РЕВЮ: HAYES & Y – ‘THE ONLY THING WORSE THAN AN OVERPRICED BOTTLE OF WATER’ EP

Боян Бочев с ревю на второто EP на момчетата от Hayes & Y.

0 коментара Сподели:

[Heiz ənd Wai] е едно от най-често споменаваните имена на инди сцената в България за последната една година. И това, уважаеми, е, първо, съвсем заслужено и, второ, е истински обективно постижение. На 2 октомври почитателите на бандата ще могат да си закупят или да чуят в платформи като Spotify, Soundcloud и Apple Music, второто EP на Благо, Радо, Жоро и Иво.

Заглавието на краткосвирещия им албум е леко претенциозно, но от онази приятна Arctic Monkeys снобарщина, която със сигурност се радва на одобрение от родните и островните хипстърчета. И горе-долу тук свършват сравненията с някои от големите банди и музиканти в бранша. А и съм убеден, че зад името на EP-то си момчетата с намигане крият пикантна история, която скоро ще бъде разнищена…

Този запис е от онези продукции, както аз ги наричам, в които можеш да си останеш на първата песен и изобщо да не влезеш навътре в албума. Първият трак е със заглавие Special и наистина се подгответе за един солиден и подчертано Специален сингъл. 

Най-доброто, което е излизало като звук от инди банда у нас през 2015 година!

Брилянтни танцувални хармонии в китарата на Радо и постепенна градация на вокалните линии на Благо водят Special към неподозирана cool-минация, в която безкомпромисно се включва и добре сработената ритъм секция на Hayes & Y.  Саундът е изчистен и отлично балансиран, без излишна поза и залитане по лустрирани мелодии.

След минимум 10 натискания на repeat върху откриващия трак… чуваш като ехо от Главната сцена на Spirit of Burgas – рефрена:  „Ooo-Ooo-Ooo!“. Парчето се казва Don’t Mind и показва още една страна на Hayes & Y, по-директна и сурова. Впечатляващ мегафонен припев и отлично китарно соло в средната част на песента и още една заявка за неподражаем инди хит. Текстът на Don’t Mind по елегантен начин продължава настроението от Special и носи мотивиращ заряд на подсъзнателно ниво; една увереност, която Hayes предават и на своята публика.

Третият трак в The Only Thing Worse Than An Overpriced Bottle of Water е прекрасен брит рок сингъл, със заразителни китарни акорди. Stay Outside е небрежно, с много настроение, което би звучало най-добре на фестивал като Isle of Wight например. В солото преди второто обръщане на ритъма китарата има почерка на банди като Red Hot Chili Peppers или Foo Fighters, запазвайки своята идентичност.  

Финалът на EP-то, парчето Make No Sound, подчертано е лично и загадъчно. Гласът на Благо вълнува, а цялата банда звучи хомогенно и категорично. Като нишка на песента чуваме меланхолична клавирна партия, нещо, което може би загатва за бъдещо развитие на стила на „четворката“.

Великолепно второ EP от Hayes & Y, с което вярвам, че те се качват на самолета не само за актуалната Британия, но дори и към по-необятни дестинации. И не мисля, че имат време да го мислят много…
Бъдещето на момчетата изглежда обещаващо, ако продължат да работят в същото темпо, с тази енергия и изумителен хъс.
Hayes & Y – Your Time Is Now! Come On

Оценка: 4.5/5

Официалната премиера на второто EP на Hayes & Y – ‘The Only Thing Worse Than An Overpriced Bottle of Water’, ще бъде този петък, 2 октомври, в Yalta Club. Началото е в 21:30! Билети: 10 BGN (From OMV, NDK, EVENTIM.BG).
Откъси от албума можете да чуете тук.
Повече за Hayes & Y може да откриете на сайта на групата.

С настоящото ревю стартираме регулярната "go" рубрика на Боян Бочев, автор и водещ на Shuffle Show по Дарик радио, който всеки вторник ще ти дава нова музика, която е преминала ситното му сито и заслужава да достигне до ушите ти. Не претендираме за изчерпателност, а само за изключителност, защото по музикалните въпроси той има мнение, и то какво. Иначе можеш да слушаш Shuffle всеки понеделник от 22:00 до 23:30 часа на честотите на Дарик и след вторник в Mixcloud.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *