко, кафе или минерална вода например, важното е да се изявиш като платежоспособен безработен, което само по себе си е впечатляващо и със сигурност ще събуди завист у останалите. И като стана въпрос за вода, гледай да не се изпуснеш, че се е случвало да взимаш пари назаем, за да си платиш битовите сметки у дома. Защото, ако управлението на личните финанси е сложна задача за един служител с твърда заплата, то за фрийлансъра с плаващи доходи това предизвикателство е с тройно повишена трудност. Особено в началото на кариерата му, когато не е натрупал достатъчно лош опит и умения за добро дългосрочно планиране.

ПОКАЖИ ИМ КОЙ Е ШЕФЪТ
Това е едно от най-любимите ми неща по отношение на фрийлансърството – няма шефове! Има клиенти, партньори, подизпълнители, но шефове – не. За сметка на това всеки един от гореспоменатите има потенциала да бъде също толкова изискващ, досаден, объркан, объркващ и незнаещ-какво-иска, колкото един средностатистически началник. Другите обаче това не го знаят. Пред тях настоявай, че ти сам си си шеф, и освен това имаш на главата си един куп подопечни, които треперят при всяко твое позвъняване. Когато ги споменаваш в разговор, наричай ги „рая”, „подчинени” и „шепа некадърници”, за да затвърдиш впечатлението, че си не само голяма, но и страшна работа.

Щом някой заговори с лошо за шефа си, цъкай с език и се чуди на глас как е възможно такова нещо и кой би могъл да го изтърпи. Не споменавай нито дума за това, че никога не си имал по-гаден шеф от себе си.

Защото никой от предишните ти началници не те е държал буден в малките часове на нощта, за да довършваш „един много важен проект”; не те е оставял без заплата, защото клиентът, за който си се трудил цял месец, не е благоволил да си плати; не те е карал да се занимаваш с товаро-разтоварни, спедиторски, книговезки и други дейности, напълно разминаващи се с компетенциите и уменията, описани в трудовата ти характеристика.

ПРИЗНАЙ СИ, ЧЕ СИ ЖИВЕЕШ ЖИВОТА
Като за начало спри да си вдигаш телефона преди обед. В противен случай ще събудиш излишни подозрения и току-виж някой си помислил, че все пак имаш някакъв график и вършиш нещо. Ако случаят го изисква или имаш съмнения, че обаждането е важно, отговори, но едва след петото позвъняване. Освен това бъди видимо раздразнен и при възможност вкарай сънен хрип в гласа си.

Когато можеш, симулирай, че си на почивка. През лятото, за по-добър ефект, дръж на пауза някой трак с шум на вълни в YouTube и го пускай по време на телефонни разговори с наистина работещи хора.

В допълнение можеш да сърбаш чешмяна вода през сламка, извинявайки се сконфузено, че си нарушил добрите обноски в името на това да се разхладиш с поредния плажен коктейл.

Така ще развенчаеш мита, че работата си е работа, независимо откъде я вършиш, и ще докажеш, че не просто си клатиш краката по цял ден, ами го правиш на хубаво място. Не забравяй да поддържаш веселата нотка в гласа си, напук на незнаещите-какво-искат клиенти, некадърните подизпълнители и невъзможните крайни срокове, които дебнат от монитора на компютъра ти и са в състояние да сковат в лед и най-горещото лято.

НИТО ДУМА ЗА РАБОТА!
При все че всички знаят, че си безработен, все ще се намери някой да те попита: „Ти с какво точно се занимваш?” В такива случаи най-добре отбий въпроса. Направи се на разсеян и небрежно смени темата. Ако не стане, спомени нещо за фирмата на баща ти – има огромна вероятност това да се приеме като потвърждение на всеобщото мнение, че вашите те издържат. При най-лошия вариант, когато събеседникът ти проявява нездрав интерес към теб и работата ти, кажи, че си нещо като PR. И децата знаят, че тази професия се изразява основно в ходене по партита и коктейли, а тези занимания прилягат перфектно на имиджа ти.

В случай че разговорът се разгърне (не по твое желание, разбира се), насочи интереса на събеседника си върху незначителни детайли, каквито са например храната и дрескодът  на работното ти място. Бъди лаконичен. Кажи, че храната е по твой вкус, без да споменаваш, че обикновено обядваш между 16 и 18 часа, а от последния път, когато си изпивал кафето си топло, е минал повече от месец. Дрескода определи като „непретенциозен” – никой не е длъжен да слуша терзанията ти по повод на това, колко е трудно да си в работна кондиция, когато пижамата, която си облякъл, буквално крещи: „Време е за сън!”

Важно е да не се саботираш сам! Виж няколко начина как да избегнеш самозакопаването във важните моменти.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *