ЧИТАЛНЯТА – НОВИЯТ ДОМ ЗА КНИГИ И ХОРА В ПАРКА НА НАРОДНИЯ

3 000 книги срещу една или литературната съкровищница в центъра на София

0 коментара Сподели:

Иван Шишиев

Това лято културният живот на столицата се оказа по-наситен от всякога – освен редовното София диша успяхме да се порадваме на новите български филми с фестивала Блок Кино и да обиколим света с киното за пътешественици.

Това, което обаче сериозно промени ежедневието на близо 500 души, е новооткритата ЧитАлнЯ в парка пред Народния театър. Защо 500 – защото толкова са до момента хората, успели да си изкарат читателски карти и да открият любими книги.

Идеята се заражда отдавна – място, където срещу една дарена твоя книга да получаваш достъп до книгите на всички други, които са пожелали да ги споделят. За подходяща локация е избран полуразрушеният павилион за цветя, който отдавна събужда негодуващи цъкания у софиянци.

ЧитАлнЯта официално отваря врати на 30 юли и напливът от жадни за литература бързо я вкарва в новините. Дарените книги са поне 2500, а отзивчивите дарители са около 1000.

За разлика от всяка друга библиотека, ЧитАлнЯта търси и събира съвременна литература, като акцент се поставя на българските писатели.

Освен  книгите ЧитАлнЯта любезно предоставя на посетителите си и туристическа информация, като за чуждестранните гости на града и децата има огромни дървени букви, с които да изпишат имената си за снимка.

Ако решите да посетите ЧитАлнЯта, въоръжете се с книжка за подарък, а срещу доброто дело ще получите читателска карта за безкрайно ползване.

Ако пък се загубите в София, отново се насочете натам – ЧитАлнЯта е оборудвана с карти на града и таблет за свободно ползване, а безплатният интернет само допринася за чара на мястото.

За инициативата трябва да сме благодарни на Сдружение Градски читални и Общинско предприятие Туризъм, които пък обещават, че не след дълго ще се появи и  ЧитАлнЯта 2.

Виж още 5 софийски приятности, за които не ти трябват пари.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *