5 ХАПЛИВИ ФИЛМА, КОИТО ХАРЕСАХМЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА SOFIA BITING DOCS

Всичко, което винаги сте искали да знаете, но сте се страхували да попитате

0 коментара Сподели:

Sofia Biting Docs ще се проведе между 12 и 18 октомври в четири софийски киносалона и ще ни запознае с неудобни, неуместни или неразбрани теми и проблеми.

Подбрахме 5-те най-хапливи филма, които не бива да пропускате:

БАНКСИ ПОКРИВА НЮ ЙОРК

Прожекции:
15.10 – Културен център G8 – 20.00ч.
17.10 – Дом на киното – 20.30ч.

Банкси е човекът, който промени разбирането за улично изкуство. Анонимният артист улови проблемите на нашето време в графитите си и се превърна в един от най-известните съвременни художници. Филмът е посветен на едномесечния му престой в Ню Йорк и проекта „По-добре отвън, отколкото отвътре“.

ЗЕЛЕНА МЕЧТА

Прожекции:
12.10 – Дом на киното – 20.00ч.
15.10 – Чешки център – 18.00ч.
19.10 – Културен център G8 – 19.00ч.

„Зелена мечта“ е филм за мястото на природата в града и на града сред природата. Филмът е на българката Мая Йоцова, която от години живее в Канада, но с носталгия си спомня за детството си в София сред зелени паркове и поляни. Мечтата от заглавието е да превърне настоящия си град в по-зелен и гостоприемен и нейната реализация.

И ВСЕ ПАК ТИБЕТ

Прожекции:
13.10 – Дом на киното – 19.00ч.
14.10 – Културен център G8 – 20.00ч.

Филм за Тибет и неговата борба за свобода и независимост. Тибет като един залязващ свят на мистицизъм и духовност, задушаващ се в суровия китайски режим. Освен филма в рамките на фестивала ще бъде представена и изложба „Лицата на Тибет“ в Дома на киното.

НА ЧУЖДА ЗЕМЯ

Прожекции:
14.10 – Институт Сервантес – 18.30ч.
„На чужда земя“ разказва за емиграцията. Тази, която икономиката предизвиква и която кара европейците да напускат родните си места и да се придвижват все по на север към негостоприемните „богати“ държави.

ГАЗЕЛА

Прожекции:
13.10 – Културен център G8 – 20.00ч.
17.10 – Евро Синема – 21.00ч.
18.10 – Културен център G8 – 19.45ч.

„Не е лесно да си „газела““, особено когато си 45-годишен стюард, ХИВ-позитивен и току-що загубил партньора си в живота. Артистичната Газела е алтер егото на Паоло и когато пред него се разкрива трагедията на краткостта на човешкия живот, той се захваща все по-здраво за този свой среднощен образ. Газела става все по-смела и се превръща в истинско произведение на изкуството на объркания и уплашен Паоло, чрез което той изразява най-дълбоките си търсения и страхове.

Някои от филмите са съпроводени с дискусия, на която ще можеш да изразиш своето мнение, да се информираш допълнително и дори да обсъдиш възможните решения на поставените на екрана проблеми и дилеми.
 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *