5 ФИЛМА, КОИТО ХАРЕСАХМЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА SO INDEPENDENT

Фестивалът се простира в дните между 22 октомври и 1 ноември и представя 24 истории, създадени през последните две години

0 коментара Сподели:

Ежегодният фестивал на американското независимо кино в София започва след броени дни, което ни кара да хвърлим по-задълбочен поглед на програмата и да решим какво и кога ще гледаме. Този път сред имената се прокрадват и няколко български заглавия като препратка към мисията на нюйоркското издание на фестивала пък да е посланик на българското кино в Щатите. Последното се случи дни по-рано в Ню Йорк.  

Ето и какво ни залепя за седалките през следващите десетина дни.

ГОСПОЖИЦА АМЕРИКА
22 октомври, 19:00, Люмиер НДК
25 октомври, 21:00, Дом на киното
30 октомври, 20:30, Одеон

So Independent се открива с филм на Ноа Баумбах, който разказва за самотна колежанка в Ню Йорк, която не получава нито лъскавата страна на живота в мегаполиса, нито дивите колежански преживявания. Поне докато не се появява Брук. Доведената й сестра Брук тотално преобръща ситуацията, като я въвлича в нещо тотално ново, което от преследване на мечти стига до кражби на котки. Комедия за интелектуалци бихме го нарекли.

СЕМЕЙНИ РЕЛИКВИ
24 октомври, 19:00, Люмиер НДК

Филмът на Иван Черкелов ще бъде представен за пръв път на гала прожекция в рамките на фестивала. Състои се от три на пръв поглед независими истории, които се развиват едновременно. На фокус е феноменът на разрушаване на човешкото общуване между близки хора, който по-късно се превръща в нещо дори още по-страшно, а именно съществуването без стойност и смисъл. Няма невинни, няма виновни и все пак всеки от героите го жегва съзнанието, че е могъл, че може да изживее дните си по-различно…

МАНДАРИНА
27 октомври, 20:30, Одеон
31 октомври, 19:00, Дом на киното

Коледа е в Тинзълтаун и Сим-Ди (дебютантката Китана Кики Родригес) се появява отново в квартала. Когато чува, че гаджето й, който е сводник (Джеймс Ренсън, „Старлет“, „Поколение убийство“), й е изневерявал по време на 28-дневното й пребиваване в затвора, Сим-Ди и приятелката й Александра (дебютантката Миа Тейлър) се захващат да разнищят докрай скандалните слухове. На показ са различните субкултури в Лос Анджелис, а историята отнесе доста награди тази година – така че трябва да се види.

ОПИАТ
28 октомври, 20:00, Дом на киното
30 октомври, 18:30, Одеон

Най-голямата филмова хипстърия от тук до Лос Анджелис, с чудното участие на A$AP Rocky и под продуцентството на Pharrell Williams. Малкълм (Шамейк Мур) – откритие за критиката и любимец на публиката на Сънданс 2015, се опитва да оцелява в гетото на Лос Анджелис, докато балансирa между кандидатстване в колеж, академични интервюта и изпити SAT. Случайна покана за ъндърграунд парти го вкарва в авантюра, която от зубрач го превръща в човек с торба наркотици и пистолет с неясен произход в нея и най-накрая му помага да намери истинското си „аз“ по заобиколния път.

СЕПТЕМВРИ В ШИРАЗ
1 ноември, 19:00, Люмиер НДК

Трилър, създаден по едноименната книга, определена за шедьовър от Ню Йорк Таймс… Това е история, базирана на истински събития за православно еврейско семейство, останало в плен на ислямската революция в Иран и тяхното героично пътешествие, за да преодолеят и в крайна сметка да избегнат смъртоносната тиранична власт, която превзема тяхната страна и заплашва да унищожи живота им при всяка крачка. Участват любимите ни Ейдриан Броуди и Селма Хайек, което носи бонус точки на лентата.


 

Тагове: филми So Independent
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *