МАСА ЗА ЕДИН, МОЛЯ!

Осмели се да прекараш времето си с човека, с когото си пасваш най-добре - със себе си

0 коментара Сподели:

Омръзнало ти е да слушаш как няма да имаш пълноценна връзка с някого, ако сам не изградиш такава със себе си?

Историите за самодостатъчност ти се струват като пясък в лицето? Изобщо не проумяваш какво е цялото това пищене и томове литература, които размахват осъдително пръст, че търсиш спасение и комфорт в друг човек, а не в себе си?

Е, аз доста пъти съм присвивала снизходително очи на подобни фрази и съм се чудила дали не ги пишат хора, които просто обичат да се хвалят колко много знаят, могат и правят. Докато един ден случайно не ми се наложи да седя в кафене сам-сама за около два часа. Беше ми толкова зверски некомфортно, че нещо ми прищрака изведнъж – та аз не си позволявам да остана сама със себе си изобщо.

ПЪТУВАНЕ КЪМ СЕБЕ СИ

Само се замисли – ставаш, отиваш на работа, в офиса има непрекъснат поток от думи, задачи, телефони, мейли, на връщане метрото е толкова препълнено, че си ставаш интимен с всеки пътник по един особен начин, после чакаш на опашка в супера, като междувременно не рееш поглед в пространството, а по навик си проверяваш Фейсбука и пощата. В цялото това несекващо ежедневно жужене, врява, бързане ние сме отвикнали да се вглеждаме по-детайлно в себе си, да помълчим, да помислим, без да имаме нотификации, чат или дълъг безсмислен разговор с приятелка, докато чакаме автобуса, само и само за да правим нещо.

Какво може да се направи ли? Ще ти прозвучи налудничаво, но се покани на среща. Сам. Да.

Открих колко е освобождаващо и хубаво да седнеш сам в кафене с книга в ръка (за напреднали може и без книга), да наблюдаваш минувачите, да си изпразниш мозъка от брътвежи и срокове и просто да съзерцаваш. Ще се изненадаш колко неща не си забелязвал преди това…

ЕДИН ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗА ЕДИН

Плюсът е, че не се съобразяваш с никого – отиди и гледай на кино филма, за който гаджето ти прибелва отегчено очи, вземи си любимите пуканки и ги изяж като пич сам. Шопингът, спортуването и театърът също могат да бъдат особено очарователни без придружител. И това съвсем не значи, че трябва да се превърнеш в единак, който навсякъде обикаля сам като кукувица.

Просто отдели време за себе си да се опознаеш, да си помълчиш, да си доставиш удоволствие с огромна мелба на маса за един, а защо не и пикник в парка? Когато човек успее да се почувства удовлетворен от собствената си компания, става притегателен и за околните.

Освен това ти дава приятното усещане, че можеш и без външни фактори да си щастлив. А когато си си самодостатъчен, това те предпазва от вкопчването и отчаянието по приятели или партньор. Както знаем, никой не обича да му се лепват като марка за плик и това отблъсква повече от всичко останало.

Лятото е перфектният сезон да опознаеш с нови очи града, в който живееш, да се поглезиш в ресторанта, който винаги подминаваш, и да обърнеш повече внимание на любимото си позабравено хоби. Терапевтичният резултат е сигурен, дерзай!

Използвай момента да напишеш писмо до себе си след 10 години. Ще се изненадаш колко неща ще напомни на тазгодишното ти аз!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *