Да се изкачиш до вкъщи

Или пет от най-добрите хижи у нас

0 коментара Сподели:

Една легенда разказва, че когато дойде буря в планината, „всеки камък е подслон, всяко ручейче чешма, а всеки спътник е брат или сестра“. Всички знаем, че стъпил ли е някой веднъж нависоко и напълнил ли е дробовете си с „оня“ въздух, после винаги иска още и още. Планината е магьосница, която не те оставя на мира, а любовта към нея е като към твоето си момиче. Голяма и истинска. Наркотикът е без „Е“-та и е напълно био. Убийствени гледки, миризма на свобода и тишина, пълна с щастие. Ние добавяме към всичко това и къщата, или както всички я наричаме „хижата“. Уютното място с готините хора, които винаги имат топъл чай и блага дума за уморените ти крака и за изтерзаното ти градско съзнание. И понеже хижата в планината абсолютно винаги е дом, до който се изкачваш с най-големия си кеф и в който влизаш абсолютно чист от всякакви излишни мисли, ти представяме пет от най-добрите у нас. Класацията е на planinar.org за 2015 г., а на теб оставяме просто да си избереш новото си планинско вкъщи.

ХИЖА „РАЙ“

Класирана на първо място по гледки и близки забележителности, хижата грижливо пази пътя до най-високия водопад в България – Райското пръскало и връх Ботев. Сградата е строена през 1935 година и се издига на 1430 метра надм. височина в Стара планина, Централен Балкан. Всеки, който поне веднъж е стигал дотук, знае, че пътят е труден, но славен, а супата може да сгрее и най-леденото сърце. За розовите облаци рано сутрин и за величествените гледки пък няма какво да кажем освен: Да, раят е тук. Остава само да дойдеш!

Виж повече: Братле, тия дни не съм в София

ХИЖА „МАКЕДОНИЯ“

Югозападна Рила крие много тайни и една от тях е особената енергия, която усещаш да витае из Мечи проход, седловината между върховете Голям и Малък Мечи връх. Наредена на пето място (след хижа „Тъжа“), „Македония“ е мястото, което ще познаеш по звънливата камбана отпред, която безпогрешно ти подсказва, че си стигнал подножието на върха. Хижата се намира на 2166 м надм. височина и е една от най-високо разположените на Балканския полуостров, а планинският чай и бобената чорба тук се славят като най-добрите в цяла Рила.

ХИЖА „ЯВОРОВ“

Славно стигаме до топ три в класацията. На почетното трето място, но на първо в сърцата на мнозина е достолепната хижа „Яворов“ в Пирин планина. Известна с най-добрата инфраструктура, условия за настаняване и поддръжка, плюс най-добрите храни и напитки, хижата е разположена в местност Поляните на р. Разложки Суходол и се издига на 1740 м. Наблизо са хижа „Вихрен“, връх Вихрен, хижа „Бъндерица“, заслон Кончето, връх Каменитица, връх Разложки Суходол, Суходолското езеро, ридът Стълбиците, връх Окаден и хижа „Предел“.

Виж повече: Ако ще бягаш от себе си, бягай бързо

ХИЖА „АМБАРИЦА“

На второ място, но не по важност е боровинковото сърце на Стара планина – хижа „Амбарица“. Строежът на сградата е започнал на 24 септември 1958 година на 1500 м и както се казва в записките от онова време: „коравите ръце и горещите сърца на балканджийте победиха", защото „Амбарица“ е факт. Тук Фестивалът на боровинките и тази година се случи за втори път на 24-26 юли, а ако искаш да узнаеш още нещо, виж как се представиха усмихнатите стопани на „Амбарица“ по Нова ТВ.

 

ХИЖА „МАЗАЛАТ“

Станала Най-добрата хижа в България за 2015 г., „Мазалат“ е едно от най-приказните места, които някога сме виждали. Построена през 1935 г., хижата се намира на главното било в местността Мандрището и е на 1520 м надм. височина. Сякаш кацнала на склона, като къща от древна легенда, до „Мазалат“ можеш да стигнеш по два туристически маршрута – от село Стоките, местност Лъгът (Севлиевска община) и от почивна станция „Люляци“ (Габрово). Достъпът от юг е от село Скобелево, а от изток е от хижа „Узана“ през хижа „Партизанска песен“ и връх Корита.

За финал ви пожелаваме да не чакате зимата, а да поемате направо. Истинското щастие чака нависоко!!!

И докато по света преоткриват богатствата на природата, не забравяй, че под носа ти има съкровища, за които може би не подозираш.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *