НА БАБА ТИ ВЕЩИТЕ

Идеи с вдъхновение от времето, в което не изхвърляхме, а поправяхме нещата

0 коментара Сподели:

Дойде и твоят ред веднъж завинаги да приключиш с обикалянето по квартири. Баба ти ти завеща стария си софийски апартамент и най-накрая ще живееш на собствен терен. Високи тавани, вестибюл, плетени на една кука покривки и кристален сервиз. Това е само малка част от всичко, което сега се нарича твое.

В този момент в съзнанието ти изплува единствено багер. Не бързай обаче да пратиш всичко по дяволите. Пуши една цигара, преди да позвъниш на "студенти хамали", и се огледай наоколо.

Сред вселената от "вехтории" има невидими на пръв поглед съкровища. Такива, които не просто ще ти влязат в употреба и ще ти спестят пари, а ще направят новия ти дом специален с помощта на бабините вещи. 

Върху телевизора има родопска покривка, над нея ваза с изкуствен зюмбюл. Там е и класическият портрет от първите ти месеци на бял свят, както майка те е родила. Без дори да примигваш, забелязваш до тази наредена композиция китеник. Зад теб на табуретката – пак китеник. От стената ти се усмихва прецизно позициониран гоблен със златиста рамка и пишкащо момченце. Още помниш колко време отне на баба ти да го избродира, защото страшно приличаш на него. В главата ти нахлуват хиляди спомени, придружени с лек нафталинов аромат. Колкото и соц да ти изглежда целият този декор към ден-днешен, си беше хубаво, мамка му, и това прави нещата ценни. Дори и пишкащото момченце те караше да се чувстваш специален.

Е, багерът още си е основна опция, ама не захвърляй всичко, без да го погледнеш. Тези предмети носят много история, която заслужава да си направиш труда поне да надникнеш под китеника. Там, където се крие олющената дървена табуретка. Стара, но пък удобна. Правена от някой дърводелец с мерак. Колко вълнени елеци са изплетени на нея за "на баба внучето". И терлици – да ти е топличко, докато се въргаляш по мокета. Същата тази табуретка може да стане като нова. По-добра от всеки ПДЧ продукт по магазините. Ако не вярваш:

Това са столове на незнайно колко години. Направени от истински дървен материал. Здрави е ключовата дума. Съживи ги, вместо да ги замениш с талашит. Ако ти се струва, че това не е по силите ти, обърни се към някой дизайнер, въпреки че те съветваме сам да изиграеш тази игра. Ще ти се стори като почивка, която те е заредила с много положителни емоции. Тя не изисква специални художествени умения, а желание. То ще роди и креативната мисъл, която ще ти "върже гащите", защото дори и да не можеш да рисуваш или да ползваш техниката декупаж, един  хубав стикер със сигурност можеш да залепиш. Можеш после и да го лакираш. Така че какво излиза:

Да запазиш спомена от родния си дом струва 100 грама кит, няколко винта, парче шкурка, спрей за графити и седмица-две време. Дни, в които да си спомниш за детството и да рисуваш с акрилни боички точно както преди 20 години на същото това място. Със или без терлиците на баба.

P.S. Ако все пак се спънеш някъде по пътя към така наречения redesign на бабините вещи, можеш да потърсиш помощ ТУК.

Виж още: Декоративните възглавнички или как да потънеш в облаци в собствената ти всекидневна.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *